Sfatulparintilor.ro

De ce n-ar mai trebui sa mananci sandwich cu bacon

sandwich cu bacon

Dupa ce ani la rand s-au vorbit despre pericolul pe care consumul de grasimi saturate il are asupra sanatatii tale, noi studii medicale vin si sustin exact contrariul. Nu doar ca grasimile saturate nu iti deterioreaza sanatatea, mai mult, oamenii care consuma unt, lapte si iaurt integral, au, in general, o inima mai sanatoasa, mai putin risc de a se imbolnavi de diabet de tip doi si sunt chiar mai subtiri decat persoanele care au o dieta saraca in grasimi.

Pe deasupra se pare ca exista o legatura intre razboiul de 30 de ani dus impotriva grasimilor si obezitatea din ce in ce mai intalnita. Rezultatele studiului au fost prezentate, chiar in acest an in British Medical Journal.

Acum expertii incep sa sustina ca de fapt carbohidratii sunt adevaratii inimici ai sanatatii.

In aceste conditii se pun intrebarile, legitime, ce alimente ar trebui incluse in dieta sau macar la ce ar trebui sa renunte o persoana care isi doreste sa fie sanatoasa. Asa ca telegraph.co.uk a apelat la o serie de specialisti in nutritie care au spus urmatoarele…

  1. Unt

Ce se credea inainte: Evita untul cu orice pret si inlocuieste-l cu produse sarace in grasimi.

Ce stim acum: Untul poate fi bun pentru tine daca este consumat in cantitati reduse.

„Inainte credeam ca un consum de grasimi saturate creste atat nivelul colesterolului cat si riscul de a suferi un atac de cord. S-a descoperit ca, de fapt, grasimile din lactate nu au aceste efecte negatice. Potrivit celor mai recente descoperiri unt nu este periculos pentru sanatatea ta”, sustine medicul Michael Mosley.

Cantitate recomandata: Moderatia este cuvantul cheie aici, in cantitati mici untul are efecte benefice.

  1. Lapte

Ce se credea inainte: Mai bine sa bei lapte semidegresat sau total degresat.

Ce stim acum: Laptele integral este bun de consum. Are mai putin de 4% grasimi si contine grasimi sanatoase. „Oamenii au impresia gresita ca laptele integral ingrasa, insa doar pentru ca un aliment contine grasimi asta nu inseamna ca este neaparat rau pentru sanatatea ta. In plus, sunt o multime de alte grasimi de care ar trebui sa se teama. Eu consum lapte integral datorita gustului sau foarte bun si a faptului ca este o sursa excelenta de nutrienti”, sustine Mel Wakeman, specialist in nutritie la at Birmingham City University.

Cantitate recomandata: 250 de ml pe zi este in regula sa consumi – furnizeaa o treime de calciul de care organismul are nevoie.

  1. Oua

Ce se credea inainte: Oualele sunt pline de colesterol si ar trebui sa consumi cat mai putine.

Ce stim acum: „Studii recente au demonstrat ca nivelul colesterolului din sange este prea putin influentat de colesterolul provenit din alimentatie. Iar ouale contin o multime de nutrienti si vitamine care sunt bune pentru tine. In plus, sunt bogate in proteine ceea ce inseamna ca te vei simti satul pentru o perioada mai lunga de timp, iar acest lucru te ajuta sa-ti tii apetitul sub control”, mentioneaza Wakeman.

Cantitate recomandata: trei oua pe saptamana.

  1. Uleiul de masline

Ce se credea inainte: Uleiul de masline este un ingredient cheie pentru sanatatea sistemului circulator.

Ce stim acum: Uleiul de masline este excelent atunci cand este folosit in salate insa nu este bun pentru a fi prajit. „Uleiul de masline este bun cand este folosit crud, insa cand il prajesti produce o cantitate mica de agenti cancerigeni”, sustine medicul nutritionist Glenys Jones.

Cantitate recomandata: 1-2 linguri pe zi.

  1. Carbohidrati

Ce se credea inainte: Carbohidratii ar trebui sa ocupe cam 50% din dieta ta zilnica.

Ce stim acum: „Daca tot consumi carbohidrati alege cerealele integrale. Spaghetele albe, painea si orezul nu sunt prietenii nostri atunci cand sunt consumati in cantitati mari. Sunt rapid digerati si elibereaza zahar in sistemul circulator. Prea multi carbohidrati simpli in dieta cresc riscul de obezitate, diabet de tip 2 si cancer. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca fibrele si mineralele lipsesc cu desavarsire din carbohidratii albi”, marturiseste Wakeman.

Cantitate recomandata: Cel mult 50% din cantitatea zilnica de calorii ar trebui sa provina din carbohidrati.

  1. Carne procesata

Ce se credea inainte: Este ok consumata in cantitati moderate.

Ce stim acum: Exista legaturi puternice intre consumul de carne procesata si riscul de atac de cord, cancer intestinal si atac cerebral „carnea procesata (inclusiv bacon, carnati, sunca, salam etc.) are un continut ridicat de sare, mai mult actul de procesare in sine este asociat cu un risc crescut de boli de inima, cancer intestinal si atac cerebral. Sunt oameni de stiinta care nu se dau in laturi sa spuna ca fiecare sandwich cu bacon inseamna o jumatate de ora taiata din viata ta”, sustine medicul Michael Mosley.

Cantitate recomandata: O data sau maximum de doua ori pe saptamana daca nu ai nicio alta alternativa.

Imagine de Kelly Tran Logan de la Pixabay
Exit mobile version