Sfatulparintilor.ro

Cum sa tii sub control hipertensiunea arteriala prin alimentatie si stil de viata

Cum sa tii sub control hipertensiunea arteriala - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_155277170_L

Tensiunea arteriala ridicata creeaza o multime de probleme. Tinand sub control tensiunea arteriala reduci riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Iata cum poti influenta tensiunea arteriala facand modificari in alimentatie si in stilul de viata, fara sa iei medicamente.

1. Slabeste

Cand kilogramele cresc, creste si tensiunea. Viceversa este la fel de corecta. Scazi in greutate, iti scade si tensiunea arteriala. Chiar si 4,5 kilgrame mai putin contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Cere sfatul medicului si stabiliti impreuna care ar fi greutatea la care ar trebui sa ajungi pentru a avea o tensiune arteriala optima.

Cine intra in categoria de risc:

–          Barbatii a caror talie depaseste 102 cm

–          Femeile a caror talie depaseste 89 cm.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

2. Fa miscare regulat

Este ideal sa faci intre 30 si 60 de minute de exercitii fizice cat mai des. Astfel iti poti scadea tensiunea arteriala cu pana la 4-9 mm coloana de mercur. Rezultatele se vad imediat. Daca esti sedentar si incepi sa faci regulat miscare, tensiunea arteriala va scadea in cateva saptamani. Cere sfatul medicului pentru a alcatui impreuna un program de exercitii fizice optim pentru starea sanatatii tale.

3. Mananca sanatos

O dieta bogata in cereale integrale, fructe, legume, produse lactate scazute in grasimi, creveti, grasimi saturate poate reduce tensiunea arteriala cu pana la 14 mm coloana de mercur. De asemenea, consuma alimente bogate in potasiu. Cere sfatul medicului pentru a alcatui impreuna o lista a alimentelor pe care le poti consuma, potrivit starii tale de sanatate, care sa-ti reduca nivelul tensiunii arteriale.

Citeste si: Tensiunea arteriala. Sfaturi sa combati hipertensiunea. Cum sa tii sub control tensiunea arteriala prin alimentatie si stil de viata

4. Redu sarea din alimentatie

Chiar si o mica reducere a cantitatii de sare din alimentatie iti poate scadea tensiunea arteriala cu 2-8 mm coloana de mercur. Daca ai pana in 51 de ani si esti sanatos, nu consuma mai mult de 2.300 mg de sare pe zi. Daca ai peste 51 de ani, redu nivelul de sare pana la 1.500 mg pe zi. Pentru a da un plus de savoare alimentelor, foloseste in loc de sare, condimente si ierburi aromate.

5. Redu cantitatea de alcool

Alcoolul este o arma cu doua taisuri. Iti poate face si bine, dar si rau. In cantitati mici, alcoolul poate reduce tensiunea arteriala cu 2-4 mm coloana de mercur. Daca de obicei nu bei, nu incepe acum doar pentru ca ai citit ca alcoolul iti reduce tensiunea arteriala. De fapt, in acest caz iti poate face mai mult rau.

Atunci cand bei mai mult decat trebuie (un pahar femeile si barbatii peste 65 de ani, si doua pahare barbatii sub 65 de ani), exista riscul ca tensiunea arteriala sa-ti creasca cu cateva puncte.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

6. Renunta la fumat si stai departe de fumatori

Nicotina din tigari ridica tensiunea arteriala cu pana la 10 mm coloana de mercur, chiar si mai mult, iar efectul dureaza pana la o ora dupa ce ai fumat. Si daca fumezi din ora in ora, nivelul crescut al tensiunii se pastreaza intreaga zi.

Fumatul pasiv este la fel de daunator. Daca stai in fumul de tigara risti sa ai probleme cardiovasculare si sa-ti creasca tensiunea arteriala.

7. Redu cafeaua

Cafeaua iti creste tensiunea arteriala, insa studiile de specialitate nu au putut determina daca efectul este doar pe termen scurt sau se poate prelungi. Pentru a vedea daca iti creste tensiunea arteriala dupa ce ai baut cafea, masoar-o la 30 de minute dupa ce ai savurat licoarea. In cazul in care tensiunea este mai mare cu 5 pana la 10 puncte, inseamna ca esti sensibil la efectele cafeinei.

Nu rata nici: Iti place sa controlezi totul? Afla cum iti afecteaza FERICIREA si ce poti face ca sa renunti la acest obicei!

8. Atentie la stres

Si stresul contribuie la cresterea tensiunii arteriale. Fa o analiza si afla care sunt factorii care te streseaza. Apoi, odata ce-i stii, poti lua masuri ca sa-i reduci. Daca nu-i poti elimina, macar stii cum sa te comporti pentru a nu-ti face singur rau.

Fa exercitii de respiratie, masaj, yoga si meditatii pentru a reduce nivelul de stres si cere sfaturi specializate de la psihologi daca nu poti face fata singur unor probleme dificile din viata.

Pentru a limita necazurile cauzate de tensiunea arteriala, monitorizeaza-ti in permananta presiunea sangelui. Viziteaza-ti regulat medicul pentru a gasi impreuna cele mai bune formule de reducere a tensiunii arteriale.

De asemenea, suportul familiei este foarte important, asa ca – daca ai in casa pe cineva care are probleme cu tensiunea arteriala – incurajeaz-o sa ceara sfatul medicului, sa faca miscare si sa aiba un stil de viata echilibrat.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version