Sfatulparintilor.ro

Cum influenteaza progesteronul echilibrul hormonal. Ce trebuie sa stii cand hormonii o iau razna

Cum influenteaza progesteronul - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - women-1487825_1920

Daca te intrebi ce se intampla cu hormonii tai de au luat-o razna, ai nimerit unde trebuie. Articolul de mai jos iti va prezenta o imagine de ansamblu a influentei pe care progesteronul o are asupra echilibrului hormonal.

Ce este progesteronul

Progesteronul este un hormon secretat de ovare in corpul luteal (tesutul care ramane in urma dupa ce ovulul este eliberat). Progesteronul mai este secretat si de glandele suprarenale, iar daca esti in perioada de perimenopauza, menopauza sau ovulatii neregulate, glandele suprarenale sunt cele care isi fac datoria in productia de progesteron.

Acest hormon are multiple functii in organismul  uman:

Cand nivelul de progesteron este mic vei resimti simptome precum:

Citeste si: Cum sa cresti nivelul de progesteron din organism. Cele mai bune 5 modalitati naturale

Nivelul scazut de progesteron poate fi cauzat de mai multi factori, foarte comuni in viata moderna pe care cu totii o ducem. Iata cateva dintre ele:

Mai mult estrogen

Cresterea nivelului de estrogen duce automat la scaderea celui de progesteron. De exemplu, supraponderabilitatea conduce la productia estrogenului. Persoanele cu glicemia mare si rezistenta la insulina pot, de asemenea, sa aiba un nivel de estrogen mai mare in corp. O alta cauza ar putea fi sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, substantele denumite xenoestrogeni pot activa productia de estrogen.


Surse de xenoestrogeni sunt:

Asadar, sursele care ne pot „contamina” sunt destul de accesibile. Iar daca ficatul nu poate face fata filtrarii lor apare excesul de estrogen.

Atat estrogenul, cat si progesteronul sunt foarte importante de-a lungul unei luni. In prima parte a ciclului menstrual, este nevoie de estrogen pentru a stimula ovarele sa elibereze ovulul. Apoi este important progesteronul.

Nu rata nici: Sarcina sau nu? 8 motive pentru care iti intarzie ciclul

Alimentatia necorespunzatoare

Cum viata moderna este foarte agitata, este lesne de inteles ca multa lume apeleaza la alimente procesate, bauturi cofeinizate si la dulciuri. Mai grav este ca, din cauza solului, nici alimentele organice nu sunt atat de hranitoare. In plus, sa o recunoastem, cata lume mananca organic?

Pentru o buna functionare a hormonilor este nevoie atat de micronutrienti (minerale si vitamine), cat si de macronutrienti (proteine, graismi, carbohidrati).

Stres

Stresul poate fi generat de mai multe surse, de la mediul inconjurator sau relatia de cuplu, la o banala infectie la un dinte. Stresul cronic creste nivelul de cortizol, deci se va produce mai putin progesteron.

Perimenopauza

Perimenopauza este perioada de dinainte de menopauza in care functiile ovarelor incep sa intre in declin. Aceasta perioada poate dura si 10 ani timp in care femeile se pot simti foarte bine, iar menstruatiile sa fie regulate. Pentru alte femei, in schimb, aceasta perioada poate fi de-a dreptul tumultoasa. Totusi, declinul functiilor ovarelor este ceva natural, chiar si cu o dieta corespunzatoare si un nivel de stres scazut.

Te mai poate interesa si: Solutii pentru menstruatie neregulata, dereglari hormonale si alte simptome de premenopauza

Nasterea

Sarcina si nasterea opresc si ele, natural, ovulatia. Totusi, nivelul de progesteron si estrogen sunt si de 30-50 de ori mai mari decat in perioada nonsarcina. Dupa nastere, nivelul hormonilor scade brusc, favorizand aparitia depresiei. De asemenea, in timpul alaptarii, se elibereaza prolactina, un hormon care blocheaza ovulatia. Si, asa cum am mai spus, cand ovarele nu elibereaza ovare, nu se produce progesteron.

Hipotiroidie

O tiroida care functioneaza sub limitele sale normale poate afecta nivelul de progesteron. Simptomele unei hipotiroidii sunt gandire incetosata, frisoane, oboseala cronica, pierderea parului, constipatie, ingrasare.

Cum suplinesti aportul de progesteron

Productia de progesteron poate fi suplinita cu ierburi si suplimente precum Maca, vitamina C (broccoli, ardei gras, lamai).

Evita alimentele procesate, glutenul, lactatele, zaharurile, cafeina si alcoolul.

Vindecarea

Pentru a avea un sistem imunitar sanatos, sistemul digestiv trebuie sa functioneze optim. De aceea este foarte importanta alimentatia care sa stimuleze bacteriile bune din intestine. Mananca linistit, mesteca bine, asigura-ti un aport optim de probiotice de calitate.

Odihna este si ea importanta, deci nu ignora somnul.

Sursa: bridgitdanner.com

Imagine de Adina Voicu de la Pixabay

Exit mobile version