Sfatulparintilor.ro

Cand este bine sa faci Papanicolau. Ce indica rezultatele testului

cand este bine sa faci testul papanicolau - sfatulparintilor.ro - pexels-evelina-zhu-5434022

Testul Papanicolau identifica precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se dezvolte in cancer cervical. Modificarile celulelor de la nivelul colului sunt cauzate de infectia cu HPV. Afla, in cele ce urmeaza, cand este bine sa faci Papanicolau si ce indica rezultatele unui astfel de test.

Testul Papanicolau este o investigatie extrem de importanta pentru femei, care trebuie inceputa imediat ce acestea au devenit active sexual. Nu gresim daca spunem ca este o investigatie care salveaza vieti, avand in vedere faptul ca, din pacate, cancerul de col uterin este din ce in ce mai des intalnit in ultimii ani.

Pe langa celulele cervicale anormale, testul depisteaza si infectiile genitale.

Cand este bine sa faci Papanicolau

Ca toate testele medicale, desi testul Papanicolau are o acuratete foarte ridicata, aceasta nu este, totusi, de 100%. Tocmai din acest motiv se recomanda sa faci testul regulat, ideal o data pe an, asta daca nu ai fost diagnosticata cu afectiuni care trebuie monitorizate mai des. Desigur, ultimul cuvant in ceea ce priveste frecventa testarii il va avea medicul tau.

Colegiul American al medicilor ginecologi recomanda ca testul Papanicolau sa fie facut astfel:

Testul trebuie programat intre zilele 10-14 ale ciclului menstrual. In ziua in care ti se recolteaza probele pentru Papanicolau, nu trebuie sa faci spalaturi vaginale, iar cu 48 de ore inainte de recoltare nu utiliza ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale si evita contactul sexual.

Te mai poate interesa: 10 analize pe care trebuie sa le faca regulat orice femeie. Chiar daca este sanatoasa!

Ce indica rezultatele testului Papanicolau

In cele mai fericite cazuri, rezultatele testului Papanicolau pot fi normale. In cazurile mai putin fericite, testul poate indica prezenta unei inflamatii la nivelul colului uterin, cauzata cel mai probabil de o infectie. De asemenea, exista si o a treia categorie de rezultate, cele care indica prezenta unor anomalii, acestea putand semnala prezenta unor celule pre-canceroase.

Retine, insa, ca prezenta unor celule anormale la nivelul colului nu inseamna in mod obligatoriu ca ai cancer cervical. In lipsa tratamentului, acestea pot evolua spre cancer in cativa ani. Prin urmare, dupa depistarea acestora, este extrem de important sa ramai sub supravegherea medicului ginecolog, care iti va spune ce ai de facut pentru a preveni dezvoltarea cancerului.

Persoane predispuse la cancer de col uterin

Acum ca ai aflat cand este bine sa faci Papanicolau si mai ales de ce este bine sa te testezi regulat, afla si ce categorii de femei sunt predispuse la dezvoltarea cancerului de col uterin.

Asadar, cresc sansele de a dezvolta acest tip de cancer daca ti-ai inceput viata sexuala inainte de 18 ani, daca ai mai multi parteneri si daca ai fost diagnosticata cu o boala cu transmitere sexuala.

Te mai poate interesa: 4 lucruri pe care nu ti le spune ginecologul

Photo by Evelina Zhu from Pexels

Exit mobile version