Un adult raceste in medie o data – de doua ori pe an. O infectie a tractului respirator superior dureaza, in medie, 10 zile. Insa, daca la primele semne de raceala iei masuri, vei suporta mai usor simptomele bolii.
Iata 8 moduri sa opresti o raceala de la primele semne ale declanarii ei:
1. Ia zinc
Studiile de specialitate releva faptul ca zincul luat din prima zi in care au aparut simptomele de raceala reduce atat severitatea bolii, cat si durata ei.
2. Fii zen
Cand esti stresat, sistemul imunitar este slabit si nu va reactiona prompt la infectiile virale sau bacteriene. Specialistii spun ca meditatiile zilnice reduc incidenta, durata si severitatea unei raceli cu 35-60%.
3. Hidrateaza-te
Consumul mare de apa iti hidrateaza si mucoasele nazale si astfel vei elimina mai usor particulele de bacterii care patrund in nari.
4. Fa gargara
Trucul bunicilor cu gargara chiar are efect. Atunci and esti racit, daca faci gargara, vei reusi sa elimini cateva dintre elementele daunatoare aflate in gat.
5. Ia probiotice
In studiile de specialitate, cercetatorii au demonstrat ca suplimentele cu probiotice scurteaza durata unei raceli de la 6 la 4 zile, iar simptomele sunt de pana la 3 ori mai blande.
6. Ia vitamina D
Raceala “loveste” cand soarele nu mai straluceste. Cercetatorii spun ca 800-1000 IU (unitati internationale) de vitamina D3 pe zi pentru adulti reduc riscul imbolnavirii si grabesc vindecarea.
7. Fa pauza de la antrenamente si odihneste-te
Este foarte bine ca faci miscare regulat, insa atunci cand esti racit este indicat sa faci o pauza. Nu iti forta corpul, el are nevoie de repaos pentru a se reface. Somnul intareste sistemul imunitar, asa ca asigura-te ca dormi cel putin 8 ore pe noapte.
8. Imprieteneste-te cu usturoiul
Unul dintre cele mai bune “medicamente” antivirale si antibacteriene este usturoiul. Un catel de ustoroi la cina scade riscul imbolnavirilor.