Data fiind retinerea culturala de a se vorbi deschis despre menstruatia femeii – in ciuda clipurilor publicitare la tampoane – oamenii au tendinta de a se baza pe eufeminsme si sa evite orice sugestie care implica sangele. Este te inteles faptul ca femeile sunt ingrijorate in legatura cu functionarea corecta a ciclului lor menstrual.
Din fericire, nu este greu de determinat daca menstruatia este normala ori daca exista motive de ingrijorare. Iata raspunsuri la intrebari pe care, poate, iti era teama sa le pui.
Alimente grabire menstruatie. Ce sa mananci ca sa grabesti menstruatia
Cat de mult e prea mult?
Daca iti schimbi absorbantul de 2-3 ori in cele 2-4 zile de menstruatie nu ai de ce sa iti faci griji. In cazul in care trebuie sa-l schimbi la de cateva ori pe zi, atunci poti spune ca elimini mult sange – cand organismul produce prea mult estrogen si prea putin progesteron.
Daca cantitatea de sange eliminat este mai mare decat de obicei si nu este din cauza ca, spre exemplu, o luna nu ai avut menstruatie, atunci ar trebui sa mergi la medic. Fa acelasi lucru, daca observi pete de sange intre doua cicluri sau dupa o partida de amor.
Ar trebui sa vad doar culoarea rosie
Ai putea observa ca la inceput culoarea sangelui este rosie, iar spre finalul menstruatiei este rozalie. Insa chiar si daca ai vedea ca sangele este maro ori negru, nu trebuie sa crezi ca esti pe moarte. Nu inseamna decat faptul ca sangele este mai vechi si, prin urmare, are o culoare mai inchisa?
Cat ar trebui sa dureze ciclul?
Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, insa la fel de normala este si perioada de 21-30 de zile, cu 2-7 zile de sangerare. Atunci cand apare pentru prima oara menstruatia in viata unei fete datorita exploziei hormonale, acesta nu va fi regulat, insa dupa ce a implinit 20 de ani, nivelele estrogenului si progesteronului se stabilizeaza, asa ca si ciclul va deveni regulat. (Este posibil ca in acele zile sa apara si crampele insa acest lucru este absolut normal). Dupa 30 de ani nivelele estrogenului, respectiv progesteronului fluctueaza ceea ce insemna ca si menstruatia devine oarecum neregulata.
Dupa 40 de ani, iregularitatea guverneaza ciclul menstrual.
Atunci femeia nu mai ovuleaza la fel de de mult ceea ce insemna sangerari fie mai dese fie mai rare, ambele cazuri fiind posibile. In momentul in care menstrutia a disparut timp de 1 an atunci femaia a intrat la menopauza.
Exista perioade mai dificile in viata fiecarei femei – stres, pierdere in greutate, boala, exercitii fizice intense ori calatori de lunga durata in care menstruatia ar putea intarzia. Perioadele mai lungi intre doua menstruatii se inregistreaza in adolescenta ori cand femeia se indreapta spre menopauza. Iar perioadele scurte au loc intre 21 si 22 de zile. Totusi, sangerarile atat de frecvente pot duce la anemie asa ca este o ideea buna ca femeia care are astfel de experiente sa vorbeasca cu medicul sau de familie.
Cum sa grabesti venirea menstruatiei
Poftele si schimbarile de dispozitie sunt reale ori sunt imaginare
Trei din patru femei experimenteaza sindromul post menstrual – balonari, oboseala, iritabilitate, pofte, insa nimeni nu stie de ce se intampla acest lucru.
Sunt oameni de stiinta care au pus sub semnul intrebatii sindromul premenstrual. Ei considera ca schimbarile bruste de dispozitie sunt programate cultural. O analiza a 47 de studii a aratat ca doar jumatate dintre ele au aratat o legatura intre o stare emotionala proasta si faza premenstruala; un alt studiu la care au participat femei canadiene, realizat de catre aceeasi cercetatori a descoperit ca problemele de sanatate, stresul si suportul social erau indicatori mai buni ai starii emotionale decat menstruatia. Alti cercetaori cred ca pofta de ciocolata, spre exemplu, ar putea fi un raspuns mai degraba cultural decat unul biologic ca urmare a schimbarilor hormonale.
Sunt si studii care sustin ca o crestere a nivelului de progesteron, care are loc chiar inainte de prima sangerare, ca si o scadere a nivelului de estrogen pot fi „vinovati” pentru cresterea apetitului ori a starii de anxietate.
Iar alte cercetarii considera poftele premenstruale ca o scadere a nivelului de serotonina, care are loc chiar inaintea aparitiei menstruatie.
Putem folosi cuvantul „normal” cand este vorba despre menstruatie?
Fiecare femeie este diferita asa ca si menstruatia este diferita in functie de fiecare persoana. Daca tu nu ai crampe, ori schimbari de dispozitie, ori pofte ai putea crede ca toate acestea sunt pure inventii.
Ori daca te confrunti cu toate elementele mentionate mai sus, precum balonare, iritabilitate, pofte, stii pe propria piele ce inseamna sindromul premenstrual.
Asadar, cand este vorba despre menstruatie, normalitatea se schimba in functie de fiecare femeie in parte.
Sursa: mindbodygreen.com
Imagine de Bastian Wiedenhaupt de la Pixabay