Taratele de psyllium au fibre solubile care trec prin sistemul digestiv fara sa fie complet descompuse si absorbite. In schimb, taratele absorb apa si devin vascoase, contribuind la remedierea unor probleme precum constipatia, diareea, glicemia crescuta, hipertensiunea, colesterolul marit.
Iata 5 beneficii pe care taratele de psyllium le are pentru sanatate.
Remediu pentru constipatie si diaree
Taratele de psyllium are efect laxative si ajuta la remedierea tulburarilor de tranzit intestinal.Taratele absorb apa si inmoaie materiile fecale, facand scaunul mai usor de eliminat. Si daca ai probleme cu diareea, le poti remedia cu psyllium. Pentru ca absoarbe apa si se umfla, taratele ingroasa scaunul si incetineste trecerea lui prin intestine.
Scad glicemia si colesterolul
Fibrele contribuie la tinerea sub control a raspunsului glicemic la o masa, digestia se produce mai incet si astfel se regleaza nivelul zaharului din sange. Studiile de specialitate au relevant faptul ca 5,1 g de psyllium de doua ori pe zi, timp de 8 saptamani, au redus cu 11% nivelul glicemiei.
De asemenea, studiile au demonstrat faptul ca taratele de psyllium sunt excelente in reducerea nivelului de colesterol. Potrivit specialistilor, sunt suficiente 6 g de psyllium pe zi, timp de 6 saptamani, pentru o scadere de 6% a colesterolului.
Cresc satietatea si ajuta la scaderea in greutate
Fibrele din psyllium sunt vascoase si ajuta la controlul apetitului, contribuind la reducerea surplusului de kilograme. 10.8 g de psyllium inainte de masa prelungesc senzatia de satietate pana la 6 ore.
Bune pentru inima
Fibrele solubile precum psyllium reduc nivelul trigliceridelor din sange, contribuind astfel la mentinerea unei bune sanatati a sistemului cardiovascular. Un studiu a confirmat faptul ca 5 grame de psyllium de trei ori pe zi, timp de 6 saptamani reduc cu 26% nivelul trigliceridelor.
Efecte prebiotice
Prebioticele sunt substante care hranesc bacteriile sanatoase din intestine, iar taratele de psyllium au efecte prebiotice. Un studiu a scos la iveala faptul ca 10 g de psyllium de doua ori pe zi, timp de 12 luni au crescut productia de acizi grasi cu lant scurt. De asemenea, pentru ca fermenteaza lent, nu produc gaze sau discomfort digestiv. In plus, combinate cu probiotice, taratele de psyllium pot fi eficace in tratarea colitelor ulceroase sau a bolii Crohn.
Efecte secundare
Potrivit specialistilor, psyllium este tolerat de multe persoane, doze de 5-10 g de trei ori pe zi sunt considerate optime. Totusi, au fost persoane care au raportat balonare, crampe abdominale si gaze.
Psylium poate intarzia absorbtia anumitor medicamente, de aceea nu este recomandat sa il iei daca urmezi alt tratament.
De asemenea, mai pot aparea reactii adverse precum mancarimi sau probleme respiratorii, dupa inghitire.
Dozaj si mod de administrare
Se recomanda doze de 5-10 g luate in timpul mesei, cel putin o data pe zi. Nu este indicat sa consumi mai mult de 20 g pe zi. Este foarte important sa maresti aportul de apa atunci cand consumi psyllium.
Urmeaza indicatiile medicului si cele de pe ambalaj atunci cand urmezi o cura cu tarate de psyllium.
Sursa: authoritynutrition.com
Imagine de Laszlo Bartucz de la Pixabay