Studiile au dezvaluit un suspect surprinzator al tulburarilor de memorie. Cauza exacta a afectiunii Alzheimer este inca necunoscuta, insa expertii au identificat o multime dintre factorii contributori: diabet, fumat si grasimi saturate. Acum insa, oamenii de stiinta au inceput sa analizeze si in alte directii si au ajuns la concluzia ca exista o multime de metale care, odata cu acumularea lor in exces in corp, pot avea o legatura cu Alzheimer. Cercetand creierile unor persoane decedate care au suferit de Alzheimer s-a descoperit proteina care a dat peste cap sistemul de semnalizare al creierului precum si beta amiloida.
„Cand oamenii de stiinta au analizat aceste placi s-au descoperit in ele metale, inclusiv fier, cupru si aluminiu. Aceste metale produc radicali liberi care distrug celulele creierului”, spune medicul Neal Barnard profesor in stiinte medicale la George Washington University School of Medicine.
Si dementa nu este singurul risc, metalele au fost legate de confuzia mentala de zi cu zi. Un studiu publicat in The Journal of Nutrition, Health & Aging la care au participat 1.450 de aulti, a stabilit ca femeile care au obtinut cele mai bune rezultate la teste aveau cel mai mic nivel de cupru si fier in sange. Insa nu lasa metalele sa-ti afecteze creierul: iata cateva sfaturi care iti pot proteja creierul si memoria.
Fier
Este combustibilul care le permite globulelor rosii sa transporte oxigenul prin corp. Insa cand este vorba despre sanatatea creierului, un studiu publicat in 2011 in revista Neurology a arata ca persoanele cu un nivel ridicat al hemoglobinei (un indicator al cantitatii fierului din corp) au sanse de trei ori mai multe de a dezvolta Alzheimer comparativ cu cei care au un nivel mai mic de hemoglobina.
Fii inteligent: Las-o mai moale cu carnea – are un continut ridicat de fier usor absorbabil, pe care organismul nu-l tolereaza prea bine. Legumele cu frunze verzi te ajuta sa ingerezi cantitatea recomandata de fier (18 mg pentru femeile cu varste intre 19 si 50 de ani; 8mg pentru cele peste 50 de ani). In plus, aceste legume sunt bogate in antioxidanti care impiedica fierul sa aiba „o influenta negativa asupra creierului”, sustine George Bartzokis profesor in psihiatrie la UCLA.
Solutie rapida: Inlocuieste vasele de gatit din fier cu cele din otel inoxidabil. Un studiu a scos la iveala faptul ca nivelul fierului din sosul de spaghetti a crescut de noua ori dupa ce a fost preparat intr-o cratita din fier.
Ce este amnezia? Când devin o îngrijorare pierderile de memorie?
Aluminiu
Legatura dintre aluminiu si Alzheimer este contestata in lumea stiintifica, insa multi experti considera ca acest metal poate fi o neurotoxina. Desi, organismul uman nu are nevoie de aluminiu pentru a functiona cu toate acestea este introdus in organism prin mancare si bautura (aluminiul este introdus in apa in timpul purificarii sale). Un studiu realizat in Marea Britanie a aratat ca persoanele care consuma apa cu cantitati mari de aluminiu prezinta un risc cu 50% mai mare de a se confrunta cu Alzheimer.
Fii inteligent: Intreaba-ti furnizorul de apa de nivelul aluminiului din bautura.
Solutie rapida: Depoziteaza mancarea ramasa in vase de sticla; alimentele acide, precum pizza sau sosul de paste, pot absorbi alumiuniul foile de aluminiu in care le-ai invelit.
Cupru
Cuprul din dieta (din alimente precum crustaceele, nuci si fasole) este, in general, sanatos. Insa cuprul anorganic – de genul celui din multivitamine si apa plata, nu este filtrat de ficat si ajunge in sange si creier. Este cu atat mai periculos cand este combinat cu grasimi saturate sau grasimi trans: cercetatorii au descoperit ca indivizii cu o dieta bogata in grasimi care include si 1.6 mg sau mai mult de cupru pe zi se confrunta cu frecvente scaderi ale functiilor mentale, echivalent a 19 ani de imbatranire, comparativ cu persoanele care ingereaza 0.9 mg de cupru pe zi.
Fii inteligent: Verifica tevile de la instalatia de apa. Daca sunt de cupru, lasa apa sa curga timp de un minut dimineata, inainte de a turna in pahar si a bea.
Solutie rapida: Alege un supliment care nu contine mai mult de 0.9 mg de cupru.
Oboseala, constipatie, pierderi de memorie? Ce trebuie sa stii despre deficienta de vitamina B12
Sursa: oprah.com
foto: Depositphotos.com