Ai probleme cu alergiile? Atentie! Surse alergenice precum mucegaiul, praful si parul de animale se pot gasi in cele mai neasteptate locuri. Iata 10 surse nestiute de alergie din casa ta.
Plantele in ghiveci
Fii foarte atent cu plantele de apartament. Mucegaiul poate aparea in ghiveci si se poate raspandi pe podea. Pentru a impiedica asta, indeparteaza frunzele moarte, foloseste farfurioare pentru ghivecele de flori si evita sa torni prea multa apa.
Animalele de companie
Alergiile la animale sunt ceva comun, insa nu parul este mereu cauza principala. Adevarata problema o reprezinta proteinele care se gasesc in saliva animalului, in urina si scuamele care zboara si se asaza pe covoare, mobila si pat. Parul poate fi motivul alergiei daca a colectat scuame si alti factori alergogeni precum praful si polenul.
Sa nu lasi animalul in dormitor este numai partial de ajutor, pentru ca alergenii se pot deplasa prin aer in toata casa.
Sfat: Curata si foloseste des aspiratorul, iar dupa ce te joci cu animalul spala-ti bine mainile.
Covoare si carpete
Covoarele si carpetele din casa pot avea roluri pe care tu nu le-ai luat in calcul. Pe masura ce acumuleaza praf devin medii pentru dezoltarea acarienilor, iar acestia sunt factori alergogeni recunoscuti. Pentru a scapa de aceasta problema poti folosi un aspirator cu filtru HEPA. Sau inlocuieste covorul respectiv. Mentine umiditatea sub 55% in casa si aeriseste des.
Te mai poate interesa si: Alergie la copii. 10 intrebari pe care toti parintii le au. Alergiile la animalele de casa
Cartile
Hrana ta pentru creier se poate transforma in aliment pentru daunatori. In praful de pe carti se pot ascunde acarieni, mucegai si alte microrganisme asemanatoare.
Daca banuiesti ca alergiile tale sunt cauzate de carti, inceaca sa le aspiri copertele in mod regulat sau pastreaza-le intr-un mediu inchis. Scaderea umiditatii din casa precum si indepartarea prafului te va ajuta sa scazi numarul microorganismelor periculoase.
Mobila tapitata
Mobila tapitata este un mediu propice pentru refugierea acarienilor. Aspira tapiteria in mod regulat. Husele din piele si vinilin au sanse mai mici de a dezvolta alergeni.
Totodata, mobila depozitata in zone inchise, precum in pivnite, pot fi medii propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Foloseste dezumidificator in aceste camere pentru a reduce umezeala.
Patul
Petreci 8 ore pe zi dormind. Asta inseamna o multime de piele moarta pe asternuturi care atrage acarienii. Principala modalitate de a scapa de ei este achizitionarea de saltele, pilote si perne speciale antialergice. De asemenea, spala asternuturile la temperaturi inalte, in fiecare saptamana. Evita pernele si paturile care nu pot fi spalate.
Plusurile
Jucariile de plus atrag multi acarieni. Nu trebuie neaparat sa le interzici in casa ta, insa poti sa cumperi produse care pot fi spalate. Ca si asternuturile, jucariile de plus cu care se joaca frecvent copilul tau ar trebui spalate la temperaturi inalte, saptamanal.
Baia
In baie se poate forma mucegai, conditiile fiind favorabile: caldura si umezeala. Mucegaiul negru creste in zone ascunse si chiar sub podea. Cea mai buna modalitate de a preveni aparitia mucegaiului este sa pastrezi baia curata si uscata. Repara robinetele si alte surse de apa, daca curg, pentru a preveni umezeala. Curata regulat suprafetele cu clor.
Nu rata nici: Alergie sau raceala? Iata cum sa-ti dai seama
Bucataria
Camera preferata a mucegaiului este bucataria. Arunca mancarea din frigider pe care nu o mai mananci, pentru ca poate face mucegai. Acopera cosul de gunoi si pastreaza mancarea in recipiente sigilate, pentru a nu atrage gandacii.
Aerul conditionat
Aparatul de aer conditionat te ajuta sa pastrezi casa racoroasa si sa tii departe alergenii. Totusi, aerul conditionat poate fi principala sursa care imprastie factorii alergogeni care raman in filtre. Pentru a scapa de problema curata regulat filtrele. De asemenea, odata pe an, cheama o firma specializata care sa dezinfecteze aparatul.
foto: Depositphotos.com