Dureri de spate. Durerea de spate este blestemul vietii moderne. Milioane de oameni se confrunta in fiecare an cu ea si cei mai multi dintre oameni au experimentat-o cel putin o data in viata. Si cum nu e om pe care sa nu-l fi durut spatele, te poti intreba care sunt cauzele durerilor de spate. Le vei afla in continuare.
Dureri de spate. Cauze
1. Scaunul de birou
Nu va ganditi ca un scaun ergonomic, care costa o gramada de bani, va va scuti de probleme de sanatate. Indiferent de modul in care este construit, daca stai pe scaun toata ziua, fara nici un pic de pauza, efectele nocive sunt aceleasi: se dimineaza cantitatea de sange catre discurile intervertebrale, ceea ce duce la uzarea acestora. In plus, statul pe scaun pune cu 30 la suta mai multa presiune pe coloana vertebrala decat mersul sau statul in picioare. Tocmai de aceea este recomandat ca la fiecare ora petrecuta la birou sa faceti o pauza de cateva minute, in care sa faceti cativa pasi. De asemenea, evitati sa stati cocosati, reglati-va spatarul astfel incat acesta sa fie usor inclinat pe spate, iar talpile trebuie tinute pe podea.
Dureri de spate? Ce sa faci si ce nu ca sa scapi de ele
2. Pantofii nepotriviti
La acest capitol doamnele sunt mai afectate decat barbatii pentru ca ele obisnuiesc sa poarte tocuri. Astfel, ele nu pasesc asa cum este natural, intai cu calcaiul, ci cu varful piciorului, ceea ce suprasolicita genunchii, soldurile si spatele. In plus, pantofii cu toc muta centrul de greutate al corpului, ceea ce inseamna ca masa corporala nu va fi suportata uniform de coloana vertebrala. Alte incaltari cu probleme sunt pantofii decupati, care nu sustin calcaiul, iar acesta se poate deplasa dintr-o parte in alta.
3. Smartphone-ul, tableta sau laptop-ul
Cat timp petreceti pe zi aplecati asupra telefonului mobil, tabletei sau laptopului? Tehnologia moderna si mobila nu este foarte blanda cu spatele si gatul. Pozitia cu capul in jos suprasolicita muschii gatului, iar durerea se extinde pana in partea de jos a spatelui. Pentru a preintampina aceste probleme, privirea trebuie sa fie inainte cand te uiti la aceste aparate si nu in jos, asa cum se intampla de obicei.
4. Kilogramele in plus
Imaginati-va carand niste sacose grele. Nu e tocmai placut. Nici oasele voastre nu sunt construite sa care kilograme cu nemiluita. Chiar si cativa centimetri in plus in jurul talei duc la inclinarea spre inainte a pelvisului, restul corpului fiind nevoie sa „lucreze” pentru a mentine echilibrul. Iar acest lucru duce la suprasolicitarii zonei de jos a spatelui. Iata un exercitiu care va ajuta sa relaxati discurile lombare: incordati abdomenul ca si cum v-ati pregati sa incasati o lovitura in plex. Stati asa in jur de 10 secunde, apoi relaxati-va. Doamnele insarcinate trebuie sa solicite sfatul medicului in legatura cu acest exercitiu.
5. Sutienul nepotrivit
Femeile cu sani mari suporta o greutate mai mare in partea din fata a corpului. De aici rezulta durei de gat si de spate. Daca nici nu poarta sutienul potrivit, problemele se agraveaza. Daca nu stiti exact ce masura purtati la sutien, discutati cu personalul dintr-un magazin specializat. Sfaturile lor va vor fi de ajutor in remedierea durerilor de spate.
6. Stresul si orele suplimentare
Ultimul, dar nu cel din urma, stresul are si el o mare contribuie la dureri de spate. Cand sunteti stresati, muschii spatelui se incordeaza si ei, atat de tare incat pot duce si la spasme. In plus, stresul sporeste productia de cortizol, un hormon care duce la inflamare si poate provoca dureri. Sunt recomandate exercitiile aerobice, pe un aparat care stimuleaza mersul, alergarea sau urcatul.
Dureri de spate. Ce sa NU faci cand te doare spatele
Durerea de spate poate fi greu de vindecat, iar daca te confrunti cu ea NU mai face urmatoarele lucruri:
Ai dureri de spate? 6 sfaturi sa petreci mai putin timp pe scaun
Nu ridica greutati mari
Daca ridici greutati cand faci sport, la munca sau dintr-un orice alt motiv, ia in calcul sa renunti s-o mai faci pentru o perioada. Timp de o saptamana, nu ridica sau cara nimic ce cantareste mai mult de 2,2 kg. Permite-i spatelui sa se relaxeze si sa se vindece putin.
Nu evita exercitiile fizice
Ridicatul greutatilor iese din discutie insa poti face putin sport. Te-ai putea plimba sau chiar alerga daca poti tolera asta.
Adopta o postura mai buna
Una din cauzele durerii de spate este postura incorecta. Oamenii stau prea mult aplecati in fata. Daca lucrezi la birou tine-ti amandoua picioarele pe podea si incearca sa stai cu spatele drept. Monitorul computerului nu ar trebui sa fie deasupra liniei vizuale. Ar trebui sa privesti usor de sus in jos la monitor.
Nu fi obsedat de un diagnostic
Uneori, nu exista un diagnostic clar pentru durerea de spate. Nu ar trebui sa fii prea ingrijorat de ceea ce o cauzeaza daca durerea nu devine extrema. Mai bine misca-te putin, intinde-te, incearca sa iti intaresti putin muschii spatelui inferior.
Nu astepta sa treaca de la sine
Daca esti ingrijorat in legatura cu niste dureri de spate cronice si nimic din ceea ce faci nu te ajuta, atunci mergi la medic. Te va ajuta sa gestionezi durerea si chiar iti poate recomanda ce sa faci pentru a scapa de ea.
Dureri de spate. Ce SA FACI cand te doare spatele
Durerile de spate pot fi o adevarata povara. De cele mai multe ori, aceste dureri de spate sunt cauzate de postura gresita. In cazul in care durerea de spate nu are cauze medicale care necesita tratament specializat, iata cateva trucuri care te ajuta sa scapi de dureri de spate.
Masaj
Roaga pe cineva a maseze usor cele doua puncte aflate putin mai jos de nivelul taliei, deasupra soldurilor. Presopunctura va ameliora durerea.
Rece-cald
Aplica alternative pachete reci si fierbinti pe locul care te doare timp de 20 de minute. Ai grija, insa, sa le invelesti intr-un prosop astfel incat sa nu iti provoci arsuri sau degeraturi.
Frectii cu alcool
Roaga pe cineva din familie sa-ti faca un masaj la spate cu alcool. Inainte de masaj, pielea trebuie sa fie curata.
Masaj cu ulei de santal
Masajul cu ulei de santal are efect de relaxare.
Comprese homemade
Fierbe un litru de apa cu un sfert de litru de otet. Adauga 2 linguri de rozmarin. Lasa sa se odihneasca timp de 5 minute. Apoi uda un prosop in acest lichid si aplica-l ca o compresa umeda pe zona care te doare.
Pozitia fetala
Incearca sa dormi in pozitie fetala, cu o perna intre genunchi. Daca dormi pe spate, pune-ti perna sub genunchi.
Ridicarea din pat
Ca sa te ridici din pat, intai intinde-te pe o parte, apoi da-ti picioarele jos din pat, impinge-te in pozitia sezand, apoi ridica-te in picioare. In acest fel nu pui presiune pe spatele inferior.
Ridicarea unei greutati
Ca sa ridici de jos un obiect greu, apleaca-te din genunchi, nu din spate.
Sursa: simpleorganiclife.org, health.com, brightside.me
Imagine de fairpharma de la Pixabay