Sfatulparintilor.ro

Tulburari de somn. 5 greseli pe care le faci si solutii pentru remedierea lor

Tulburari de somn - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - people-2537324_1920

Tulburari de somn.Multe dintre problemele de somn cu care se confrunta oamenii sunt cauzate de comportamente sau obiceiuri proaste: stau pana tarziu in noapte sau se culca tarziu, mananca alimente necorespunzatoare sau consuma alcool seara tarziu, ceea ce influenteaza negativ ritmurile somnului. Odata cu trecerea timpului, oamenii isi invata corpul cum sa nu doarma. Atunci apeleaza la pastile pentru somn, care de fapt nu rezolva problema, ba mai mult creeaza dependenta. Insa pentru a scapa de insomnie ar trebui gasita cauza si apoi eliminarea ei.

 Tulburari de somn. Iata 5 greseli care iti tulbura somnul si solutii pentru remedierea lor.

Tulburari de somn. Nu ai un program consistent pentru somn

Adesea, oamenii cred ca pot echilibra lipsa somnului intr-o zi prin a merge la culcare mai devreme in noaptea urmatoare. Insa abilitatea ceasului interior de a regla un model sanatos de somn depinde de consistenta. Oamenii se culca tarziu in weekend, asteptandu-se sa recupereze somnul pierdut in timpul saptamanii. Insa ambele practici afecteaza negativ ritmurile corpului, si in special noptile nedormite din weekend pot cauza insomnii in cursul saptamanii.

Solutie: Stabileste o rutina si tine-te de ea

Cel mai important lucru este sa mergi la culcare si sa te trezesti la aceleasi ore chiar si la sfarsit de saptamana. Doar asa pot crea un obicei sanatos de somn. Corpul tanjeste dupa ritmicitate si cea mai buna modalitate de a regla ceasul intern este sa stabilesti o rutina consistenta si sa o respecti. Atunci cand mergi la culcare si te trezesti la aceleasi ore, creierul tau stie cand sa elibereze si cand nu hormonii somnului.

Tulburari de somn. Sa dormi mult dupa amiaza pentru a contracara noptile nedormite

Puiul de somn, mai ales dupa ora 4 p.m. sau chiar atipeala scurta din fata televizorului pot afecta negativ ritmul sanatos de somn motiv pentru care nu te vei bucura de o noapte intreaga de odihna.

Solutie: Nu dormi dupa amiaza mai mult de 30 de minute

Daca puiul de somn este absolut necesar, asigura-te ca este doar unul pe zi, dureaza sub 30 de minute si nu depaseste ora 4 p.m. In general, puiul de somn dupa masa de pranz, inainte de ora 4 p.m. este foarte bun in cazul celor mai multi oameni.

Citeste si: Tulburari de somn la copii. Ce trebuie sa stie parintii despre cosmaruri si fobiile de noapte! Care sunt cauzele si remediile

Tulburari de somn. Nu te pregatesti pentru somn

Este nerealist sa te astepti ca organismul sa treaca intr-o secunda de la starea de alerta la starea de somn. Corpul are nevoie de timp pentru a producce suficienti neutrasmitatori ai somnului, care sa trimita semnale catre centrul somnului aflat in creezi pentru ca acesta sa produca hormoni de somn pentru a putea sa te culci.

Solutie: Acorda timp corpului ca treptat sa treaca in starea de somn

– Pana la ora 10 p.m. termina cu computerul, telezivorul, laptop-tul etc. Inchide-le pe toate. Aceste dispozitive stimuleaza creierul, ceea ce te va impiedica sa dormi.

– Pregateste-te pentru pat. Redu intensitatea luminii cu o ora inainte de a merge la culcare, fa o baie fierbinte, asculta muzica linistita sau fa exercitii de relaxare. Este esential sa-ti pregatesti mintea si corpul pentru odihna. Scapa de toate lucrurile care te-ar putea distrage (fizic sau mental) si care te-ar putea impiedica sa dormi.

Tulburari de somn. Sa nu-i oferi corpului semnalele corecte pentru mers la culcare

Corpul uman se bazeaza pe semnale prin care i se transmite sa doarma si sa se treazeasca, iar cele mai importante sunt intunericul si lumina. Insa, in prezent traim si muncim intr-un mediu cu lumina artificiala. Si, adesea, pierdem cel mai important semnal: lumina naturala a soarelui. Cand mergi la culcare corpul are nevoie de intuneric total pentru a incepe sa produca melatonina, cel mai important hormon al somnului. Ceea ce inseamna ca daca dormitorul este luminat  nu vei putea dormi.

Solutie: In timpul noptii, fa cat mai intuneric in dormitor

Priveste in dormitor: ceasul electronic care produce lumina rosie, incarcatorul luminat, televizorul sau computerul sau poate telefonul. Toate acestea sunt luminate, ceea ce nu iti este de niciun ajutor atunci cand vrei sa dormi. Chiar si cea mai mica raza de lumina pot intrerupe glanda pineala din productia de hormoni ai somnului. Iar rezultatul este afectarea ritmului somnului.

Muta ceasul, acopera toate luminile sau pune draperii la geam astfel incat in dormitor sa fie intuneric total ca sa te poti odihni cat mai bine.

Tulburari de somn. Sa mananci o gustare (alimente procesate sau dulci) inainte de somn

Aceste gustari cresc nivelul glicemiei si streseaza organele interne implicate in reglarea hormonala. In acest fel sunt afectate ciclurile somnului.

Solutie: Daca iti este foame ia o gustare bogata in proteine

Cel mai bine este sa nu mananci nimic inainte de a merge la culcare. Insa, daca tot mananci, ia ceva bogat in proteina care nu doar ca impiedica dezechilibrul hormonal, ci furnizeaza si triptofan, un aminoacid necesar pentru productia de melatonina.

Sursa: care2.com

foto: Pixabay.com

Exit mobile version