Ce sunt aspiratiile? Aspiratiile sunt vise, sperante sau ambitii pentru a atinge un obiectiv de viata. Acestea pot fi considerate ca obiective de viata generale care pot contribui la furnizarea unui sentiment de scop si directie.
Desi termenul este adesea folosit sinonim cu obiectivele, exista unele diferente importante. Obiectivele tind sa fie sustinute de actiuni si sunt adesea centrate pe termen scurt sau viitorul apropiat. Aspiratiile tind sa fie mult mai orientate spre viitor si sunt adesea mai generale.
Acest articol discuta diferitele tipuri de aspiratii, impactul lor asupra vietii tale si cum sa apara aspiratii care te vor ajuta sa te simti motivat sa-ti traiesti viata la maximum.
Semne ca ai aspiratii mari
Aspiratiile pe care le ai pot varia in ceea ce priveste scopul si cat de ridicate sunt. Unii oameni au aspiratii simple, concentrate pe obiective relativ usor de atins. Alti oameni au aspiratii mari care se concentreaza pe realizarea unor lucruri la care multi alti oameni deseori doar viseaza.
Unele dintre semnele ca ai aspiratii mari de la viata includ:
- Visand despre obiective inalte
- Gandindu-te mereu la urmatorul pas inainte spre realizarea viselor tale
- Gandindu-te la imaginea de ansamblu
- Evaluarea punctelor slabe pentru a deveni mai puternic
- Muncind din greu pentru a deveni cea mai buna versiune posibila
- Fiind descris ca fiind ambitios sau care se autodepaseste
Nivelul tau de aspiratie poate fi conectat la sentimentul tau de auto-valoare. A avea obiective inalte poate fi motivant si poate indica faptul ca ai o credinta puternica in capacitatea ta de a atinge aceste ambitii. Scopurile scazute, pe de alta parte, pot duce, de asemenea, la realizari scazute si pot indica o lipsa de incredere in sine.
Citeste si: 5 lucruri pe care sa le faci seara ca sa te trezesti fericit dimineata
Tipuri de aspiratii
Cercetatorii sugereaza ca exista doua tipuri principale de aspiratii:
Aspiratiile intrinseci sunt cele care ajuta la satisfacerea nevoilor psihologice. Aceste obiective joaca un rol important in imbunatatirea bunastarii individului.
Aspiratiile extrinseci sunt cele axate pe obtinerea unui rezultat esential, cum ar fi imbogatirea sau celebritatea. Aceste obiective pot afecta uneori bunastarea si pot consuma resurse care sunt uneori mai bine directionate catre aspiratii intrinseci.
Aspiratiile intrinseci si extrinseci se concentreaza adesea pe unele teme comune. Unele tipuri diferite de aspiratii pe care le-ai putea avea sunt prezentate mai jos.
Aspiratii extrinseci
- Aspiratiile extrinseci se focuseaza adesea pe realizarea unor lucruri precum a fi: atractivitatea din punct de vedere fizic, a deveni bogat sau a fi popular.
- Aspiratii financiare: Aspiratiile legate de bani sunt, de asemenea, frecvente, de multe ori centrate pe atingerea unui obiectiv financiar specific (cum ar fi independenta financiara) sau castigarea unei sume specifice de bani.
- Obiective de popularitate: A te bucura de respectul altora este un obiectiv extrinsec comun. Se poate concentra pe a deveni faimos la o scara larga, dar se poate concentra si pe popularitatea intr-un grup social mai restrans.
Aspiratiile financiare sunt frecvente, dar sunt adesea legate de rezultate negative. Cercetarile sugereaza ca persoanele care isi bazeaza propria valoare pe succesul financiar sunt mai predispuse la stres, anxietate si autonomie scazuta.
Aspiratii intrinseci
Aspiratiile intrinseci se concentreaza adesea pe lucruri precum formarea unor relatii semnificative cu ceilalti (afiliere), contributia la comunitatea si lumea ta (generativitate), bunastare fizica si mentala buna (sanatate) si dezvoltarea ca individ (crestere personala).
Exemple de aspiratii intrinseci includ:
- Aspiratii sociale: aspiratiile sociale se pot concentra pe a face lucruri precum: a-ti face prieteni, a construi relatii, a te oferi voluntar pentru o cauza sau a face ceva pentru a contribui la comunitatea ta.
- Aspiratiile familiale: aspiratiile axate pe familie pot implica realizarea unor lucruri precum: inceperea unei relatii, casatoria si copilul.
- Aspiratii de indemanare: Uneori aspiratiile se concentreaza pe a deveni calificat sau talentat in ceva care te intereseaza. De exemplu, ai putea aspira sa devii un muzician sau un artist talentat.
Aspiratiile de cariera pot avea adesea atat elemente extrinseci, cat si elemente intrinseci. „Care sunt aspiratiile tale de cariera?” este o intrebare obisnuita care este adesea pusa in timpul interviurilor de angajare. Aceste aspiratii se concentreaza pe lucruri precum dobandirea de abilitati, experiente sau realizari legate de cariera.
Uneori, aceste obiective sunt axate pe factori extrinseci, cum ar fi imaginea sau bogatia, dar pot fi, de asemenea, legate de cresterea personala, constiinta de sine si contributiile la comunitate.
Un studiu a constatat ca aspiratiile centrate pe putere si aderarea sociala la grupuri, erau aspiratii extrinseci, in timp ce cele axate pe dorinta de maiestrie si auto-exprimare erau aspiratii intrinseci.
Nu rata nici: Cum sa-ti reprogramezi subconstientul. Scapa de credintele vechi in 4 pasi!
Cum sa dezvolti aspiratii
Uneori oamenii au aspiratii largi si generale pentru viata lor. Altii au o viziune foarte specifica pentru ce vor ei. Dar, de asemenea, nu este neobisnuit ca oamenii sa nu fie cu adevarat siguri care sunt aspiratiile lor.
Daca incerci sa dezvolti aspiratii de viata care pot servi drept sursa de inspiratie, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a te asigura ca aceasta viziune a vietii tale va avea o influenta pozitiva.
Unele lucruri pe care le poti face includ:
- Pune-ti intrebari: Care sunt unele dintre lucrurile pe care speri sa le realizezi sau sa le experimentezi intr-o zi? Care sunt unele dintre activitatile pe care le desfasori si in care te simti cel mai entuziasmat sau pasionat? Gandindu-te la visele sau la pasiunile tale iti poate da un indiciu asupra tipului de lucruri la care ai putea aspira.
- Acorda-ti timp: este important sa iti amintesti ca, desi aspiratiile pot fi motivante si inspirationale, nu este nevoie sa te presezi pentru a afla totul acum. In schimb, da-ti ocazia sa inveti si sa cresti. Incearca lucruri noi, aduna informatii despre tine si apoi gandeste-te cum ar putea contribui ceea ce ai invatat la aspiratiile tale.
- Nu te compara cu ceilalți: Aspiratiile nu trebuie sa fie marete sau inalte pentru a fi importante. S-ar putea ca alte persoane sa aiba aspiratii foarte mari, dar asta nu inseamna ca aceste obiective sunt potrivite pentru tine sau pentru viata ta. In schimb, ar trebui sa te concentrezi pe gasirea aspiratiilor care sa te ajute sa te simti implinit si satisfacut in viata ta.
- Gaseste-ti scopul. Descoperirea a ceea ce ofera sensul si scopul vietii tale te poate ajuta, de asemenea, sa dezvolti aspiratii.
- Discuta cu un profesionist: uneori, lipsa aspiratiilor poate fi legata de o afectiune de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea sau depresia. Daca te chinui sa te simti motivat sau ai pierdut interesul pentru lucrurile pe care obisnuiai sa le faci, este important sa discuti cu un medic sau un profesionist din domeniul sanatatii mintale. Tratamente eficiente, inclusiv medicamente si psihoterapie, pot ajuta la ameliorarea acestor simptome.
Impactul aspiratiilor
Aceste obiective personale pe termen lung te pot ajuta sa faci alegeri de viata si sa te angajezi in anumite comportamente care te pot pune pe calea spre atingerea acelor aspiratii de viata.
O persoana care aspira sa devina medic, de exemplu, va face alegeri educationale de-a lungul vietii, care ii vor ajuta in cele din urma sa atinga acel obiectiv – sau cel putin sa-si imbunatateasca sansele de a gasi succes.
Aspiratiile pot ajuta, de asemenea, sa dea scopul si sensul vietii. Iti pot oferi ceva la care sa speri si sa tintesti. Chiar daca aceste aspiratii ar putea uneori sa semene mai mult cu visele, ele ofera o privire asupra tipului de viata la care ai putea spera in viitor.
A avea o viziune pentru viitor te poate ajuta, de asemenea, sa te simti mai motivat si inspirat. Atunci cand ai o imagine a ceea ce vrei in mintea ta, te poate ajuta sa ramai concentrat asupra lucrurilor pe care trebuie sa le faci pentru a realiza in cele din urma acel vis. A avea aspiratii te poate ajuta, de asemenea, sa te mentii focusat pe indeplinirea sarcinilor si sa te orientezi spre obiectivele tale. In loc sa iti pierzi timp cu actiuni care te irosesc si care nu te ajuta sa te misti inainte, lucrul la obiectivele tale, oricat de incet, te va ajuta sa iti mentii progresul pe drumul cel bun.
Incearca si: Teste de personalitate: Afla ce sansa ai la fericire. Ce punctaj ti-a iesit?
Sfaturi pentru a iti atinge aspiratiile
Daca esti in cautarea unei modalitati de a iti atinge aspiratiile, iata cateva sfaturi de retinut:
Lucreaza la construirea constiintei de sine. Dezvolta o intelegere mai puternica a lucrurilor care sunt intrinsec recompensatoare. Cand lucrati spre obiective care sa iti satisfaca nevoile, aceasta te poate ajuta sa eviti urmarirea lucrurilor care nu iti servesc in cele din urma bunastarii psihologice.
Ramai deschis pentru schimbare. Nu toate aspiratiile se concretizeaza. Uneori situatiile se schimba sau iti dai seama ca visul pe care l-ai avut odata nu mai este ceva ce vrei sa urmaresti. Fiind flexibil si deschis la schimbarea vitezelor te poate ajuta sa continui sa lucrezi spre noi obiective.
Fa ceea ce iti place. Cercetarile sugereaza ca, atunci cand oamenii urmaresc obiective pe care sunt auto-motivati sa le urmareasca, le este mai usor sa persevereze atunci cand lucrurile devin dificile.
Posibile capcane
Este important sa recunoastem ca aspiratiile nu sunt intotdeauna utile. Cateva exemple ale momentului in care pot fi inutile sau chiar distructive includ:
Aspirand pentru lucruri, deoarece acestea sunt vazute ca fiind ideale de catre societate sau cultura, indiferent daca acele lucruri iti aduc de fapt fericire.
Aspirand la lucruri nerealiste sau in afara domeniului posibilitatilor
Aspirand la lucruri care iti creeaza conflicte in viata de zi cu zi sau iti afecteaza relatiile cu alte persoane
De asemenea, se poate ajunge la sentimente de dezamagire si tristete atunci cand oamenii nu reusesc sa-si atinga aspiratiile. Te poti proteja incercand sa mentii o perspectiva optimista si dezvoltand o puternica capacitate de adaptare.
Atunci cand un vis sau un obiectiv nu iese bine, a fi capabil sa te ridici si sa continui cu o atitudine pozitiva te poate ajuta fie sa gasesti noi modalitati de a-ti atinge obiectivele, fie sa gasesti altele noi la care sa aspiri.