Nucile, alunele, migdalele si semintele sunt gustari foarte sanatoase fiind incluse in orice dieta echilibrata. Se pune insa intrebarea daca ar trebui sa le consumi asa cum sunt ori mai intai sa le inmoi putin si sa le decojesti? Spre exemplu, in Asia, migdalele sunt lasate in apa peste noapte si decojite a doua zi dimineata inainte de a fi mancate. Ar trebui, oare, ca toti sa facem la fel?
Ce se intampla cand inmoi nucile, alunele, migdalele si semintele?
Un lucru este sigur: dupa ce au fost inmuiata, nucile, alunele, migdalele si semintele sunt mai usor de decojit. Odata cu decojirea se pierd anumiti nutrienti, insa exista si beneficii ale inmuierii.
Beneficii nuci dovedite de studii. Afla cum iti poate salva nuca viata
Beneficiile inmuierii
1. Inlaturi praful
Adesea, aceste produse se afla pe rafturi de multe vreme sau ar fi putut fi ambalate in pungi fara sa fi fost vreodata spalate. Asadar, ar putea avea ceva praf pe ele, mai ales daca le cumperi dintr-un magazin de cartier.
Prin inmuierea lor, scapi de tot acest praf sau de alte substante cu care ar fi putut fi contaminate.
2. Pot fi deconjite mai usor
Dupa ce le-ai tinut in apa nucile, alunele, migdalele si semintele sunt mai usor de decojit. Insa intrebarea de o mie de puncte: ar trebui sau nu sa le decojesti?
Ar trebui sa stii ca flavonoidele care scad nivelul lipidelor din corp si care imbunatatesc sanatatea intestinelor se gasesc in coaja migdalelor. De aceea, se recomanda sa fie mancate nedecojite. Insa daca ai probleme cu digestia lor, mai bine le decojesti inainte.
6 motive pentru care vei iubi semintele de chia + 3 retete BONUS
3. Scade nivelul acidului fitic
Acidul fitic este, de fapt, un antioxidant natural, care ofera si multe beneficii. In acelasi timp insa interfereaza cu unele minerale pe care organismul le ia din alimente. S-a dovedit ca acidul fitic blocheaza capacitatea organismului de absorbtie a calciului, zincului si mai ales a fierului. Totodata inhiba si tripsina si pepsima, enzime care ajuta la digestia proteine.
Prin inmuierea nucilor, alunelor, migdalelor si a semintelelor se reduce nivelul de acid fitic.
Cat ar trebui sa stea la inmuiat nucile, alunele, migdalele si semintele?
Doctorul Janardhana Hebbar, specialist in medicina ayurvedica sustine ca fiecare aliment necesita o anumita perioada de timp de inmuiere. Spre exemplu, nucile de macadamia ar trebui sa stea in apa in jur de patru ore.
In schimb, migdalele trebuie sa stea la inmuiat 12 ore, alunele in jur de 8 ore, ca si nucile pecan si nuca obisnuita.
Procesul de inmuiere este foarte simplu. Trebuie ca mai intai sa speli alimentele apoi sa le pui intr-un vas. Toarna apa peste ele pana cand sunt total acoperite. Daca vrei poti adauga si o lingura de sare.
Apoi, arunca apa in care au fost inmuiate nucile, alunele, migdalele si semintele. Dupa ce le scoti, le poti usca usor apoi poti incepe sa le mananci.
Sursa: gottadotherightthing.com
Imagine de ExplorerBob de la Pixabay