Multi dintre noi am copilarit supa de gaina, iar parintii si bunicii gaseau argumente cat mai convingatoare pentru noi. Acum stim, insa, ca supa de gaina este o solutie ideala atat pentru a te incalzi pe timp de iarna, cat si pentru a obtine nutrientii necesari.
Supa de gaina este una dintre preferatele romanilor, iar corpul iti este recunoscator cand o consumi pentru ca are multiple beneficii:
- te incalzeste, iar metabolismul tau bazal creste cu 10-20%
- este foarte usor de digerat, chiar si cand trupul tau este slabit sau se recupereaza dupa o boala
- este hranitoare si hidratanta.
Iata 4 retete delicioase de supa de gaina. Va fi greu sa rezisti sa nu le incerci!
Supa cu galuste si gaina de tara
Reteta de la viocosti
Va recomandam o delicioasa supa de gaina de tara cu galuste.
Ingrediente Supa cu galuste si gaina de tara
Supa
carne de pasare, o ceapa, 2 morcovi, 1 pastarnac, o telina, patrunjel, sare, piper
Galuste:
1 ou, 1 lingura de ulei, cca 5 linguri de gris, sare
Mod de preparare Supa cu galuste si gaina de tara
Intai am fiert gaina (de curte) in oala sub presiune. Dupa ce a fiert, am scos carnea iar in zeama ramasa am adaugat legumele taiate felii (nu foarte mici). Ceapa am tocat-o marunt. Cand legumele au fiert, am condimentat supa si am preparat si galustele. Ele trebuie puse imediat in supa fierbinte, altfel se intaresc.
Pentru galuste, am batut oul cu sare si cu ulei dupa care am inceput sa adaug grisul. Aici depinde de marimea oului cat gris intra.
Trebuie sa iasa o coca nu foarte tare dar nici sa nu curga astfel incat sa se poata lua cu lingura.
Asadar, se da focul la minim, se moaie lingura in supa fierbinte, apoi se ia coca cat incape si se scufunda in supa. Probati intai cu o singura galusca, sa nu se dezintegreze, daca se intampla asta mai adaugati gris.
Galustile sunt gata la 2-3 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata. Atunci se stinge focul, se pune patrunjelul si se pune un capac pentru ca galustile se mai umfla in continuare.
E delicioasa!!!
Supa de gaina cu taitei de casa
Reteta de la odiana
Pentru un pranz savuros si sanatos va recomandam Supa de gaina cu taitei de casa.
Ingrediente Supa cu taitei de casa
o gaina de tara , zarzavat (morcovi, o ceapa), sare dupa gust, o legatura patrunjel,
Mod de preparare Supa cu taitei de casa
Gaina se curata, se spala si se pune la fiert cu apa rece si sare. Cind se ridica spuma, aceasta se indeparteaza cu atentie. Cand clocoteste supa, se adauga zarzavatul curatat si spalat (daca se prefera, se adauga si citeva boabe de piper). Se lasa sa fiarba incet, la foc potrivit. Carnea de gaina de tara fierbe in 2 – 2,5 ore. In timp ce se fierbe supa, se pregatesc taiteii. Din faina se face o gramajoara cu o gropita in mijloc in care se sparg doua oua si se adauga putina sare. Se amesteca bine, framintind pana se obtine un aluat compact. Se lasa sa stea 20-30 de minte. Cu sucitorul se intinde din aluat o foaie subtire de 1-2 mm. Se lasa foaia timp de 10-15 minute sa se usuce, apoi se ruleaza si se taie in fasii cat mai fine cu putinta care, apoi se rasfira pentru a se usca. In supa strecurata si care clocoteste se pun taiteii; se lasa sa fiarba 12-15 minute. Pasarea fiarta se poate servi alaturi, gustul ei fiind unul foarte bun.
Supa greceasca de gaina
Reteta de la loredanaeu
Loredanaeu a trimis o reteta delicioasa: Supa de gaina greceasca.
Ingrediente Supa greceasca de gaina
– o gaina ( de curte de preferat)
– 1 ceapa
– 1 telina
– un1100 gr orez
– 4 oua
– 200 gr smantana
– 2-3 lamai (depinde de dimensiuni)
– 1 legatura patrunjel
Mod de preparare Supa greceasca de gaina
Fierb gaina. Se strecoara supa.
Ceapa se toaca marunt si se inabusa. Se adauga restul de supa, apoi telina taiata cubulete mici, impreuna cu ardeiul gras taiat cubulete. Se adauga orezul bine spalat si se lasa sa fiarba bine. Cand toate ingredientele sunt bine fiete se adauga zeama de lamaie.
Intr-un castron se pune smantana pe care o temperam cu 2- 3 polonice de supa, apoi o adaugam in restul de supa.
La final se adauga carnea portionata si patrunjelul tocat.
Pofta mare!
Supa de gaina a lui Chef Liviu Balint
Fiecare bucatar are secretul lui, iar pasiunea pentru gatit si ingredientele secrete transforma orice fel de mancare banal intr-unul absolut delicios. Trucul pe care il recomanda Chef Liviu Balint, ambasador Podravka Romania, este sa adaugi Vegeta Gust de Gaina supei tale. Mai ales in sezonul rece, cand legumele nu au aceeasi aroma intensa, Vegeta o sa imbunatateasca gustul dand savoare tuturor preparatelor. Iata si o reteta simpla, numai buna pentru zilele “inghetate”:
Ingrediente
- 55g unt
- 2 cepe tocate
- 2 tije de telina, tocate fin
- 2 morcovi, taiati rondele
- 25g faina
- 1,2 l supa de gaina
- 450g carne fiarta de gaina
- 1 lingura de patrunjel proaspat tocat
- 3-4 lingurite de Vegeta Gust de Gaina
- piper si sare, dupa gust
Mod de preparare
- topeste untul intr-o cratita mare la foc mediu si prajeste usor ceapa, telina si morcovii pana cand incep sa se inmoaie.
- amesteca faina si lasa-le sa se patrunda timp de 2 minute. Adauga supa de gaina si lasa amestecul sa dea in fiert, amestecand constant. Condimenteaza cu sare si piper, apoi redu focul pana cand amestecul incepe sa fiarba si lasa-l la fiert 10 minute, pana cand legumele devin moi.
- adauga carnea fiarta de gaina pana se incalzeste. Presara o lingurita (3g) de Vegeta Gust de Gaina pentru fiecare 250 ml si lasa totul la fiert inca 5 minute. La final, adauga patrunjel tocat … si gata!
Pofta buna!
foto Pixabay.com