Untul este un aliment foarte gustos. Asta fara indoiala. Dar ce te faci atunci cand vrei sa reduci consumul de grasimi sau cand vrei sa tii sub control un nivel crescut al colesterolului? Iata 5 solutii sanatoase ca sa inlocuiesti untul atunci cand mananci sau gatesti.
1. Avocado
Zdrobeste putin avocado si intinde pasta pe painea prajita. Vei avea un mic dejun sanatos imbogatit cu fibre, vitamina C si potasiu, care te va tine energizat pentru mai mult timp. Si la gatit poti folosi avocado in loc de unt. Pastreaza proportiile la fiecare reteta numai ca in loc de unt atagi piure de avocado.
2. Ulei de masline
Folosesti unt la paste? Inlocuieste-l cu ulei de masline. Proportia ar trebui sa fie ¾ ulei de masline pentru o masuratoare de unt (de exemplu ¾ linguri de ulei de masline daca in reteta scrie 1 lingura de unt). In acest fel consumi mai putine grasimi, mai putine calorii, dar mai multi nutrient pe care ii contine uleiul de masline si care nu se regasesc in unt. La fel de bune sunt si uleiurile alternative: ulei de rapita, ulei de cocos,
Te mai poate interesa si: 7 curiozitati surprinzatoare despre unt
3. Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc inlocuieste cu succes untul, atat la micul dejun, cat si la gatit. Foloeste ½ iaurt grecesc pentru o masuratoare de unt. (de exemplu 1/2 lingura de ulei de masline daca in reteta scrie 1 lingura de unt).
4. Sos de mere
Sosul de mere poate face fata la orice reteta de prajituri daca este folosit in loc de unt. Proportia este de 1/1 (1 lingura de unt / 1 lingura de sos). In acest fel adaugi fibre la reteta de prajituri si reduci aportul de grasimi.
Nu rata nici: Unt de cacao: 7 beneficii si utilizari
5. Unt de arahide
Untul de arahide sau de migdale, sau de orice alte tipuri de nuci sunt o alegere inspirata atunci cand vrei sa inlocuiesti clasicul unt. Untul de arahide, de exemplu, contine acizi grasi sanatosi pentru inima, potasiu si fibre.
foto: Depositphotos.com