Sfatulparintilor.ro

Alimentatie sanatoasa: De cate proteine are totusi nevoie organismul

De cate proteine are nevoie organismul - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - barbeque-1238550_1920

Cand vorbim despre o alimentatie sanatoasa, gandul  zboara repede la cat de multe proteine trebuie consumate, cate glucide, lipide etc. Si pentru ca proteinele sunt sanatoase, multi intrec masura. Dar alimentatie sanatoasa nu inseamna ca poti consuma numai proteine si sa neglijezi celelalate aspecte.

Mai multe proteine nu inseamna mai multi muschi sau mai multa energie. Daca depasesti limita proteinele se traduc prin multe calorii si kilograme in plus.

Pentru o alimentatie sanatoasa,  proteinele trebuie sa aiba un aport de 10-35% din necesarul de calorii

Nutrionistii spun ca daca din totalul caloriilor zilnice 10-35% le obtii din proteine este mai mult decat suficient. Acest lucru s-ar traduce printr-un consum de 46 de grame de proteine pentru femei si 56 de grame pentru barbati. Ca sa intelegeti si mai bine, o portie de 85 de grame de carne are aproximativ 21 de grame de proteine. 225 g de iaurt se traduc prin 11 g de proteine, o cana de lapte contine 8 g, o ceasca de fasole uscata are 16 g de proteine.

Citeste si: Alimente cu multe proteine si putini carbohidrati

Alimentatia sanatoasa difera de la om la om

Daca o persoana are un regim alimentar sanatos, asta nu inseamna ca ceea ce mananca el este bun si pentru tine. Fiecare om este diferit si are nevoie de un alt aport de nutrienti.

De exemplu, femeile insarcinate au nevoie de 10 grame in plus de proteine fata de femeile obisnuite. In timp ce mamele care alapteaza au nevoie de 20 g in plus fata de perioada in care erau insarcinate pentru a stimula productia de lapte. Medicii recomanda ca aceste proteine sa fie obtinute din lapte degresat pentru ca are si calciu si vitamina D care fac bine sanatatii oaselor atat la mame cat si la bebelusi.

In ceea ce priveste persoanele active, care fac sport regulat, acestea au nevoie de proiteine pentru recuperarea masei musculare dupa efortul depus.

Si in acest caz se poate face o diferentiere, in functie de intensitatea efortului depus. De exemplu, maratonistii au nevoie cu 50% mai multe proteine decat ar trebui sa manance un sedentar. De asemenea, persoanele care practica un sport care le solicita la maximum masa musculara ar trebui sa consume de doua ori mai multe proteine decat sedentarii.

Atentie, sportivii nu recurg la „trucuri” si nu folosesc suplimentele proteice, ei isi iau tot ceea ce au nevoie printr-o alimentatie sanatoasa.

Nu rata nici: 10 alimente bogate in proteine. Nu te-ai fi gandit la numarul 8

Imagine de Shutterbug75 de la Pixabay

Exit mobile version