Există ceva mai bun decât să sorbi un cappuccino de dimineață? Dacă răspunsul tău la această întrebare este un „Nu!” răsunător, vei fi interesat să afli că un nou studiu preliminar pe celule izolate sugerează că combinația specifică de cafea și lapte poate avea proprietăți de combatere a inflamației.
Polifenoli, proteine și sistemul imunitar
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au investigat un fenomen prin care polifenolii — compuși care se găsesc în mod obișnuit în alimentele vegetale (inclusiv cafea) despre care se știe că luptă împotriva inflamației — se leagă de proteinele din lapte și supraalimentează efectele lor antiinflamatorii. Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au provocat inflamație artificială în celulele imune și apoi au tratat acele celule fie cu polifenoli singuri, fie cu polifenoli care au reacționat cu proteinele din lapte.
Studiul a arătat că celulele care au primit combinația polifenoli/proteine din lapte au fost de două ori mai eficiente în combaterea inflamației. Aceasta înseamnă că începerea zilei cu o combinație de polifenoli găsiți în cafea și proteinele găsite în lapte iti poate ajuta corpul să scape de inflamație.
De fapt, cercetătorii au testat în mod specific băuturile de cafea cu lapte pentru a vedea dacă fenomenul a avut loc. Profesorul Marianne N. Lund, Ph.D., unul dintre autorii principali ai studiului, a explicat într-o declarație: „Rezultatul nostru demonstrează că reacția dintre polifenoli și proteine se întâmplă și în unele dintre băuturile de cafea cu lapte pe care le-am studiat. „
GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa
Combate inflamația cu polifenoli
Acestea fiind spuse, nu doar cappuccino va avea această combinație specială de polifenoli și proteine. „Îmi imaginez că ceva asemănător se întâmplă, de exemplu, într-un fel de mâncare din carne cu legume sau un smoothie, dacă ai grijă să adaugi niște proteine precum laptele sau iaurt”, a continuat Lund.
Acesta este doar un studiu preliminar asupra celulelor izolate, așa că cercetătorii plănuiesc să studieze acest fenomen la animale și apoi la oameni pentru a-l înțelege la un nivel mai practic. Lund a explicat: „Este clar imaginabil că acest cocktail ar putea avea și un efect benefic asupra inflamației la oameni. Acum vom investiga în continuare, inițial la animale. După aceea, sperăm să primim finanțare pentru cercetare, care ne va permite să studiem efectul în oameni.”
Încărcați cafeaua
Mai este un drum lung de parcurs până să știm exact cât de mult ar putea beneficia sistemul nostru imunitar, dar este distractiv să ne gândim că ceva la fel de simplu și vesel precum savurarea unui cappuccino ne-ar putea sprijini capacitatea de a lupta împotriva inflamației.
GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa
Între timp, ne putem concentra acum pe modalități dovedite de a combate inflamația, începând cu consumul de alimente bogate în polifenoli:
1. Ia-ți polifenolii.
Există peste 100 de alimente despre care se știe că sunt bogate în polifenoli, iar clasamentul arată astfel:
- Cuișoare
- Anason stelat
- Pudră de cacao
- Oregano mexican, uscată
- Semințe de țelină
- Aronia neagră
- Ciocolată neagră
- Făină din semințe de in
- Boacă de soc neagră
- Castane
Privind această listă, este ușor să vezi cum ai putea adăuga unele dintre aceste ingrediente la cafeaua, ceaiul sau smoothie-ul tău de dimineață.
2. Adăuga niște proteine care îți înfrumusețează pielea.
De asemenea, iti poti supraalimenta cafeaua de dimineață adăugând pudră de colagen. Un supliment de colagen de înaltă calitate, care conține proteine și antioxidanți, poate susține sistemul imunitar, precum și sănătatea oaselor și a pielii și se va amesteca direct cu băutura de dimineață. Încearca unul dintre aceste nouă suplimente de colagen ca punct de plecare — poate într-un latte de colagen de arțar?
3. Evita băuturile dulci de cafea.
Acest studiu sugerează că băuturile de cafea cu lapte pot deține puteri antiinflamatorii ascunse, dar asta nu înseamnă că băuturile de cafea dulci și siropoase ar trebui să fie în meniu în fiecare dimineață. Unele dintre aceste băuturi au mai mult zahăr decât o doza de suc, iar zahărul este cunoscut că declanșează inflamația.
Rezumat:
Cercetările preliminare arată că polifenolii din cafea și proteinele din lapte reacționează pentru a supraîncărca puterile celulelor de luptă împotriva inflamației. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla mai multe, așa că, deocamdată, concentreaza-te pe modalități practice de a combate inflamația cu rutină de dimineață.
GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa
sursa: mindbodygreen.com
foto: Depositphotos.com