Morcovii sunt considerati cele mai populare legume din lume, dupa cartofi. Morcovii contin carotenoide, substante solubile in grasimi, iar prepararea lor in ulei, sau transformarea in piure si suc creste cu 600% cantitatea de carotenoide.
Iata 8 beneficii ale morcovilor:
1. Imbunatatesc vederea
In cultura vestica, morcovii sunt buni pentru ochi. Ceea ce nu este departe de adevar. Betacaronetul din morcovi este transformat in vitamina A, in ficat. La randul sau, la nivelul retinei, vitamina A este transformata in rodopsina, un pigment necesar vederii de noapte. De asemenea, betacarotentul protejeaza impotriva macularii degenerative si a cataractei senile.
2. Previn cancerul
Studiile de specialitate au aratat faptul ca morcovul reduce riscul dezvoltarii cancerului la plamani, la sani si la colon, substantele falcarinol si falcarindiol continute de morcovi avand proprietati anticancerigene. Falcarinolul este un pesticid natural secretat de morcov pentru a proteja radacina de fungi.
3. Efect antiimbatranire
“De vina” este tot betacarotenul care se comporta ca un antioxidant si protejeaza organismul impotriva degradarii celulare.
Citeste si: 10 motive sa mananci mai multi morcovi
4. Piele stralucitoare
Vitamina A si antioxidantii din morcovi protejeaza pielea de deshidratare, previn aparitia ridurilor, a acneei si redau tonusul pielii.
Morcovii pot fi folositi si ca tratament extern pentru piele. Prepara o masca din morcov copt zdrobit amestecat cu putina miere, o lingurita de ulei de masline si cateva picaturi de zeama de lamaie. Lasa sa actioneze cateva minute, apoi clateste-te.
5. Antiseptic
Morcovii previn infectiile. Pune morcov ras (crud) sau fiert si zdrobit pe o rana pentru a preveni suprainfectarea.
6. Previn bolile cardiovasculare
Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca o dieta bogata in carotenoide sunt asociate cu scaderea riscului unor boli cardiovasculare, datorita continutului ridicat de betacaroten, alfacaroten si luteina. Consumul regulat de morcovi reduce colesterolul, intrucat fibrele solubile din morcovi reactioneaza cu acidul produs de bila.
De asemenea, un studiu realizat la Universitatea din Harvard a aratat ca o dieta cu cel putin 6 morcovi pe saptamana apara organismul impotriva unui infarct.
7. Curata organismul
Vitamina A ajuta ficatul sa indeparteze toxinele din organism. De asemenea, reduce grasimile din jurul ficatului si al bilei. Fibrele prezente in morcovi contribuie la curatarea colonului si la imbunatatirea tranzitului intestinal.
8. Dinti si gintii sanatoase
Morcovii ajuta la curatarea dintilor si a gurii, in general. Pentru ca sunt crocanti, morcovii stimuleaza productia de saliva si neutralizeaza acizii si previn aparitia cariilor.