Chiar daca gatesti in casa si ai controlul ingredientelor puse in mancare, asta nu inseamna neaparat ca gatesti si sanatos.
Iata cateva metode simple de gatit care te mentin sanatos.
1. Inabusirea
Absolut toate alimentele pot fi inabusite, de la carne si fructe de mare, la legume. Inabusirea presupune gatirea alimentelor la foc mic, pe termen lung, intr-o cantitate moderata de lichid (supa, vin sau sos de rosii). Oala se acopera de obicei, pentru ca aburii sa ramana in oala.
2. Sote
Iata un mod de gatire pe care il poti utiliza cu toate tipurile de carne, legume sau paste. Focul este mare, poti utiliza si unt sau diverse tipuri de ulei, iar caldura degajata ajuta la gatirea alimentelor.
Daca faci o combinatie de alimente, incepi cu cele care se prepara cel mai greu, apoi adaugi pe rand celelalte, agitand tigaia sau mestecand in ea.
Te mai poate interesa: 3 mituri despre gătit pe care eşti tentat să le crezi
3. La aburi
Gatitul la aburi este foarte sanatos. Fie ai un aparat special, fie gatesti deasupra unui lichid, fara ca preparatele sa fie introduse in lichidul respectiv. De obicei se foloseste apa, insa la fel de bine pot fi utilizate supa, vinul sau berea. Este posibil ca din cand in cand sa adaugi lichid, pe masura ce acesta se evapora.
4. Coacere
Orice se poate coace in cuptor, de la paine si prajituri, la carne si legume. Carnea si legumele au o crusta crocanta si aurie deasupra, iar interiorul moale si gustos.
5. Grilul din cuptor
Unele modele de aragaz au incorporat gril la care poti pregati diferite tipuri de carne. Alimentele sunt gata repede, si nu se ard deasupra pana cand este gata si in mijloc.
6. Grilul de aragaz
Tigaia grill este la fel de buna pentru a gati ceva rapid si sanatos. Se preteaza pentru acest tip de gatire toate tipurile de carne, chiar si pestele si fructele de mare, iar timpul de gatire depinde de tipul de carne.
Nu rata nici: Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit. Cum să le folosești în funcție de ce gătesti
7. Gratarul cu carbune
Atunci cand pregatesti alimentele pe gratarul cu carbune este recomandat sa ai intr-o parte carbuni incinsi si intr-o parte jar mai putin fierbinte, astfel incat sa poti manevra carnea si la temperaturi mari si la temperaturi mai putin ridicate si in acest fel sa se pregateasca corespunzator.
Imagine de Werner Heiber de la Pixabay