Sfatulparintilor.ro

7 fructe și legume pe care nu ar trebui să le cureți niciodată dacă ții la sănătatea intestinelor

fructe și legume pe care nu ar trebui să le cureți

Pregătesti cina și esti pe cale să ajungeți la cartofi. Iei un aparat de decojit in mana? Dacă ți-aș spune că aceasta este o gafă nutrițională de proporții epice și, practic, arunci cea mai valoroasă parte a produselor tale la coș?

De ce ar fi mai bine să lași coaja pe unele fructe și legume.

Nu ar trebui să fie surprinzător că fibrele sunt esențiale pentru sănătatea ta. Carbohidratul complex hrănește microbiomul intestinal, susține digestia, ajută la reglarea zahărului din sânge și ajută la detoxifiere. Cercetările arată că atunci când mâncăm mai multe fibre prin alimente integrale sau suplimente, slăbim mai ușor și avem tendința de a consuma mai puține calorii în general.

Sunt șanse să existe o cantitate bună de fibre în coșul de gunoi sau în coșul de compost în acest moment. Până la 31% din fibrele unei legume se află în coaja acesteia, așa că ar fi mai bine să lăsăm cojile pe în multe cazuri. Fibrele din cojile de fructe pot ajuta, de asemenea, ca zaharurile din fructe să se metabolizeze mai lent, prevenind creșterile de zahăr din sânge.

Acest lucru este mai ușor cu unele alimente decât cu altele. Lăsând cojile pe morcovi, de exemplu, probabil că nu iti supăra mintea. Dar alte lucruri, cum ar fi să mănânci coaja kiwi-ului tău (o intervenție alimentară ca medicament pe care o recomand în practica mea naturistă în fiecare zi pentru a îmbunătăți sănătatea intestinală) pot părea cu siguranță ciudate dacă nu te-ai obișnuit cu asta.

Există multe coji pe care le poți mănânci, dar există unele pe care nu le poți. Pielea unui avocado, mango și pepene galben, de exemplu, este necomestabilă. Iată câteva îndrumări cu privire la cojile de legume care sunt bogate în fibre și despre cum să le folosești:

1. Cartoful

O grozavă proporție de 30-40% din fibrele unui cartof se găsesc în coaja, așa că nu vrei să le arunci. Când dfaci piure de cartofi, ține coaja; același lucru este valabil și pentru cartofii prăjiți, cartofi copti și chipsurile de casă.

Pur și simplu pune cartofii sub apă și șterge murdăria cu o perie de legume. Nu trebuie să elimini fiecare lucru!

Dacă trebuie să cureti cartofii, poti păstra cojile, le poti acoperi cu ulei de măsline presat la rece și sare de mare și le poti prăji la cuptor pentru chipsuri din coaja de cartofi bogate în fibre. Serveste cu guacamole pentru un adevărat răsfăț.

Aceleași reguli se aplică și cartofilor dulci, cu excepția faptului că aceștia sunt și mai ușori, deoarece tind să fie mai puțin murdari la suprafață.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata ar

2. Kiwi

Da, poți să mănânci exteriorul unui kiwi. De când am aflat că este un aliment super-benefic pentru sănătatea intestinului, am renunțat la arunca coaja de kiwi și am mâncat fructele ca pe un măr. Dacă mănânci coaja, vei primi cu 50% mai multe fibre benefice pentru intestin decât dacă mănânci carnea singură.

Dacă esti nou în acest domeniu, sugerez să speli coaja mai întâi pentru a-i reduce textura buna. Asigura-te că îndepărtezi capetele aspre. Sunt comestibile din punct de vedere tehnic, dar nici măcar eu nu aș merge atât de departe în căutarea fibrelor.

3. Mere

Aproximativ 45% din fibrele unui măr se găsesc în coaja. Coaja de mar este, de asemenea, bogată în pectină, care este excelentă pentru sănătatea intestinală. Clăteste-le bine sub apă și lustruieste-le cu o cârpă pentru a îndepărta orice ceară exterioară. Apoi toacă, mușcă sau consumă cum vrei. Poti chiar să lasi cojile pentru plăcinta cu mere!

4. Broccoli

Tulpinile de broccoli sunt mai bogate în fibre decât buchețelele, dar și acestea sunt adesea aruncate. Pentru a le păstra, taie bucățile maro de pe capetele de broccoli, taie tulpinile și foloseste-le la fel ca buchețelele. Sunt gustoase la prăjit sau la copt, iar folosirea lor iti poate economisi o risipă de alimente.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata ar

5. Dovleacul

Coaja tuturor tipurilor de dovleci este comestibilă, dar unii pot fi, în mod realist, prea greu de mâncat. Cel mai bun mod de a consuma coaja este să o prăjesti sau să o faci la grătar. Dacă rețeta ta are nevoie de dovleac decojit, atunci poți să păstrezi cojile și să le coci la cuptor cu puțin ulei de măsline și sare de mare până când se rumenesc și devin crocante.

6. Morcovi

Te rugăm să nu mai cureti morcovii. Da, cojile pot fi ușor amare, dar arunca fibre plus o grămadă de nutrienți importanți. Doar clăteste-le sub apă, tăie orice pete de suprafață și sunt bune să le mânanci fie crude, fie fierte.

7. Castraveți

Dacă ai smuls vreodată un castravete, știi că singura parte care iese este coaja verde. Aproape întregul interior este apă. Fibrele și compușii benefici, cum ar fi clorofila, toate se adună în coaja, așa că nu o arunca. Dacă castravetele tau are semințe, încearca să le incluzi și pe ele. Sunt o altă sursă de fibre care sunt adesea aruncate.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata ar

Concluzie

Data viitoare când gătesti cina, păstreaza aceste coji și bucura-te de un plus de fibre. Dându-i produsului tau oportunitatea de a-și păstra coaja, iti vei face de asemenea tie o favoare.

Sursa: mindbodygreen.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version