Pe cat sunt de mici, pe atat sunt de puternice. Usor crocante, bogate in fibre, semintele de chia pot fi topping-ul perfect pentru un smoothie ca la carte.
Iata 6 motive pentru care vei iubi semintele de chia. La final, bonus, 3 retete delicioase in care le poti folosi.
Substitut pentru oua
Persoanele care au alergie la oua au de-acum un aliat de nadejde. Cand sunt amestecate cu apa, semintele de chia pot deveni un substitut excelent pentru oua in diverse retete. Pentru a inlocui un ou mare foloseste 4 lingurite de apa amestecate cu 1 lingurita de seminte de chia macinate. Lasa sa se „odihneasca” 5-10 minute, dupa ce amesteci bine.
Seminte de chia: Beneficii uluitoare pentru sanatate si contraindicatii + 4 retete BONUS
Ideale pentru vegani sau persoanele alergice
Semintele de chia nu sunt alergenice, nu au gluten si sunt o excelenta sursa de acizi grasi omega-3 pentru persoanele vegane.
Imbunatatesc functiile sistemului digestiv
Semintele de chia sunt bogate in fibre solubile, vitamine si minerale, fiind un excelent ajutor pentru sistemul digestiv. Fibrele contribuie la absorbtia mai buna a nutrientilor si la eliminarea rapida a toxinelor.
Bogate in antioxidanti
Semintele de chia contin un nivel ridicat de antioxidanti, chiar mai mare decat au semintele de in si afinele.
Sursa de calciu
Semintele de chia sunt bogate in calciu (mai mult decat laptele integral). In plus, semintele de chia contin magneziu care contribuie la absorbtia optima a calciului in organism.
Versatile
Semintele de chia sunt foarte versatile si pot fi folosite in mai multe combinatii alimentare. Le poti presara in salate, fresh-uri, smoothie-uri. Semintele de chia se pastreaza foarte usor la frigider, insa daca sunt macinate nu rezista mai mult de 3-4 luni.
Retete delicioase cu seminte de chia
Pudding de ciocolata cu seminte de chia
Pune toate ingredientele intr-un bol de sticla cu capac, amesteca bine. Tine la frigider peste noapte. Ultimul strat sa fie cu nuci maruntite sau fructe taiate.
Ingrediente: 5 linguri de seminte de chia, 1 ceasca de lapte vegetal, 2 linguri de cacao, indulcitor natural (vanilie, miere, sirop de artar).
Chia cu vanilie
Amesteca semintele de chia cu lapte de soia cu vanilie intr-un pahar. Acopera si pune la frigider pentru o ora. Poti adauga scortisoara, nucsoara dupa gust.
Ingrediente: 2 linguri de seminte de chia, 120 ml lapte de soia cu vanilie.
Smoothie cu kiwi si spanac
Pune toate ingredientele in blender si paseaza pana obtii o bautura fina. Presara deasupra semintele de chia.
Ingrediente: 2 cesti de spanac proaspat, 2 cesti de apa, 1 ceasca de afine congelate, 1 ceasca de fructe de padure congelate (mix), 1 banana, 1 kiwi, jumatate de avocado, 2 lingurite de seminte de chia.
Sursa: Simplegreensmoothies.com