Carnea de curcan este una din cele mai bune optiuni cu privire la alimentatia sanatoasa pe care parintii o pot oferi familiei si copiilor lor. Proprietatile sale nutritive sunt numeroase si in plus exista si o siguranta mai mare ca aceasta carne nu este injectata cu substante hormonale care sa ii stimuleze cresterea artificiala in detrimentul sanatatii consumatorilor sai. Dealtfel, sfaturi cu privire la beneficiile pentru sanatate ale carnii de curcan am fost prezentate si de Sfatulparintilor.ro in articolul pe care il puteti citi aici.
Vreti cateva sfaturi cum sa pregatim mai bine carnea de curcan, in special cand vine vorba de a curcan umplut – o delicatesa a weekendurilor de toamna – ce trebuie sa stim despre ea dar si multe alte aspecte ce tin de folosirea sa in conditii foarte bune pentru sanatate?
Citeste si: Carnea de curcan: 7 beneficii pentru sanatate
In continuare prezentam un top al intrebarilor despre carnea de curcan la care raspund specialisti in domeniu ai Universitatii din Ilinois.
Cum se gateste bine carnea de curcan?
Sunt efectiv sute de retete de preparare delicioasa pentru curcan si mereu apar noi si noi idei si tehnici creative si apetisante. Unele sunt bune, unele nu, unele sunt sanatoase, altele nu. Insa toate au drept scop sa seduca simturile olfactive si sa obtina acea bucata perfecta de carne de curcan gatita, cu crusta aurie si carne frageda, mirosind memorabil.
Cea mai mare provocare cand gatesti carnea de curcan, indiferent daca esti sau nu experimentat, este sa eviti sa iti iasa carnea uscata si fada, asa cum mai iese pieptul de curcan. Carnea de curcan se preteaza sa fie preparata delicios si daca e marinata, fripta, la cuptor, fiarta, afumata si tot asa.
Fie ca ne crezi sau nu, a gati un curcan nu este o mare filozofie si in niciun caz nu e ceva dificil. Indiferent de metoda pe care o alegi, asigura-te ca ea este sigura pentru sanatatea familiei tale.
In continuare prezentam un top al intrebarilor despre cum sa prepari mai bine si mai sigur carnea de curcan la care raspund specialisti in domeniu ai Universitatii din Ilinois.
Este carnea de curcan proaspata mai frageda decat cea congelata?
Alegerea tine de optiunea personala a fiecaruia. Cu metodele performante de congelare din ziua de astazi, nu este nicio diferenta semnificativa intre carnea proaspata de curcan si cea congelata. Pierderea de fragezime prin congelare este minima. Daca vrei sa faci cumparaturi in avans pentru prepararea unei mese cu carne de curcan, evident ca poti opta pentru varianta congelata. Asigura-te ca aceasta carne este perfect congelata. Citeste cu atentie eticheta ca sa fii sigur ca iei exact ceeace cauti: curcan umplut, neumplut, afumat, fezandat, etc.
Cumpara curcan proaspat daca intentionezi sa il prepari in una din zilele viitoare (1-2 zile fata de cand l-ai cumparat). Maxim 2 zile el isi va pastra prospetimea si nu exista niciun risc pentru sanatate. Tine minte, cand cumperi carnea proaspata, bag-o imediat la frigider si foloseste-o maxim a doua zi sau ziua urmatoare. Daca cumperi curcan congelat, evita sa iei din bucatile aflate deasupra in lada frigorifica.
Este periculos sa coci carnea de curcan la cuptor intr-un dispozitiv de aluminiu?
Multe retete de preparare a carnii de curcan implica plasarea sa in recipiente sau folii de aluminiu. Pericolul in acest caz consta in a te arde cand dai la o parte capacul de aluminiu de pe carnea preparata in acest fel, proaspat scoasa de la cuptor. In plus, datorita presiunii caldurii si daca nu se manevreaza cu grija, ea se poate deforma sub greutatea curcanului si totul poate ajunge pe jos pe gresia din bucatarie. Mai bine investeste intr-o tava de otel inoxidabil, vas de gatit pentru cuptor care sa iti permita si sa il manevrezi cu usurinta in timpul prepararii carnii, timp in care va fi nevoie sa scoti vasul de cateva ori din cuptor ca sa mai verifici stadiul coacerii ei.
Nu rata nici: 5 lucruri pe care nu le stiai despre carnea de curcan
Cat timp trebuie sa stea carnea de curcan la marinat?
Verbul „a marina” inseamna sa tii carnea intr-un sos special marinat care consta intr-un amestec de ulei, acid (lamaie sau otet sau vin) si condimente. Cat timp carnea de curcan sta in acest amestec, ingredientele respective patrund adanc in fibrele carnii, dandu-I fragezime, aroma si savoare. Insa prea mult acid da efectul opus, lasand carnea atoasa si dura. Durata optima de marinare este de 1-2 zile in frigider inainte de a fi gatita carnea respectiva. Sigur, in timpul marinarii carnea trebuie intoarsa pe toate partile pentru ca toate zonele sa fie cuprinse bine de compozitia ingredientelor de marinat.
De ce este carnea de curcan (ca si cea de pui) uneori de culoare mai roz inchis in apropierea oaselor, chiar daca este gatita la cuptor la o temperatura foarte inalta?
Curcanii sau puii foarte tineri au porii oaselor imaturi ceeace permite pigmentatiei rosii (hemoglobinei) sa patrunda in carne. Deasemenea si prepararea carnii prin afumare sau gratar poate cauza aceasta reactie. Daca carnea de pasare este coapta foarte bine la cuptor si tot exista zone de carne roz inchis in jurul oaselor, nu e nicio problema, se poate manca. Carnea de curcan poate fi considerata preparata si deci poate fi mancata daca a fost coapta la cuptor la o temperatura de minim 80 grade Celsius. Sigur ca unii prefera sa mai coaca carnea si mai mult decat atat, dar tine deja de preferinta personala.
Daca umpli un curcan cu amestec de umplut va avea gust mai bun?
Nu, nu neaparat. Mai degraba se recomanda sa pregatesti umplutura de curcan separat si este la fel de delicios servita alaturi langa friptura de curcan. Astfel este si mai sigur pentru sanatate pentru ca exista riscul ca temperatura interna a umpluturii sa nu atinga temperatura necesara de a ucide bacteriile din carne, care este de minim 80 grade celsius. In plus, carnea de curcan care nu e umpluta se va coace mai repede decat cea care intra in contact cu umplutura si se va usca si intari.
Citeste si alte intrebari importante despre carnea de curcan aici.
Imagine de Larry White de la Pixabay