Sfatulparintilor.ro

6 alimente care au un gust mai bun in iunie

Vara si-a intrat in drepturi aducandu-ne o multime de fructe si legume de sezon. Nu este nicio indoiala ca alimentele de sezon au un gust mai bun pentru ca sunt proaspete si, se presupune, mai sanatoase. Atunci cand achizitionezi fructe si legume de sezon produse in tara, nutrientii lor nu au timp sa se degradeze precum produsele asemanatoase care stau in congelatoare zile ori chiar saptamani. Iata, asadar, 6 alimente care au un gust mai bun in iunie.

Capsune

In aceasta perioada pietele gem de capsune, productie locala. Aceste fructe sunt bogate in vitamina C, magneziu, potasiu si acid folic ca si antocianina, flavonol, terpenoide si acid elagic, fitonutrienti care au proprietati anti-inflamatorii.

In plus, finesitina, flavonoidul din capsune, distruge celulele canceroase de la sani in vreme ce triperpenii sunt cunoscuti pentru imensele proprietati antiinflamatorii. In plus, femeile care consuma capsune – mai mult de trei portii pe saptamana, au un risc cu 32% mai mic de a suferi un atac de cord. Chiar daca aceste fructe reprezinta o sursa nutritionala valoroasa, trebuie consumate moderat.

Citeste si: Nu fugi de grasimi: 9 alimente cu grasimi sanatoase

Sparanghel

Ca sursa bogata in acid folic, vitamina B care ajuta corpul sa produca dopamina, serotonina si norepinefrina, sparanghelul este o leguma care te ajuta sa ai o stare de spirit buna.

De asemenea, este bogat in glutationa, un anticancerigen important si contine rutina, care protejeaza vasele mici de sange impotriva ruperii lor si poate proteja si impotriva radiatiilor. Sparanghelul este, totodata, o sursa buna de vitamine A, C, K si E, complexul de vitamine B, potasiu, fibre si zinc.

Aceasta leguma de vara contine si inulina, un prebiotic, care ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune din intestine (acestea ajuta digestia si absobtia nutrientilor din alimente si joaca un rol important si in sistemul imunitar). Inulina este excelenta si pentru suferinzii de diabet de tip doi.

Femeile cu diabet de tip doi care consuma 10 g de inulina pe zi timp de doua luni imbunatatesc nivelul glicemiei si al antioxidantilor.

Mazare

Daca ai mancat doar mazare congelata atunci te privezi singur de o tratatie gustoasa. Boabele proaspete de mazare sunt dulci, delicioase si pot fi preparate intr-o multime de moduri. Mazarea musteste de compusi puternici care lupta impotiva bolilor, inclusiv polifenolul numit cumestrol. Studiile au aratat ca persoanele cu un nivel ridicat de cumestrol si alti polifenoli au un risc cu 50% mai mic de a se confrunta cu un cancer la stomac.

Alti fitonutrienti continuti de mazare – inclusiv saponine, acid fenolic precum acidul feluric si acidul cafeic si flavanoli precum catechina si epicatechina – s-a demonstrat ca sunt antioxidanti puternic cu proprietatii antiinflamatorii si care pot fi responsabili pentru impactul pozitiv asupra diabeticilor.

Totodata boabele de mazare sunt unice datorita continutului relativ mare de proteina si fibre care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange.

Piersici

Sunt fructe foarte gustoase si zemoase in iunie, pline de nutrieti sanatosi, inclusiv vitaminele C, A, E si K, potasiu, niacina, cupru su fier. De asemenea, piersicile contin flavonoide precum licopenul sau luteina dar si zeaxantina si criptoxantina.

Polifenolii din piersici inhiba inmultirea celulelor canceroase de la sani si contin compusi bioactivi care lupta impotriva obezitatii generata de diabet si a bolilor de inima. O piersica medie contine aproximativ 6 grame de fructoza si tocmai de aceea trebuie consumate cu moderatie.

Nu rata nici: Alimentele interzise copiilor mici, in functie de varsta

Sfecla

Vara, sfecla este proaspata si gustoasa fiind un adaos minunat in salate. Sflecla rosie are cel mai ridicat continut de zahar dintre toate legumele, insa contine si vitamine, minerale si antioxidanti care imbunatatesc sanatatea. Mananca sfecla de doua trei ori pe saptamana pentru a te bucura de nutrientii lor si fara sa iei supradoza de zahar.

Sfecla este si o sursa de betaina, un nutrient care ajuta la protectia celulelor, proteinelor si enzimelor de stresul din mediu. De asemenea, este cunoscut faptul ca lupta impotriva inflamatiilor, protejeaza organele interne, imbunatateste circulatia vasculara, creste performanta si ajuta la prevenirea a numeroase boli cronice.

In plus fitonutrientii puternici care dau sfeclei culoarea specifica pot ajuta si la combaterea cancerului. Totodata, sfecla este bogata in vitamina C, fibre si minerale esentiale precum potasiul si magneziul. Mai contine si vitamina B care ajuta la reducerea riscului aparitiilor malformatiilor congenitale.

Mai mult, pigmentii din sfecla ajuta organismul sa se detoxifice si sa purifice sangele si ficatul.

Usturoiul verde

Poate fi un adaos extraordinar la orice fel de salate. Usturoiul verde este bogat in magneziu, calciu, fosfor, seleniu si vitaminele B6 si C asa ca este benefic atat pentru oase cat si pentru glanda tiroida. Se crede ca efectul terapeutic al usturoiului provine din compusii de sulf precum alicina cea care ii confera si mirosul specific. Alti compusi benefici pentru sanatate sunt flavonoidele si oligozaharidele, proteinele bogate in arginina si selenium. Exista studii care au demonstrat efectele pozitive ale usturoiului in peste 160 de boli. In general, beneficiile sale se impart in patru mari categorii:

– reducerea inflamatiilor (reduce riscul de osteoartrite si alte boli asociate cu inflamatiile);

– imbunatateste functiile imune (antibacterial, antifungal, antiviral si antiparazitologic);

– imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular si a circulatiei (protejeaza impotriva cheagurilor, placa de pe vasele de sange, imbunatateste lipidele si reduce tensiunea arteriala);

– este toxic pentru 14 tipuri de celule cancerigene (inclusiv cele la creier, plamani, sani, gastric si pancreatic).

Mai mult, usturoiul poate fi eficace impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Sursa: Mercola.com

foto: Pixabay.com

Exit mobile version