Scortisoara este, fara doar si poate, unul dintre cele mai des utilizate condimente din bucatarie. O poti adauga in prajituri, in placinte, in fursecuri. In bucatariile asiatice se adauga si in felurile principale de mancare, orez, tocanite sau sosuri. Ca sa nu mai vorbim de scortisoara adaugata in bauturi. Dincolo de gustul delicios, condimentul are si o multime de beneficii pentru sanatate.
Iata numai cateva dintre ele.
Scortisoara este bogata in antioxidanti
Antioxidantii reduc radicalii liberi din fluxul sangvin. Antioxidantii din acest condiment sunt mai puternici si decat cei din usturoi. Scortisoara protejeaza, de asemenea, impotriva bolilor cardiovasculare, atacului cerebral sau cancerului.
Are proprietati antiinflamatorii
Inflamatiile din organism pot deveni, cu timpul, cronice. Marirea numarului de celule din sistemul imunitar poate conduce la o mutatie genetica ce a fost legata de boli precum Alzheimer, astm, artrita, boala Crohn, scleroza multipla, boli cardiovasculare sau atac cerebral. Proprietatile antiinflamatorii ale scortisoarei fac din aceasta un medicament bun impotriva inflamatiilor cronice.
Scortisoara regleaza glicemia
Condimentul contribuie la reglarea nivelului glucozei din sange, imbunatateste eficacitatea insulinei in organism si este astfel un ajutor de nadejde al pesoanelor care sufera de diabet.
Citeste si: Contraindicatii scortisoara. Cine nu are voie sa se apropie de scortisoara. Ce efecte secundare are scortisoara
Ajuta creierul
Studiile au demonstrat ca aroma scortisoarei previne instalarea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson, contribuind la imbunatatirea abilitatilor cognitive.
Nu toate tipurile de scortisoara sunt la fel
Atentie, insa, nu toate tipurile de scortisoara sunt sanatoase. Cea mai buna este cea denumita scortisoara Ceylon. Scortisoara din tipul cassia (provenita din Indonezia, Vietnam, China) contine o substanta (cumarina) care poate distruge ficatul.
Daca scortisoara Ceylon nu are multe efecte negative, fiind inregistrate doar cazuri de alergii si iritare a mucoaselor, nu acelasi lucru se poate spune si despre scortisoara Cassia. Aceasta din urma nu este recomandata persoanelor care sufera de afectiuni hepatice. Riscul este cu atat mai crescut cu cat vine in contact cu medicamente care afecteaza ficatul (stanine, antibiotice etc.)
Si diabeticii trebuie sa fie atenti la consumul acestui condiment, intrucat prea multa poate duce la scaderea drastica a glicemiei. O atentie sportia in cazul scortisoarei Cassia ar trebui acordata si cand se ia impreuna cu produse similare (ginseng, usturoi, guma de guar, psyllium etc.).
Consumul de scortisoara Cassia nu este recomandat in timpul sarcinii, alaptarii si este interzis copiilor mici.
Nu rata nici: Miere cu scortisoara: Remedii pentru sanatate
Sursa: care2.com
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay