Cu totii avem in grupul de amici o prietena sau un prieten care se lauda ca are un metabolism „de fier“ si ca poate manca oricat fara sa se ingrase. Enervant, nu-i asa? Inainte de a te gandi sa-i „pierzi“ numarul de telefon, invata mai degraba cum sa-ti stimulezi si tu metabolismul lenes, ce inseamna rata metabolica si cate calorii sa consumi pe zi pentru a incepe sa slabesti.
Ce este metabolismul? Dar rata metabolica? Ce alimente accelereaza arderea grasimilor si ce tip de exercitii fizice ajuta la intarirea metabolismului? Raspunsurile la aceste intrebari, dar si multe altele, le poti afla citind in continuare ghidul nostru despre transformarea caloriilor in energie.
1. Ce este metabolismul?
– rata cu care organismul arde caloriile;
– rata la care organismul consuma caloriile;
– totalitatea proceselor prin care organismul transforma caloriile in energie si apoi o utilizeaza.
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Raspuns corect: totalitatea proceselor prin care organismul transforma caloriile in energie si apoi o utilizeaza.
Termenul de „metabolism“ se refera la modalitatile si sistemele prin intermediul carora organismul isi creeaza si isi foloseste „combustibilul“. Acestea includ respiratia, digestia, sistemul muscular, depozitarea grasimilor, circulatia sanguina – practic, toate procesele prin care hrana este transformata in energie, iar energia este apoi transpusa in activitatile vitale. Metabolismul presupune doua tipuri diferite de procese: reactiile anabolice (anabolism/asimilatie), ce insumeaza depozitarea energiei in structurile celulare, si reactiile catabolice (catabolism/dezasimilatie), ce descriu procesele chimice de elibere a energiei, prin descompunerea substantelor din organism.
Citeste si: Planul miraculos de 7 zile al lui dr. Oz ca să îţi schimbi metabolismul
2. Metabolismul este controlat de:
– inima;
– ficat;
– pancreas;
– glanda tiroida.
Raspuns corect: glanda tiroida.
Reglarea metabolismului se produce la nivelul tiroidei, care secreta hormonii ce influenteaza modul de functionare a organismului: cat de repede arde caloriile, daca va transforma energia in proteine sau in tesut adipos, cum va raspunde la actiunea altor hormoni etc. Prin urmare, tulburarile tiroidiene pot provoca probleme de metabolism. O tiroida inactiva (hipotiroidism) va produce mai putini hormoni tiroidieni, incetinind metabolismul si ducand astfel la ingrasare. Pe de alta parte, o tiroida hiperactiva (hipertiroidism) va accelera metabolismul, favorizand pierderea in greutate.
3. Ce este rata metabolica?
– rata cu care ardem caloriile;
– rata la care consumam caloriile;
– jumatate din rata de ardere a caloriilor;
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Raspuns corect: rata cu care ardem caloriile.
Multa lume confunda metabolismul cu rata metabolica si viceversa, folosind adesea un termen in locul celuilalt. De fapt, rata metabolica defineste viteza de functionare a metabolismului, adica rapiditatea cu care arde caloriile. Un alt termen cu care trebuie sa te familiarizezi este rata metabolica de baza, care descrie ritmul in care organismul arde caloriile in timp ce se afla in stare de repaos (cand nu depui efort fizic, iar sistemul digestiv nu este activ).
4. In general, cu cat ai mai multa masa musculara si mai putina grasime, rata metabolica este mai mare.
– adevarat;
– fals.
Raspuns corect: adevarat.
Rata metabolica este puternic influentata de compozitia corpului. Persoanele cu mai multa masa musculara si mai putina grasime au, de obicei, o rata metabolica mai rapida, in timp ce preponderenta grasimii in corp, combinata cu un sistem musculat netonifiat, determina o rata metabolica mai scazuta.
Te mai poate interesa: Elemente esentiale pentru un metabolism sanatos
5. Ce trebuie sa mananci pentru a-ti accelera rata metabolica?
– mai multe grasimi;
– mai multi carbohidrati;
– mai multe proteine;
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Raspuns corect: mai multe proteine.
Studiile au aratat ca organismul are nevoie de mai multa energie pentru a procesa alimentele cu un continut proteic ridicat. Asta inseamna ca, pe masura ce corpul digera aceste alimente, rata metabolica creste.
6. Femeile au, de regula, o rata metabolica mai ridicata decat barbatii.
– adevarat;
– fals.
Raspuns corect: fals.
Barbatii tind sa aiba o rata metabolica mai mare, deoarece femeile au in compozitia corpului un nivel mai ridicat de tesut adipos.
7. Care dintre urmatorii factori influenteaza metabolismul?
– stilul de viata;
– materialul genetic;
– varsta;
– toate variantele de mai sus.
Raspuns corect: toate variantele de mai sus.
Atat metabolismul, cat si rata metabolica sunt determinate de un cumul de factori. Mostenirea genetica joaca si aici un rol foarte important. Genele sunt motivul pentru care unii raman supli chiar daca mananca mult, in timp ce altii se lupta din greu sa dea jos cateva kilograme. Nu mai putin important este insa stilul de viata, cu precadere alimentatia si miscarea. Totusi, indiferent de tipul de metabolism cu care te-ai nascut si cat de bine ai reusit sa-l mentii activ, acesta va incetini pe masura ce inaintezi in varsta.
Nu rta nici: Ce trebuie sa stii despre sindromul metabolic. Afla cum sunt afectate femeile
8. Exercitiile de forta te pot ajuta sa slabesti, pentru ca iti schimba rata metabolica.
– adevarat;
– fals.
Raspuns corect: adevarat.
Exercitiile de forta (pentru cresterea masei musculare) pot facilita intr-adevar pierderea in greutate prin modificarea ratei metabolice. Specialistii se contrazic insa cand vine vorba sa explice modul in care acest lucru este posibil. Unii cercetatori sustin ca exercitiile de forta accelereaza rata metabolica deoarece cresc masa musculara si diminueaza tesutul adipos, ajutandu-te astfel sa arzi mai multe calorii in starea de repaos. In acelasi timp, Colegiul American de Medicina Sportiva spune ca nu asta duce neaparat la slabire, ci faptul ca, in timpul acestor exercitii, organismul arde mai multe calorii cu scopul de a dezvolta muschii, decat in cazul altor antrenamente fizice. Oricare ar fi explicatia, efectul este insa de necombatut.
9. Odata cu inaintarea in varsta, rata metabolica:
– se stabilizeaza;
– se accelereaza;
– incetineste;
– niciuna dintre variantele de mai sus.
Raspuns corect: incetineste.
Pe masura ce trec anii, tindem sa pierdem din masa musculara. In consecinta, rata metabolica incepe sa scada inca inainte de varsta de 30 de ani, intr-un ritm de 2% pe deceniu.
10. Daca mananci mai putin de 1.200 de calorii pe zi, rata metabolica:
– creste;
– scade;
– ramane neschimbata.
Raspuns corect: scade.
Dietele drastice sunt periculoase pentru sanatate si nu vor face altceva decat sa te indeparteze de scopul propus, acela de a slabi. Pe langa faptul ca destabilizeaza organismul, privandu-l de nutrienti esentiali, au si un impact negativ asupra ratei metabolice. Studiile au demostrat ca un aport zilnic mai mic de 1.200 de calorii incetineste rata metabolica, fapt ce ingreuneaza arderea caloriilor si topirea grasimii din corp.
Chiar si pauzele prea lungi intre mese pot scadea rata metabolica. De aceea, se recomanda mancatul la ore fixe si cate putin, cu gustari sanatoase intercalate intre mese, la fiecare 2-3 ore. De altfel, mancatul in sine stimuleaza arderea caloriilor, deoarece organismul are nevoie de energie pentru a digera masa.
11. Cafeina iti poate stimula rata metabolica?
– adevarat;
– fals.
Raspuns corect: adevarat.
Cafeina este o substanta stimulanta, astfel incat, prin definitie, contribuie la cresterea ratei metabolice. Iata de ce adesea o regasim ca ingredient in suplimentele alimentare pentru slabit. Cercetarile au scos la iveala ca o ceasca de cafea poate accelera metabolismul cu 3% – 4% pentru un scurt interval de timp.
12. Alimentele si condimentele picante pot creste rata metabolica?
– adevarat;
– fals.
Raspuns corect: adevarat.
Ardeiul iute, in special, cu ajutorul capsaicinei pe care o contine, poate stimula procesul metabolic cunoscut sub numele de termogeneza, in care organismul produce caldura prin arderea caloriilor. Insa acest efect nu e este suficient pentru a induce pierderea in greutate. Prin urmare, daca vrei sa slabesti, indreapta-te catre sala, nu spre raftul cu condimente.
13. Rata metabolica poate fi afectata de clima locala?
– adevarat;
– fals.
Raspuns corect: adevarat.
Corpul tau trebuie sa depuna efort pentru a-si mentine temperatura optima de functionare. In consecinta, atunci cand e frig, metabolismul e nevoit sa accelereze pentru a genera caldura corporala. In mod similar, pe vreme torida, metabolismul trebuie sa creasca pentru a te racori. Statisticile arata ca persoanele care locuiesc in regiuni tropicale au o rata metabolica bazala cu 5% si pana la 20% mai mare decat cele care traiesc intr-un climat temperat.
14. Organismul foloseste majoritatea caloriilor in timpul efortului fizic.
– adevarat;
– fals.
Raspuns corect: fals.
Corpul tau arde mai multe calorii pentru mentinerea functiilor vitale decat in timp ce faci miscare. De fapt, 65% – 75% din caloriile arse pe parcursul unei zile sunt destinate functionarii sistemelor din organism (digestiv, respirator, circulator, limfatic). Activitatea fizica este responsabila pentru arderea a 30% din caloriile zilnice si ramane in continuare cea mai buna metoda stimulare a ratei metabolice.
Autor: Alexandra Nedelcu
foto: Pixabay.com