Sfatulparintilor.ro

12 alimente esentiale pentru oricine, dar in special pentru mamele care alapteaza

alimente esentiale alaptare

Alimentatia este foarte importanta pentru fiecare dintre noi dar cu atat mai mult cu cat este vorba de o proaspata mamica. Iar o dieta sanatoasa este benefica atat pentru ea, cat si pentru bebelus. De multe ori mamele vor sa dea imediat jos kilogramele acumulate in timpul sarcinii si se infometeaza, ceea ce nu face deloc bine.

Iata o lista de 12 alimente esentiale, bogate in nutrienti, ce nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica a mamelor care alapteaza, recomandate de specialistii webMD.com.

Somon

Aceasta specie de peste este unul dintre cele mai bune alimente pe care o mama care alapteaza le poate manca, datorita continutului sau bogat de acizi grasi omega-3. Laptele matern contine deja omega-3, insa nu strica suplimentarea acestuia prin introducerea somonului in dieta.

Produse lactate, scazute in grasimi

Fie ca preferati iaurtul, laptele sau branza, produsele lactate sunt indicate in dieta femeii care alapteaza. Pe langa aportul de proteine si vitaminele B si D, produsele lactate sunt cea mai buna sursa de calciu. Iar bebelusul va beneficia de tot ceea ce are nevoie pentru oase puternice.

Citeste si: 10 alimente esentiale in timpul sarcinii

Carne de vita slaba

Femeile care alapteaza consuma foarte multa energie, asa ca au nevoie de alimente bogate in proteine pentru a-si reincarca „bateriile”. Carnea de vita contine fier, care ajuta la cresterea nivelului de energie si astfel veti fi in forma pentru a va indeplini cu succes misiunea de mamica. In plus, cartea de vita este o sursa importanta de vitamina B-12.

Legume

Fasolea, in special cea cu bobul negru sau rosu inchis, este foarte buna in dieta mamelor care alapteaza, mai ales daca sunt vegetariene, datorita continutului bogat de fier si proteine vegetale.

Afine

Cand alaptati trebuie sa consumati cel putin de doua ori pe zi fructe sau sa beti suc natural. Bogate in antioxidanti, afinele sunt o alegere excelenta. Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, afinele sunt o sursa bogata de minerale, vitamine care vor tine nivelul energiei voastre la cote inalte.

Nu rata nici: 100 de alimente sanatoase pentru buna functionare a organismului

Orez brun

Daca vreti sa dati jos kilogramele acumulate pe perioada sarcinii, trebuie sa aveti grija la consumul de carbohidrati. Dar nu trebuie sa slabiti brusc, pentru ca asta va duce la scaderea cantitatii si calitatii laptelui matern. Insa daca includeti in dieta alimente precum orezul brun, veti putea tine sub control si silueta, si nutrientii pentru bebelus.

Portocale

Sursa bogata de vitamina C, portocalele pot fi oricand o oaza de relaxare. Aveti 5 secunde libere, beti sucul de la o portocala si va veti simti din nou in forma.

Oua

Galbenusul este una din putinele surse naturale de vitamina D. Aceasta este benefica pentru consolidarea oaselor voastre si ale bebelusului. Indiferent ca preferati un ou fiert tare si o salata la micul dejun, la pranz, sau o omleta insotita de o salata la cina, v-ati asigurat o buna parte din necesarul de proteine si vitamine pentru intreaga zi.

Paine integrala

Acidul folic joaca un rol esential in dezvoltarea bebelusul atat in primele saptamani ale sarcinii, cat si dupa nastere. Si prin alaptare, micutul primeste o cantitate importanta de acid folic. Painea sau pastele facute din cereale integrale contin nutrienti, fibre si fier foarte importante atat pentru voi, cat si pentru bebelus.

Legume cu frunze verzi

Fie ca este vorba de salata, spanac, stevie sau broccoli, legumele verzi sunt bogate in vitamina A, benefica atat voua, cat si celui mic. In plus, aceste legume contin calciu, la fel ca produsele lactate, dar si vitamina C si fier. Ca sa nu mai vorbim de antioxidanti si nivelul scazut de calorii.

Te mai poate interesa si: Top 10 cele mai bune alimente pentru copilul tau. Respecta lista si va avea un sistem imunitar puternic

Cereale integrale

Dupa inca o noapte nedormita din cauza colicilor sau a durerilor cauzate de aparitia dintisorilor, aveti nevoie de ceva care sa va revigoreze. Iar acest lucru poate insemna un mic dejun cu cereale integrale. Puneti in farfurie fulgi de ovaz, peste care adaugati lapte si afine si veti obtine un mic dejun delicios si hranitor.

Apa

Ultima in lista, dar nu cea din urma, apa este foarte importanta. Femeile care alapteaza prezinta riscul de a se deshidrata. Tocmai de aceea, cantitatea de lichide trebuie sa depasteasca doi litri pe zi. Atentie la produsele care contin cafeina (cafea, energizante, ceai). Acestea ajung in laptele matern si excita sistemul nervos al copilului.

Foto: Pixabay.com

Exit mobile version