Sfatulparintilor.ro

11 reguli alimentare pe care le putem invata de la greci

reguli alimentare greci

Cuvantul “dieta” are origini grecesti, “diaita” insemnand “mod de viata”. In Grecia Antica, dieta insemna sa fii sanatos, sa ai pofta de viata, in niciun caz “regim drastic de slabire”.

Dieta mediteraneana continua sa se bucure de atentie, gratie beneficiilor sale pentru sanatate si longevitate.

Nu trebuie neparat sa te muti in Grecia pentru a te bucura de beneficiile dietei grecesti, insa cu siguranta poti urma pasii de mai jos.

Reguli alimentare greci # 1: Gateste cu alimente integrale

Asta inseamna sa gatesti cu alimente de sezon, de la producatori locali si sa reduci alimentele din import, alimentele procesate, cele care contin pesticide sau OMG. Evita produsele pe a caror eticheta scrie “fara grasimi” sau “light” pentru ca sunt pline de zaharuri sau alte substante chimice.

Reguli alimentare greci # 2: Nu uita de probiotice

Probioticele din iaurturile grecesti sau legumele fermentate sunt excelente pentru sanatatea intestinelor. Hipocrat spunea ca toate bolile vin de la intestine.

Citeste si: 5 lectii de sanatate pe care le putem invata de la greci

#3. Alege alimentele inalt vibrationale din toate culorile curcubeului

Cu totii suntem energie, deci avem nevoie de energie din alimente, apa si aer. Alege, asadar, fructe si legume proaspete, ierburi si condiment, nuci si seminte, bea ceaiuri si apa filtrata. Este indicat sa reduci consumul de alimente scazute din punct de vedere vibrational, precum proteinele animale, zaharul, cafeaua, alcoolul si faina alba.

#4. Armonie, simplitate, moderatie

Acestea ar trebui sa fie cuvintele care sa descrie dieta ta. Atunci cand gatesti cele trei cuvinte sa te ghideze. Prea mult dintr-un ingredient poate sa scada valoarea celuilalt.

Reguli alimentare greci #5. Credinta si recunostinta

Grecii spun ca nu poti avea nimic daca nu ai credinta si recunostinta. Indiferent cat timp petreci in bucatarie, acesta nu va fi fructificat daca nu crezi in ceea ce gatesti. Lasa-ti temerile si grijile deoparte, gateste cu placere si cu bucurie. Astfel, tot ce mananci va fi plin de dragoste si bucurie.

Te mai poate interesa si: 9 secrete grecesti ca sa traiesti mult si bine

Reguli alimentare greci #6. Fii pozitiv

Ce gandesti si ce faci definesc ceea ce esti. Asadar, gandirea si actiunile pozitive te ajuta sa depasesti grijile si fricile care iti dezechilibreaza organismul si conduc la boli.

#7. Fa miscare

Hipocrat spunea ca daca fiecare individ si-ar lua cantitatea optima de nutrienti si ar face miscare, nici prea multa, nici prea putina, s-ar bucura de o sanatate de fier. Cel putin jumatate de ora de miscare pe zi este mai mult decat de ajuns pentru vitalitate si o stare buna de sanatate.

#8. Mananca in pace si calm

Nu numai ce mananci este important, ci si cum mamanci. Cand te asezi la masa, ai grija sa fii calm, impacat, bucuros. Nu te grabi cand mananci, mesteca atat cat trebuie, altfel strici armonia si fluxul energiei. Fii concentrat pe ceea ce mananci si bucura-te de savoarea fiecarei inghitituri.

Nu rata nici: Petreci vacanta in Grecia? Iata ce cuvinte si expresii uzuale iti pot fi de folos

Reguli alimentare greci #9. Dragostea, cel mai important ingredient

Grecii ii spun agapi, adica dragoste neconditionata. Este cel mai important ingredient pe care il poti adauga unui preparat care va hrani si trupul si sufletul.

Reguli alimentare greci #10. Cunoaste-te pe tine insuti

Atunci cand te conectezi cu eul interior vei sti mai multe despre tine, despre ceea ce trebuie sa mananci, cand sa mananci. Nu te vei mai simti vinovat ca vei manca anumite lucruri sau ca iti vei mai pune cateodata pofta in cui. Atunci cand te vei iubi pe tine insuti te vei trata cu iubire.

Reguli alimentare greci #11. Fii prezent

Fii ancorat in prezent atunci cand cumperi mancarea, cand o gatesti si cand o mananci. Considera-ti corpul ca pe un templu in care salasluieste sufletul si onoreaza-l ca atare. Ceea ce mananci azi poate sa-ti influenteze starea de sanatate de maine.

Sursa: MindBodyGreen.com

Imagine de Takis Georgitseas de la Pixabay

Exit mobile version