Daca ai intalnit vreodata japoneze nu ai cum sa nu te fi uimit faptul ca sunt foarte subtiri si ca arata mai tinere decat sunt in realitate. Bucataria nipona si stilul lor de viata le ajuta sa arate sanatosi tineri. Hrana japoneza se bazeaza pe principiile sanatatii si longevitatii asa ca nu e de mirare ca Japonia este tara in care traiesc cele mai multe persoane de peste 100 de ani.
Japonezii nu mananca alimentele in functie de gust. Ei cred in extragerea beneficiilor sanatoase din alimentele lor.
Ia 10 motive pentru care niponele raman suple si nu par sa imbatraneasca.
Beau ceai verde
Japonezii iubesc ceaiul verde. Matcha (praf din ceai verde) este compus din frunze de ceai calitate, uscate si apoi faramitate pana se transforma in pudra. Aceasta este apoi amestecata cu apa fierbinte. Aceasta forma de ceai verde este folosita si in ceremonia ceaiului, o activitate culturala care implica prepararea ceremoniala si prezentarea matcha.
Ceaiul verde nu este doar delicios, ci are si o multime de beneficii: este bogat in antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi si incetinesc imbatranirea. In plus, ajuta la scaderea in greutate, reduce riscul de boli de inima si de cancer.
Potrivit unui studiu din 2006, publicat in JAMA, adultii japonezi care consuma cantitati mari de ceai verde prezinta un risc mai scazut de deces datorita faptului ca nu se confrunta cu boli cardiovasculare. Studiul a mai aratat ca persoanele care beau zilnic cinci cani de ceai verde au o rata a mortalitati cu 25% mai mica.
Consuma alimente fermentate
Japonezii mananca adesea alimente fermentate ca miso, kefir, kombucha, zeama de varza, tempeh si kimchi.
Fermentatia conserva nutrientii naturali din alimente si creeaza enzime benefice, complexul de vitamine B, omega 3 si probiotice.
Fermentatia ajuta bacteriile bune din intestine si descompune alimentele in forme mai digerabile, ajuta digestia, ceea ce inseamna si scaderea in greutate. In plus, sustine eliminarea toxinelor periculoase si a metalelor grele din tesuturi.
Un studiu publicat in 2014 in Jurnalul Antropologia Fiziologica arata ca exista o conexiune intre alimentele fermentate si inmultirea bacteriilor benefice din sistemul intestinal.
Citeste si: Metoda japoneza prin care poti elimina grasimea abdominala
Popularitatea fructelor de mare
Japonezii consuma mai degraba fructe de mare decat carne rosie – care este asociata cu multe probleme de sanatate precum obezitatea, colesterol ridicat si boli inflamatorii.
Orezul sau taiteii insotite diferite tipuri de fructe de mare sunt mancaruri obisnuite in Japonia. Macroul, tonul, somonul si crevetii sunt foarte populari in bucataria japoneza.
Pestele este excelent datorita proteinelor de calitate superioara pe care le furnizeaza, a nutrientilor esentiali si a grasimilor sanatoase, omega 3, care sunt benefice pentru creier, inima si celelalte organe interne.
Omega 3 este folositoare in reducerea grasimii corpului, in special in cea abdominala. In plus, fructele de mare reduc inflamatia din organism si ofera beneficii pentru sistemul nervos.
Omega 3 ajuta si la sanatatea pielii, previne dermatita atopica, psoriasis, acnee si melanom.
Japonezii cred ca beneficiile sunt cu atat mai mari cu cat este pestele mai sanatos preparat. Tocmai de aceea, ei il mananca crud, copt, pe gratar, etc.
Mananca portii mici
Portiile mici fac parte din cultura japoneza. Portiile mai mici inseamna ca mananci mai putin ceea ce te ajuta sa scazi in greutate. Pe farfurii mici, portiile par mai mari ceea ce contribuie la un consum mai mic.
Cand este vorba despre scaderea in greutate, portiile mai mici sunt mai importante decat ce mananci.
Nu rata nici: Un japonez a fost salvat de cancer pulmonar cu aceasta bautura minune. Se prepara asa!
Iata cum procedeaza niponii:
– Nu umplu pana la refuz farfuriile;
– Niciun aliment nu este servit in cantitati mari;
– Proaspat este cel mai bine;
– Fiecare aliment trebuie aranjat intr-un mod in care sa-i scoata in evidenta frumusetea naturala.
Mersul pe jos este un adevarat ritual
In Japonia atat barbatii, cat si femeile merg foarte mult. Mersul pe jos este o forma buna de miscare daca vrei sa ramai subtire si suplu.
Mersul pe jos nu doar ca ajuta la scaderea in greutate, dar si imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular, imbunatateste nivelul energetic si starea de bine si te scapa de stres.
O alta forma de miscare este mersul pe bicicleta, iar japonezii o practica intens.
Nu mananca niciodata pe fuga
Timpul mesei este sacru pentru japonezi, asa ca ei nu mananca pe fuga. De altfel, potrivit culturii lor este dovada de nepolitete sa mananci in timp ce mergi. De aceea, foarte rar pe vedea un nipon care sa manance pe strada sau intr-n mijloc public de transport.
In plus, atunci cand mananca se concentreaza exclusiv asupra mesei, nu se uita la televizor, nu asculta muzica, nu fac nimic altceva. Curatenia si prezentarea alimentelor sunt compenente esentiale ale alimentatiei japoneze.
In plus, mananca incet, oferindu-i stomacului timp sa proceseze mancarea si sa-i semnaleze creierului ca este de ajuns.
Metode sanatoase de gatit
In bucataria japoneze se mananca crud, fiert, fript ceea ce ajuta la evitatea excesului de ulei. In plus, alimentele preparate astfel isi pastreaza gustul si nutrientii.
Prajelile sunt foarte rare in Japonia. Iar cand se servesc astfel de preparate se mananca foarte putin impreuna cu alte alimente. In acest fel, alimentatia este echilibrata.
Practica artele martiale
Atat femeile, cat si barbatii din Japonia practica diverse forme de arte martiale. Acestea imbunatatesc sanatatea sistemului cardiovascular si rezistenta, ajuta la imbunatatirea masei musculare si a flexibilitatii muschilor. In plus, incetinesc procesul de imbatranire si te scapa de excesul de kilograme.
Potrivit unui studiu publicat in Clinical Medical Insights in 2013 sustine ca practicarea artelor martiale imbunatateste compozitia corpului (creste formarea de oase si descreste resorptia oaselor) si reduce inflamatiile in cazul femeilor supraponderale sau obeze.
Bai in izvoare termale
Baile in izvoarele termale ajuta la cresterea sperantei de viata. Baile in izvoarele termale au proprietati vindecatoare datorita temperaturii apei si a continutului sau bogat in minerale – magneziu, calciu, siliciu si niacina.
Pielea absoarbe toate aceste minerale, lucru ce duce la imbunatatirea circulatiei si oxigenarii sangelui. Rezultatul: o sanatate mai buna a inimii si a celorlalte organe interne si a tesuturilor. Acesta este secretul tineretii si a siluetelor japonezelor.
Deserturi sanatoase
Japonezele nu prea mananca dulciuri asa ca nici nu iau in greutate. In Japonia, oamenii prefera fructele proaspete si nu deserturi pline de zahar, care este principalul vinovat pentru obezitate.
In plus, deserturile niponilor sunt facute din ingrediente sanatoase precum cartofii dulci, faina de grau negru si fructe proaspete. Iar portiile sunt, bineinteles, mici.
Sursa: thehealthawareness.com