Sfatulparintilor.ro

10 beneficii dovedite stiintific ale consumului de grapefruit

beneficii ale consumului de grapefruit

Grapefruitul face parte din familia citricelor, bogat in nutrienti, antioxidanti si fibre, ceea ce il face unul dintre cele mai sanatoase fructe pe care le poti consuma. Studiile au demonstrat ca grapefruitul furnizeaza o multime de beneficii pentru sanatate, inclusiv in ceea ce priveste scaderea in greutate si reducerea riscului de boli de inima.

Iata cele mai cunoscute beneficii oferite de consumul de grapefruit.

1. Sarac in calorii si bogat in nutrienti

Este u fruct care trebuie inclus in orice dieta datorita continutului bogat in nutrienti si sarac in calorii. Furnizeaza o cantitate decenta de fibre si peste 15 vitamine si minerale benefice. Iata cei mai importanti nutrienti continuti intr-o jumatate de graprefruit: 52 calorii, 13g carbohidrati, 1g proteina, 2g fibre, 65% din necesarul zilnic de vitamina C, 28% din necesarul zilnic de vitamina A, 5% din necesarul zilnic de potasiu, 4% din necesarul zilnic de tiamina, 4% din necesarul zilnic de acid  folic, 4% din necesarul zilnic de magneziu.

In plus, fructul contine cativa antioxidanti foarte puternici care sunt responsabili pentru multe din beneficiile pentru sanatate furnizate de el.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

2. Intareste sistemul imunitar

Datorita continutului sau bogat in vitamina C – care are proprietati antioxidante  ce protejeaza celulele de bacterii si virusi– grapefrutul este excelent pentru imbunatatirea functionarii sistemului imunitar. De altfel, mai multe studii au demonstrat ca vitamina C ajuta oamenii sa se recupereze mai repede dupa o gripa sau raceala.

Multe alte vitamine si minerale din grapefruit sunt cunoscute pentru sprijinul sistemului imunitar, prin ele numarandu-se si vitamina A care protejeaza impotriva inflamatiilor si a infectiilor.

In plus, grapefruitul contine cantitati mici de vitamina B, zinc, cupru si fier, care impreuna sprijina functionarea sistemului imunitar. Totopdate aceste elemente, mentine integritatea pielii care actioneaza ca o bariera protectiva impotriva infectiilor.

3. Ajuta la controlul apetitului

Grapefrutul contine o cantitate decenta de fibre, 4g la un fruct de marime medie.

Studiile au demonstrat ca o dieta bogata in fibre ajuta la crearea sentimentului de satietate.Ceea ce inseamna ca un consum  adecvat de fibre te ajuta sa mananci mai putine calorii datorita faptului ca iti va fi mai putina foame de-a lungul zile.

4. Ajuta la scaderea in greutate

Grapefruitul este un fruct ce ajuta la scaderea in greutate. Mai multe dintre proprietatile sale sunt legate de slabire, in special continutul si fibre care sustin satietatea si reducerea consumului de calorii.

Pe langa numarul mic de calorii, fructul contine multa aoa, o alta caracteristica cunoscuta ca ajuta la reducerea greutatii corporale.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

5. Ajuta la prevenirea rezistentei la insulina si a diabetului

Consumul regulat de grapefruit are potentialul de a preveni rezistenta la insulina, care duce la diabet.

Rezistenta la insulina apare atunci cand celulele nu mai raspund la insulina – este un hormon care regleaza multe dintre procesele organismului. Spre exemplu, este implicata in multe aspecte ale metabolismului insa este cel ami cunoscuta pentru rolul pe care il are in controlul zaharului din sange.

Rezistenta la ubsulina are ca efect atat o cantitate mai mare de insulina cat si un nivel mai ridicat de zahar in sange, doi factori de risc pentru diabetul de tip 2.

Consumul de grapefruit ajuta la controlul nivelului de insulina, adica reduce sansele de a deveni rezistent la insulina.

6. Imbunatateste sanatatea inimii

Consumul de grapefruit reduce riscul a doi factori de risc pentru bolile de inima, adica hipertensiunea si colesterolul. Acest lucru se datoreaza nutrientilor importanti pe care ii contine fructul si care joaca un rol important in mentinerea functionarii corespunzatoare a inimii.

In primul rand, grapefruitul contine din abundenta potasiu, un mineral responsabil pentru multe aspecte privind sanatatea inimii. O doza zilnica adecvanta de potasiu este asociata cu scaderea hipertensiunii si, totodata, cu reducerea riscului de deces din cauza bolilor de inima.

In al doilea rand, fibrele din grapefruit imbunatatesc sanatatea inimii de vreme ce un consum ridicat de fibre este asociat cu o scadere a tensiunii arteriala si a nivelului colesterolului.

De altfel, cercetatorii sustin ca adaugarea fructelor bogate in antioxidanti si fibre, precum grapefruitul, in dieta ajuta la protectia impotriva bolilor de inima si a atacului de cord.

7. Contine antioxidanti puternici

In grapefruit se gasesc diferiti antioxidanti puternici ce ofera beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea riscului de diverse boli. Antioxidantii protejeaza celulele de atacul radicalilor liberi.

Iata o lista cu cei mai puternici antioxidanti continuti de grapefruit:

– vitamina C: protejeaza celulele impotriva unor afectiuni ce ar putea duce la boli ale inimii sau cancer;

– betacaroten: este convertit in corp in vitamina A care ajuta la reducerea riscului de boli cronice, inclusiv afectiuni ale inimii, cancer si a unor boli ale ochilor ca de exemplu degenerare maculara;

– licopen: cunoscut pentru abilitatea de a preveni dezvoltarea unor anumite forme de cancer, in special cancer la prostata. De asemenea, incetineste dezvoltarea unor tumori si reduce efectele secundare ale tranatemntelor impotriva cancerului;

– flavonoide: au proprietati antiinflamatorii care reduc hipertensiunea si nivelul colesterolului, ceea ce inseamna un risc scazut de boli ale inimii.

8. Reduce riscul de pietre la rinichi

Consumul de grapefruit reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi, care rezulta din acumularea de deseuri in rinichi. Aceste acumulari vin ca urmare a metabolismului si sunt filtrate de rinichi si eliminate prin urina. Insa atunci cand se cristalizeaza in rinchi se transforma in pietre. Acidul citric din grapefruit previne cirstalizarea lor si de aceea sunt eliminate usor din corp.

In plus, acidul citric are proprietatea de a creste volumul si ph-ul urine, creand un mediu mai putin propice formarii de pietre la rinichi.

9. Hidratant

Cum grapefruitul contine apa este si hidratant, de fapt apa atarna cel mai gru in fruct. El contine 118ml de apa ceea ce inseamna aproximativ 88% din greutatea sa totala.

Chiar daca cea mai buna modalitate de a te hidrata este sa bei apa, consumul de fructe bogate in apa este, de asemenea, de ajutor.

10. Este usor de adaugat in dieta

Nu necesita preparare asa ca este usor de adaugat in orice dieta. Chiar si atunci cand ai o viata extrem de ocupata tot iti gasesti timp pentru a manca un grapefruit, fara sa iti consume prea mult timp.

Il poti consuma de unul singur, in salate, ca alternativa la un desert nesanatos, sub forma de smothie sau il poti consuma la micul dejun.

Grapefruitul nu este pentru toata lumea

Exista si persoane care, din motive intemeiate, nu pot cosuma acest fruct extraordinar.

Interactiuni cu medicamentele

In cazul unor persoane aflate pe tratament nu este recomandat sa manance (sau sa bea suc) de grapefruit. Pentru ca are in componenta substante care inhiba citocromul P450, o enzima pe care organismul o foloseste pentru metabolizarea anumitor pastile.

Daca consumi grapefruit in timp ce iei astfel de medicamente, organismul nu va mai putea sa le descompuna, ceea ce poate duce la supradoza si alte efecte adverse. Tocmai de aceea ar trebui sa vorbesti cu medicul de familie inainte de a adauga grapefruitul in dieta ta.

Eroziunea smaltului dentar

In unele cazul consumul de grapefruit are ca efect erodarea smaltului dintilor. Acidul citric afecteaza smaltul dintilor, mai ales daca mananci excesiv grapefruit. Mai ales daca ai o dantura sensibila, trebuie sa eviti fructele acide. Daca, totusi, grapefruitul este printre alimentele tale favorite iata ce poti face pentru a-ti proteja smaltul dintilor:

– nu suge niciodata grapefruitul si alte fructe acide si evita sa le pui direct pe dinti;

– clateste-ti gura cu apa dupa ce ai mancat fructe si evita periajul dintilor in urmatoarele 30 de minute;

– mananca fructe cu cascaval. In acest fel este neutralizat acidul din gura si creste productia de saliva.

Concluzia finala

Grapefruitul este unul dintre cele mai sanatoase de pe aceasta planeta. Este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti. Este de-a dreptul delicios si poate fi adaugat cu usurinta in orice dieta.

Sursa: care2.com

Imagine de Jill Wellington de la Pixabay

Exit mobile version