Lavanda are un miros minunat. Atat florile cat si uleiul de lavanda au multiple utilizari care te vor uimi. Lavanda este folosita ca planta medicinala din vremuri indepartate, iar proprietatile terapeutice ale uleiului esential extras din flori au fost descoperite la inceputul secolului al XX-lea. De asemenea, lavanda este folosita in industria cosmetica si farmaceutica.
Iata cum poti folosi levantica. Tu stiai de ele?
Lavanda. Indicatii terapeutice
Substantele active confera plantei proprietati antiseptice, antidepresive, antispastice, carminative, cicatrizante, digestive, tonifiante.
Levantica de poate folosi: intern cat si extern.
- Intern, este utila in caz de: hipertensiune, bronsite, astm bronsic, pneumonii de natura virala, raceala, gripa, guturai, hepatite, colecistite acute sau cornice, cistite, pielite, metroragii, insomnii, anxietate, nervozitate, depresie, dermatite, dermatoze, infectii stafilococice si streptococice, dermatita seboreica, eczeme, prurit, eriteme, afectiuni alergice, cefalee, migrene, distonii neuro-vegetative, migdalite, rinite, faringite, laringite, boli de natura inflamatorie de tip reumatic, afte, gingivite, anemie.
- Extern, se foloseste pentru: afectiuni ale pielii din cauze diverse, abcese, bronsita, contuzii, arsuri, guturai, celulita, raceli / gripa, matreata, debilitate, depresie, dureri de cap, intepaturi de insecte, insomnie, dureri musculare, nevralgii, psoriazis, reumatism, congestia sinusurilor, rani, tuse spasmodica, stres, arsuri solare.
Lavanda. Utilizari
-
Indeparteaza tantarii
Adauga 10-12 picaturi de ulei de lavanda in 250 ml de apa. Pune lichidul intr-un pulverizator si spreiaza.
-
Parfum
Pune o picatura de ulei de levantica in spatele fiecarei urechi, la incheieturi si la baza gatului. Vei avea toata ziua un miros special, placut si discret.
-
Baie
Pune cateva picaturi de ulei de lavanda in cada cu apa calda. Intra in apa si relaxeaza-te. Poti pune picaturile sub jetul de apa pentru a imprastia rapid mirosul placut.
-
Rufe “fresh”
Pune cateva picaturi de ulei de levantica pe un prosop pe care urmeaza sa-l speli. Hainele din cuva masinii de spalat vor “imprumuta” mirosul special de lavanda.
-
Dureri musculare
Adauga cateva picaturi de ulei de levantica in crema cu care te dai pentru a scapa de durerile musculare. Levantica are proprietati antiinflamatorii.
-
Deodorant
Iti poti face un antipersirant natural din bicarbonat de sodiu in care ai pus ulei de levantica .
-
Aranjamente florale
Florile de levantica sunt foarte frumoase. Poti tine in casa buchetele care vor da un plus de culoare casei tale, dar si un miros ambiental placut.
-
Aromaterapie
Usuca flori de lavanda si pune-le in boluri sau cosulete peste tot in casa. Din cand in cand, intoarce-le de pe o parte pe alta pentru a avea in incapare un miros placut. De asemenea, mai poti pune levantica in haine, in sertarul cu sosete sau lenjerie intima.
-
Ceai si ciocolata
Levantica a inceput sa fie folosita pentru ceaiuri, ciocolata, prajituri, bomboane mentolate si multe altele.
-
Dureri de cap
Aplica ulei de levantica pe tample, maseaza usor, si vei simti ca durerea de cap dispare.
-
Dureri de burta
Germanii folosesc ceaiul de lavanda pentru imbunatatirea digestiei. Uleiurile relaxeaza muschii tractului digestiv, calmeaza crampele ambdominale.
-
Dureri de urechi
Lavanda contine substante care ajuta la diminuarea durerilor de urechi.
-
Infectii
Substantele pe care le contine levantica au proprietati antibacteriene, previn infectarea ranilor si vindeca rapid tesuturile, ajutand la cicatrizarea ranilor.
-
Somn bun
Lavanda este ideala pentru persoanele care au probleme cu somnul, adorm greu sau se trezesc des in timpul noptii, prelungind calitatea şi durata somnului. Poti turna cateva picaturi de ulei de levantica pe perna pentru a dormi mai bine.
-
Probleme ale pielii
Daca suferi de acnee, ai probleme cu tenul gras sau cu pielea uscata, o compresa cu infuzie de lavanda va da rezultate imediat.
-
Matreata
Scapa de matreata rapid, cu 15 picaturi de tinctura de lavanda puse in doua linguri de ulei de masline. Incalzeste amestecul putin la cuptorul cu microunde, apoi maseaza-l usor pe parul umed. Pune o masca pentru dus si lasa sa actioneze o ora. Apoi clateste cum o faci in mod obisnuit. Aplica tratamentul o data pe saptamana pentru efecte de durata.
-
Previne cancerul
Se fac studii care dovedesc posibilitatea ca levantica sa blocheze dezvoltarea celulelor canceroase la san, ficat si prostate.
-
Gastronomie
Lavanda este folosita atat ca planta de décor in gastronomie, cat si ca ingredient principal in serbeturi sau inghetata.
-
Anxietate si depresie
Gratie proprietatilor sale de calmare, lavanda poate fi utilizata in tratamentul anxietatii, depresiei si agitatiei.
-
Infectii fungice
Alte studii au dovedit faptul ca levantica poate avea efect antifungic, distrugand membrana celulelor fungice.
-
Caderea parului
Se studiaza posibilitatea ca levantica sa rezolve o problema majora: alopecia (boala care duce la caderea masiva a parului de pe corp). Vestile sunt imbucuratoare. Se pare ca levantica ajuta cu cresterea parului cu pana la 44% dupa 7 luni de tratament.
-
Durere post-operatorie
O echipa de la Facultatea de Medicina din Iran a descoperit ca uleiul esential de lavanda reduce simtitor durerile post-operatorii dupa o interventie de scoatere a amigdalelor.
-
Sindrom premenstrual
Lavanda usureaza simptomele sindromului premenstrual.
-
Oboseala
Uleiul esential de levantica este un excelent tonic pentru sistemul nervos. Asadar, este eficient in combaterea migrenelor si a stresului emotional.
-
Concentrare
Aroma proaspata de levantica inlatura senzatia de epuizare mentala si neliniste, aducand in schimb un plus de energie activitatilor desfasurate.
-
Arsuri solare
Daca ai pielea uscata, iritata si arsa in urma expunerii prelungite la soare, uleiul de levantica sau spray-urile pe baza de lavanda te pot ajuta sa scapi de mancarimi si usturime si hidrateaza pielea in profunzime, redandu-i stralucirea.
27. Afectiuni respiratorii
Cateva picaturi de ulei de levantica aplicate strategic (gat, piept), pot face minuni in caz de probleme respiratorii. Durerile de gat, stranutul, raceala, astmul, sinuzita sau laringita pot fi tratate cu acest remediu natural. Extractul de lavanda este din ce in ce mai folosit in compozitia a numeroase vaporizatoare sau aparate de inhalat folosite in cazul racelilor sau al virozelor.
-
Schimbari de stare
Ceaiul de lavanda poate ajuta in cazurile de schimbare brusca de dispozitie, fiind de un real folos persoanelor care sufera de depresie. In plus, promoveaza starea de bine, in general.
-
Artrita
Persoanele care sufera de artrita au dureri severe la nivelul incheieturilor. Uleiul esential de levantica , combinat cu jojoba contribuie la reducerea intensitatii durerilor.
-
Infectii la nivelul scalpului
Infectiile la nivelul scalpului pot fi tratate cu aplicarea uleiului esential de levantica =. Plagile cauzate de psoriazis pot fi tratate cu ulei esential de lavanda combinat cu ulei esential de musetel.
Lavanda. Contraindicatii
Femeile insarcinate si care alapteaza nu trebuie sa urmeze tratamente curative cu levantica.
Preparatele cu flori de lavanda nu ar trebui utilizate concomitent cu medicamentele antidepresive si sedative. Pacientii alergici la levantica pot suferi de reactii alergice cutanate.
Surse: Care2.com, organicfacts.net, medicalnewstoday.com, healthguidance.org
Imagine de S. Hermann & F. Richter de la Pixabay