Sfatulparintilor.ro

Cum sa te trezesti mai usor dimineata

Cum sa te trezesti mai usor dimineata

Pentru a fi in forma dimineata ai nevoie de un somn bun in timpul noptii. Insa se poate intampla si sa dormi 7-8 ore pe noapte si totusi a doua zi sa te simti lipsit de energie. In aceasta situatie cel mai bine este sa mergi la medic.

Daca esti sanatos tun iata cateva strategii care te vor ajuta sa te trezesti mai usor dimineata.

Incepe cu pasi mici

Veste buna pentru pasarile de noapte si pentru oricine altcineva care nu se poate da jos din pat la rasaritul soarelui: te poti obisnui sa iubesti diminetile. Chiar si cele mai mici schimbari ale rutinei pot imbunatati considerabil nivelul energetic si starea de spirit. Schimbarile mici te pot ajuta si sa te culci mai repede. Cand esti bine odihnit nu ai nicio problema sa te trezesti imediat.

Pune ceasul desteptator mai departe de pat

Adevarul este ca oprirea alarmei dimineata nu te ajuta sa te simti mai putin obosit decat daca iti mai ofera macar o ora in plus de somn. Insa mai exista un motiv pentru care ar trebui sa te ridici din pat la primul sunet. Cand te dai jos din pat la aceeasi ora zi de zi ceasul biologic va fi sincronizat. Ceea ce inseamna ca vei deveni mai alert dimineata si iti va fi somn seara.

Citeste si: 5 ritualuri de dimineata care iti sporesc productivitatea la locul de munca

Lasa-te invaluit de lumina

Imediat ce te trezesti trage draperiile si perdelele. Sau iesi afara. Lumina naturala determina creierul sa inceapa functioneze, iar ceasul biologic nu este dat peste cap. Daca este innorat afara, aprinde luminile din casa. O alarma cu lumina poate fi de folos. Mai ales ca este mai putin deranjanta decat una cu sunet.

Fa-ti o placere dimineata

Pentru a scapa de dorinta de a mai ramane cateva minute sub patura, planuieste sa faci ceva dimineata, o activitate care iti provoaca placere. Ai putea citi una dintre cartile tale favorite ori te-ai putea delecta cu un mic dejun gustos, sau sa te plimbi in parcul de langa casa. Orice lucru care iti place te ajuta sa pui creierul in miscare si sa fii mai putin somnoros.

Bucura-te de o ceasca de cafea

Cafeina provoaca creierul sa produca serotonina si dopamina care iti imbunatatesc starea de spirit, iti cresc nivelul de energie si te ajuta sa te concentrezi. Nu-ti place cafeaua? Opteaza pentru o ceasca de ceai negru sau ceai verde. Ambele bauturi au cafeina dar si alti compusi benefici pentru sanatate.

Planifica o sesiune de miscare

O sesiune de sarit coarda sau chiar o plimbare iti vor pune sangele in miscare si vor „trezi” sistemul nervos. Imediat te vei simti mai alert si vei ramane in aceeasi stare multa vreme. Daca vei face sport la prima ora a diminetii, seara vei dormi mult mai usor. Sau practica yoga – este demonstrat ca alunga insomnia.

Nu rata nici: 10 sfaturi sa te trezesti usor dimineata

Energizeaza-te

Nu iti este foame dimineata? Inearca, totusi, sa bagi ceva sanatos in gura. Chiar si ceva usor precum un ou cu o felie de paine integrala sau un borcan de iaurt cu fructe naturale oferindu-i corpului energia necesara pentru o noua zo. De asemenea, micul dejun te ajuta si sa te concentrezi. Poate ajuta chiar si ceasul biologic sa functioneze corespunzator.

Inchide luminile inainte de a merge in pat

Luminile stralucitoare in cursul noptii reduc nivelul melatoninei – hormonul somnului. Si nu este vorba doar becurile din casa ci si cele de la monitor, televizor, mobil etc. Solutia: diminueaza lumina din casa si inchide toate ecranele si dispozitivele electronice din casa cu cel putin o ora inainte de a merge la culcare.

Fara alcool

Alcoolul iti da, este adevarat, o senzatie de somnolenta. In acelasi timp insa te impiedica sa adormi, iar a doua zi iti vei simti capul greu. Daca, totusi, ai chef de ceva tare, limiteaza-te la un pahar in timpul cinei sau cu cel putin 2-3 ore inainte de a merge la culcare.

Incearca melatonina

Acest hormon te pregateste de somn si are un rol important si in ceea ce priveste functionarea ceasului biologic. Daca ai probleme cu somnul din cauza faptului ca ai schimbat fusul orar sau ai adoptat o noua rutina suplimentul de melatonina poate fi de folos. Cere sfatul medicului de familie pentru a-ti recomanda doza potrivita pentru tine.

Stabileste o rutina care sa te ajute sa adormi

O seara relaxanta poate fi de folos cand vorbim de somn. Evita elementele stresante precum email-urile si discutiile complicate cu membrii familiei cu cel putin o ora inainte de a merge la culcare. Pentru a intra in starea necesara odihnei poti medita, face exercitii de stretch-ing, sa faci o baie fierbinte sau sa citesti o carte. Daca dormi 7 ore pe noapte ins ate simti tot oboist mergi la medicul de familie. O problema de sanatate sau apnea in somn ar putea fi vinovate de lipsa ta de odihna.

Sursa: webmd.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version