Sfatulparintilor.ro

Concediu medical 2020. Informatii actualizate. Ce fac cei aflati in carantina

concediu medical - sfatulparintilor.ro - pexels_com - blue-and-silver-stetoscope-40568

Ultimele reglementari legate de concediu medical sunt din data de 27 martie 2020 si, desigur, au aparut in Monitorul Oficial. Acesea vin sa completeze normele si prevederile ordonantei guvernamentale de urgenta din 2005, cu numarul 158 si se refera la concediile si indemizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Masuri suplimentare pentru persoanele aflate in carantina

Totodata, din data de 11 martie 2020 este activ si ordinul 414 al Ministerului Sanatatii, referitor la masurile de carantina in cazul persoanelor infectate cu CONVID-19. Acest ordin stabileste masuri care sa limiteze si sa previna efectele pandemiei. Totodata, reglementeaza eliberarea avizelor epidemiologice necesare pentru concediile medicale in cazul persoanelor aflate in carantina in spatii special amenajate – carantina institutionalizata – sau la domiciliu, in autoizolare.

Ce se intampla la iesirea din carantina institutionalizata

Directia de sanatate publica are obligatia ca la finalizarea carantinei institutionalizate a persoanelor sa elibereze un aviz epidemiologic de iesire din carantina. Acest aviz epidemiologic se poate transmite la distanta in format electronic.

Citeste si Concediu de maternitate 2020: Care sunt conditiile pentru a intra in concediu de maternitate

Cum ar trebui sa procedeze persoanele izolate la domiciliu

Conform ordinului 414 din 2020, persoanele care au fost izolate la domiciliu in aceasta perioada si au nevoie de concediu medical, pot completa o declaratie pe propria raspundere. Aceasta declaratie se poate trimite medicului de familie in format electronic pentru eliberarea concediului medical.

Nerespectarea masurilor de carantina este sanctionata

In acelasi document care reglementeaza concediul medical in 2020 se mentioneaza ca nerespectarea masurilor impuse de carantina insitutionalizata sau izolare la domiciliu va fi pedepsita. Totodata, informarea eronata a autoritatilor, va atrage dupa sine sanctiuni grave, conforme cu legile in vigoare.

Adeverintele din partea angajatorilor

Aceleasi reglementari medicale privind concediul medical din 2020 stabilesc ca adeverinta din partea angajatorului in ceea ce priveste dovada ca salariatul este asigurat social se poate elibera si trimite si in format electronic. Aceasta dovada  este necesara pentru eliberarea concediului medical si a indemnizatiilor aferente.

Concediile medicale din timpul starii de urgenta

In perioada declarata sub stare de urgenta, certificatele necesare pentru concediu medical maternal vor fi eliberate si platite fara mai fi necesar avizul medicului responsabil de medicina muncii.

In plus, toate certificatele pentru concedii medicale eliberate in aceasta perioada de catre alt medic decat cel de familie se pot depune direct la sediul platitorilor de indemnizatii de asigurari, fara a mai fi necesara parafa medicului de familie.

Totodata, toate certificatele de concediu medical eliberate in perioada declarata ca stare de urgenta se pot transmite la distanta in format electronic. Acest lucru se poate face fie de catre persoanele asigurate catre angajatori sau CAS-uri, fie de catre medicii specialisti catre persoanele asigurate.

Citeste si Concediu crestere copil 2020. Conditii de acordare, ce acte sunt necesare, ce venituri ai voie sa realizezi in concediu crestere copil

Cum se depun formularele de concediu medical

Concediile medicale originale vor fi depuse de persoana asigurata la CAS-uri sau angajator in termen de 60 de zile calendaristice de la data eliberarii. In anumite situatii (sarcina si lauzie, internare in spital, imobilizare la pat, carantina, etc), exemplarele alb si roz ale concediilor medicale se pot depune si mai tarziu, fara a depasi insa 30 de zile calendaristice de la data finalizarii starii de urgenta.

Exit mobile version