Curcubeul este un fenomen fascinant, care ne lasa muti de uimire indiferent de varsta pe care o avem. E pata de culoare care razbate prin cenusiul ploii. La nivel simbolistic, este asociat cu bucuria, cu dragostea de viata. Descopera, in randurile urmatoare, ce semnifica culorile curcubeului si ce impact au acestea asupra noastra.
Curcubeul este un fenomen optic care apare pe cer dupa ploaie si se formeaza atunci cand lumina soarelui aflat aproape de orizont se refracta in picaturile de apa din atmosfera. Culorile lui sunt intotdeauna aceleasi si intotdeauna in aceeasi ordine: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet.
Sa vedem, in continuare, ce semnifica culorile curcubeului si ce impact pot avea acestea asupra starii noastre de spirit.
Ce semnifica culorile curcubeului
Rosul
Este considerat agresiv, vital si datator de putere, este o culoare care simbolizeaza atat iubirea, cat si lupta pe viata si pe moarte. Aceasta culoare are un impact deosebit asupra oamenilor cu temperament introvertit sau celor cu temperament melancolic, in sensul in care, atunci cand vad aceasta culoare, aceste persoane simt respingere si iritare.
Rosului ii sunt asociate trasaturi precum: erotismul, pasiunea inflacarata, dragostea, incitarea, curajul, actiunea, energia, vigoarea. La polul opus, se afla asocierile urmatoare: pericol, agresivitate, manie, violenta, razboi, sange, moarte.
Ce semnifica culoarea rosie. Trasaturile de personalitate ale celor care poarta rosu
Oranjul (portocaliu)
Are o semnificatie ambigua, in sensul in care nu este o culoare intru totul pozitiva si nici negativa. Portocaliul este vibrant, fierbinte, antrenant, dar, in egala masura, poate fi strident ori tern. Portocaliul polarizeaza opiniile si gusturile, este iubit sau, dimpotriva, detestat de oameni.
Galbenul
Este asociat, in simbolistica populara a culorilor, cu invidia si gelozia. Galbenul auriu simbolizeaza dragostea de cunoastere, in timp ce galbenul pal este asociat agresivitatii pline de viclenie. Ca si portocaliul, si galbenul are semnificatii contradictorii. Aceasta culoare poate fi asociata atat cu dragostea, cu fericirea, cu optimismul, cu creativitatea, cat si cu ura, lasitatea, tradarea, egoismul.
. Care sunt trasaturile de personalitate ale celor care adora culoarea galbenVerdele
Este o culoare cu o lista lunga de conotatii pozitive. Aceasta culoare reprezinta natura, renasterea, reinnoirea, revitalizarea, este simbolul prospetimii, armoniei, prosperitatii, progresului, evolutiei, fertilitatii, sperantei si sigurantei.
Daca primele patru culori din spectrul cromatic ROGVAIV sunt culori calde, urmatoarele trei sunt culori reci.
Ce semnifica culoarea verde. Efectele culorii verzi asupra psihicului uman
Albastrul
Simbolizeaza, cel mai adesea, spiritualitatea si predispune la meditatie. In zilele noastre, culoarea albastra este asociata, in primul rand, calmului, serenitatii, pacii sufletesti, increderii, securitatii, curateniei, prospetimii, meditatiei, contemplatiei, satisfactiei, fidelitatii.
Albastrul are, insa, si o multime de conotatii negative. Este culoarea ambiguitatii, lipsei de substanta, formalismului, superficialitatii, tristetii, depresiei, indiferentei, conservatorismului.
Semnificatiile culorii albastre sunt legate de diferite nuante. Astfel, daca albastrul inchis inspira incredere si demnitate, cel stralucitor este asociat purificarii, puterii, indiferentei, iar albastrul deschis este culoarea calmului, serenitatii, pacii interioare.
Ce semnifica culoarea albastra. Trasaturile de personalitate ale celor care prefera albastrul
Indigoul
Este, la randul sau, o culoare asociata spiritualitatii, cautarii intense a adevarului absolut. Aceasta culoare este, de fapt, un albastru inchis ce reprezinta combinatia superioara dintre intuitie si spiritualitate, combinatie ce permite accesul direct la intelepciune.
Violetul
Culoare obtinuta prin asocierea albastrului cu rosul, simbolizeaza spiritualitatea asociata cu sangele jertfei. Cele două culori de baza care dau nastere violetului simbolizeaza uniunea dintre intelepciune si iubire. Violetul este culoarea regilor, a pasiunii, a romantismului si a emotiilor. Din punct de vedere psihologic, aceasta culoare este asociata tristetii, melancoliei, indiferentei.
Culoarea violet este vindecatoare, echilibreaza si armonizeaza cele doua emisfere ale creierului (ratiunea si intuitia), vindeca lipsa de incredere si diminueaza tendintele egoiste.
Ce semnifica culoarea mov. Trasaturile de personalitate ale persoanelor care prefera aceasta culoare
Imagine de Manfred Zajac de la Pixabay