Indiferent de ce ai vazut in fime si in serialele tv, coma este o problema grava care poate efecta negativ pe termen lung. Cei mai multi dintre oamenii intrati in coma isi revin dupa cateva saptamani, insa sunt si bolnavi care raman in aceasta situatie luni sau chiar ani.
Cu cat o persoana sta mai mult in coma, cu atat sunt sansele mai mici sa isi revina. In vreme ce timpul petrecut in aceasta situatie poate diferi, povestile celor readusi la viata sunt extrem de interesante. Iata cateva dintre ele.
Sam Carter, Jarrett Carland – treziti de muzica preferata
In 2008, Sam Carter, un barbat de 60 de ani a intrat in coma din cauza unei anemii severe. Carter a ramas fara cunostinta timp de trei zile, in spitalul Staffordshire din Anglia, iar doctorii nu i-au dat decat 30% sanse de recuperare. Medicii i-a spus sotiei ca ar trebui ca bolnavul sa asculte muzica. Femeia le-a urmat sfatul si in rezerva sotului s-a auzit Rolling Stones “(I Can’t Get No) Satisfaction”. Spre uimirea tuturor dupa primele acorduri, Sam a deschis ochii. Barbatul a declarat ca melodia i-a dat o noua energie si astfel a putut sa iasa din coma. Nu si-a amintit ce s-a intamplat in acele zile in care nu a fost constient, insa nu a putut uita ca a ascultat cantecul. Melodia avea o insemnatate speciala pentru el fiind primul cantec pe care l-a cumparat pe cand avea 17 ani.
Pe 16 august 2009, Jarrett Carland de 17 ani si cel mai bun prieten al sau au fost implicati intr-un accident auto.
Doar Jarrett a scapat cu viata, insa a ramas in coma pentru o perioada mai lunga de timp. Doctorii care s-au ocupat de el au declarat ca sunt sanse mari ca baiatul sa nu se mai trezeasca vreodata. Carland a fost implicat intr-o terapie neconventionala, iar parte a acestei terapii era ascultarea de muzica.
In centrul de ingrijire unde statea adolescentul, alaturi de alti pacienti aflati in coma, se auzeau muzica linistita, insa parintii lui Jarrett i-au rugat pe ingrijitori sa foloseasca si melodile legendei country Charlie Daniels, in special cantecul “The Devil Went Down to Georgia”. Aflat pentru patru luni in coma, Jarrett a reactionat imediat la auzul melodiei sale preferate si s-a trezit. Sase luni mai tarziu la Riverbend Music Festival in Chattanooga, Tennessee, adolescentul s-a dus s-a ds sa-l cunoasca pe barbatul care l-a ajutat sa devina din nou constient: Charlie Daniels.
Citeste si: S-au trezit din coma dupa ani buni. Afla-le povestea impresionanta
Sarah Thomson – intoarcerea in… trecut
La inceputul lui 2012, un cheag de sange ajuns in creier a facut-o pe Sarah Thomson, 32 de ani, sa intre in coma pentru 10 zile. Cand s-a trezit a crezut ca se afla in anul 1998. Credea ca trupa ei favorita, Spice Girl, nu se destramase si nici nu stia ca Michael Jackson era mort.
In plus, femeia nu si-a recunoscut nici actualul sotul si nici copiii. In 1998, Thomson avea doar 19 ani, daduse nastere primului ei baiat, ea era inca maritata cu fostul sot. Asa ca atunci cand copiii au intrat in camera in care se afla ea, Thomson se astepta ca sa fie mama unui baietel nou nascut si nu a unui adolescent de 14 ani. Nu si-a amintit ca are inca doi copii. Cat despre actualul sot, femeia a crezut ca acesta face parte din personalul spitalului.
Dupa ce a fost externata, Thomson se purta ca o adolescenta, avea crize de nervi si era rebela. Asculta muzica rock la volum maxim si si-a vopsit parul in culori tipatoare. Femeia a marturisit ca a avut nevoie de ceva timp pentru a-si reajusta viata si s-a reindragostit de actualul sot.
Ben McMahon, Sandra Ralic si Michael Boatwright – vorbitori de limbi straine
Crescut in Australia, Ben McMahon a invatat franceza si mandarina insa nu le-a vorbit niciodata fluent. In 2012, barbatul a fost implicat intr-un accident de masina in urma caruia a stat in coma pentru o saptamana. Doctorii au spus doar printr-un mare noroc va supravietui. In momentul in care Ben s-a trezit putea vorbi doar in mandarina si nu-si mai amintea nicio boaba in engleza. De asemenea, in scris folosea tot mandarina.
In cele din urma australianul si-a recapatat abilitatea de a se exprima in engleza, insa fara sa-si fi pastrat si abilitatea de a vorbi mandarina. In septembrie 2014 s-a mutat in Shanghai, unde a mers la scoala si, totodata, isi ofera serviciile de ghid pentru turistii care vor sa viziteze orasul. Mandarina lui este atat de buna incat i-a impresionat inclusiv pe vorbitorii nativi. Tocmai de aceea este si gazda unui show tv in Shanghai.
Oricat de greu de crezut este povestea australianului, nu este singura de acest gen.
O experienta asemanatoare a trait si Sandra Ralic o fetita de 13 ani din Croatia. Micuta abia incepuse sa ia lectii de germana si cu greu intelegea cate un cuvant atunci cand urmarea emisiuni nemtesti. Apoi, Sandra Ralic a intrat in coma pentru 24 de ore. Cand si-a revenit, adolescenta se exprima fluent in germana fara sa mai inteleaga limba sa natala.
Si americanul Michael Boatwright a avut o experienta asemanatoare. Barbatul s-a trezit dintr-o coma pe patul unui spital din California, a inceput sa vorbeasca in suedeza si a sustinut ca numele sau este Johan Ek. Boatwright a trait cateva luni in Suedia si chiar a avut o iubita in aceasta tara. Desi sunt multe asemenea povesti cu oameni care s-au trezit din coma vorbind o alta limba decat cea natala, fenomenul nu este recunoscut la nivel medical. Persoanele respective isi pot pierde abilitatea de a vorbi limba materna, insa se pot exprima fluent intr-o limba straina pe care o studiasera in trecut.
Te mai poate interesa si: A fost in Rai si s-a intors. Povestea adevarata a unei femei aflate in coma
Fred Hersch – concert despre coma
Fred Hersch este un binecunoscut interpret de jazz care s-a mutat in New York in 1977 pe cand avea 21 de ani. La inceputul anilor ’90 barbatul a anuntat public ca a fost diagnosticat cu SIDA.
In 2008, barbatul a suferit de dementa, de HIV insa s-a recuperat. Apoi in iunie, nivelul oxigenului din sange a scazut foarte mult si a intrat in soc septic. Pe masura ce organele sale au inceput sa cedeze Hersch a intrat in coma timp de doua luni. Dupa ce si-a revenit, barbatul a fost hranit timp de 8 luni printr-un tub.
Cele 10 luni petrecute in pat au facut ravagii asupra corpului si functiilor motorii ale artistului.
In urmatorul an Hersch a muncit din greu in timpul terapiei fizice si a exersat sa cante la pian. In mod extraordinar, pianul l-a ajutat sa se faca bine. El sustine ca i-a oferit un scop pentru care sa traiasca. In 2010, Herch s-a intors pe scena. Pentru cercetatori a fost interesant ca barbatul si-a amintit opt vise pe care le-a avut in coma si a scris concertul de 90 de minute: „Visele mele in coma”, bazat pe ceea ce si-a amintit. Multi oameni isi amintesc ce au vazut in timp ce erau in coma, insa Dr. Rita Charon de la Universitatea Columbia spune ca acele cuvinte nu explica exact cum au loc visele traite de un bolnav aflat in stare de inconstienta.
Sursa: Listverse.com