In primele 12 luni de la nastere, copiii trec prin mai multe etape denumite puseu de crestere. In acest articol vei afla ce sunt puseele de crestere, care sunt semnele si cand apar puseele de crestere.
Ce este un puseu de crestere
Puseu de crestere presupune o etapa de dezvoltare fizica a bebelusului. In aceasta perioada ei sunt mai agitati, vor sa suga mai mult (cateodata din ora in ora si chiar mai des). Bebelusii alaptati exclusiv solicita o cantitate mai mare de lapte, in special in primele 5 saptamani de viata. Apoi se “calmeaza” si isi pastreaza ritmul pana la 6 luni. Dupa introducerea alimentatiei solide, nevoia de lapte incepe sa scada gradat.
Nu doar puseele de crestere “agita” bebelusul si ii sporeste nevoia de a manca mai mult, ci si etapele de acumulari cognitive sau dezvoltarea unor abilitati precum rostogolitul, mersul de-abusilea, mersul sau vorbitul.
Te mai poate interesa Graficele de crestere la copii. Cand e cazul sa ne ingrijoram?
Cand apar puseele de crestere
Cele mai des intalnite perioade pentru aparitia unui puseu de crestere sunt:
- in primele 7-10 zile de la nastere
- 2-3 saptamani
- 4-6 saptamani
- 3 luni
- 4 luni
- 6 luni
- 9 luni
Perioadele sunt aproximative. Bebelusii nu cunosc termenul “calendar”. Si la fiecare in parte perioadele de puseu de crestere sunt diferite.
Puseele de crestere nu sunt doar in primul an de viata. Ele se manifesta la intervale de cateva luni pana la adolescenta.
Cat dureaza un puseu de crestere
Puseele de cresterea dureaza doua-trei zile, insa sunt perioade in care se poate ajunge la o saptamana si chiar mai mult.
Semnele puseelor de crestere
Pe langa faptul ca simt nevoia de a suge mai mult, bebelusii transmit si alte indicii care semnaleaza un puseu de crestere. Acestea sunt:
- Unii bebelusi sunt mai somnolenti in perioadele de puseu. Pot avea perioade de somn neintrerupt pana la 4-5 ore. In schimb, altii nu dorm mai deloc si se trezesc de cateva ori pe noapte.
- In timpul puseelor de crestere, bebelusii pot deveni agitati, nelinistiti. Vor sa stea mai mult timp in brate, plang din orice.
Aceste semnale pot aparea si in timpul etapelor de dezvoltare cognitiva sau de acumulare de abilitati.
E puseu de crestere sau ii e rau
In timpul puseelor de crestere copiii devin somnolenti sau, dimpotriva, mai agitati. Sunt iritati si nelinistiti. Totusi, pusele de crestere nu conduc la febra si exacerbarea anumitor simptome mentionate mai sus. De aceea este recomandat sa suni medicul daca unele simptome care pot fi puse pe seama puseului sunt mai accentuate.
Daca alaptezi si ti se pare ca bebelusul nu primeste suficient lapte, cere sfatul pediatrului sau al unui consultant in alaptare.
Cum gestionezei puseele de crestere
In aceste perioade nu prea ai mare lucru de facut. Decat sa hranesti mai bine copilul si sa-l intelegi. Nu este nevoie sa suplimentezi cu lapte praf (daca este alaptat exclusiv), ci doar sa-I hranesti ori de cate ori cere.
Sunt mame care, in timpul puseelor de crestere ale copiilor, au resimtit ele insele nevoia de a manca sau de a bea mai mult. Asculta-ti corpul si urmeaza-ti instinctele.
Pentru orice nelamurire sau neliniste, cere sfatul neonatologului sau pediatrului.
Sursa: kellymom.com, babycentre.co.uk
foto: Pixabay.com