O suzeta nu reprezinta un substitut pentru hrana. Totusi, daca micutul tau este iritat dupa masa si joaca, probabil ca te va tenta sa-i dai suzeta ca sa il calmezi. Exista insa si alte beneficii care te pot convinge sa-i cumperi bebelusului o suzeta, precum si o seama de dezavantaje care ii baga in sperieti mai ales pe parintii aflati la primul copil. Inainte de a te decide daca exilezi suzeta pentru totdeauna sau o imbratisezi ca pe un aliat de nadejde, citeste mai jos cateva lucruri pe care sigur nu le stiai despre acest mic accesoriu atat de util si de hulit deopotriva.
Iata 9 lucruri pe care nu le stiai despre suzete. Este suzeta un rau necesar?
1. Unele studii au aratat ca bebelusii care folosesc suzete inainte de a adormi au un risc mai scazut de a se confrunta cu sindromul mortii infantile subite (SMIS). Aceste studii nu specifica insa faptul ca suzeta ar preveni SMIS, ci doar ca exista o asociere puternica intre uzul suzetei si un risc scazut de SMIS.
2. E mai usor sa dezveti copilul de suzeta decat de suptul degetelor; poti oricand sa ii iei suzeta si sa nu i-o mai dai.
3. Folosirea suzetei poate creste riscul de infectii ale urechii interne
la bebelusi si copii. Deoarece acest risc este in general mai scazut la bebelusi, se recomanda folosirea unei suzete pana la varsta de 6 luni si intarcarea ulterioara a micutului – aceasta cale diminueaza sansele de aparitie a unor astfel de infectii.
Citeste si: Cum sa scapi copilul de suzeta si cand
4. Inainte se credea ca micutii care folosesc o suzeta inainte de a se obisnui cu alaptatul trec printr-o stare de confuzie a mamelonului
, care afecta alaptarea. Expertii au constatat recent ca nu exista dovezi concludente care sa sustina aceasta teorie. Totusi, daca iti alaptezi micutul, vei vrea sa astepti pana ce se obisnuieste cu sanul inainte de a-i da o suzeta.5. Varsta la care se recomanda sa introduci suzeta este de o luna. Asta deoarece e bine sa astepti pana cand bebelusul tau invata sa suga corect la san. Daca el se hraneste bine si ia in greutate, avand deja o rutina de masa, poti sa-i dai suzeta chiar mai devreme.
6. Niciodata sa nu-i dai puiului tau suzeta inainte de masa. Asteapta de fiecare data pana dupa ce mananca, ca sa te asiguri ca beneficiaza de nutrientii de care are nevoie.
7. Suptul suzetei poate deveni usor un obicei (dintr-o solutie de moment), asa ca multi parinti refuza sa le dea micutilor una, deoarece nu vor sa le-o ia de tot mai tarziu. Daca ii permiti micutului tau sa aiba suzeta si vrei apoi sa eviti bataile de cap cand ii vei lua-o, e bine sa il dezveti la varsta de un an.
8. Nu-i da micutului suzeta daca el are probleme cu greutatea. Daca bebelusul nu ia in greutate cat ar trebui, e mai bine sa nu-i dai suzeta, cel putin pe moment. In orice caz, ar fi indicat sa discuti mai intai cu medicul pediatru, pentru a te ajuta sa iei decizia corecta.
9. In cazul in care va folosi suzeta, micutul tau nu va avea probleme dentare decat daca s-a obisnuit cu ea si o utilizeaza si in anii ce vor urma. Astfel, riscul de a avea probleme cu dintii creste direct proportional cu durata timpului de folosire a suzetei.
Nu rata nici: Suzete sau supt deget? Argumente pro si contra
Reguli de baza
Daca te-ai decis sa ii dai copilului tau o suzeta, retine urmatoarele lucruri: lasa-l pe el sa-ti ghideze decizia si ofera-i suzeta intre mese, cand stii sigur ca nu ii este foame. Ii poti da suzeta inainte de culcare (daca ii cade din gura in somn, nu i-o pune la loc). Cand micutul tau e iritat, incearca mai intai sa-l linistesti in alte moduri: legana-l, tine-l in brate, canta-i.
Nu lega suzeta de gatul micutului sau de patutul lui, pentru ca bebelusul se poate strangula cu cordonul ei. De asemenea, ai grija de suzeta si inlocuieste-o de indata ce se rupe. Nu „curata“ suzeta punand-o in gura ta. Saliva adultilor contine bacterii ce pot cauza carii. Totodata, nu e bine sa inmoi suzeta in zahar sau suc.
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: Baby Center.com
Imagine de MANOEL M. PEREIRA VALIDO FILHO MVALIDO de la Pixabay