Bebelusii au nevoie de hrana si pe timpul noptii, asa ca pregateste-te sa faci fata. Iata 5 sfaturi pentru alaptarea din timpul noptii.
1. Alapteaza-l la ambii sani de fiecare data
Pentru ca tot trebuie sa te dai jos din pat ca sa-ti hranesti micutul, du treaba pana la capat si ofera-i ambii sani, nu doar unul. Poti face asta prin doua tehnici simple, in timp ce stai cu el in brate (si chiar intinsa pe pat): cand a terminat de supt de la un san, fie iti intorci umarul si iti ridici si celalalt san pana la gurita lui, fie iti legeni bebelusul in brate si il rostogolesti usor catre al doilea san. Asa trecerea va fi una lina si puiul tau nu va fi agitat.
Citeste si: Pozitii alaptare. Cum se face atasarea corecta la san
2. Schimba-i scutecul inainte sa-l alaptezi
Daca bebe are scutecul ud sau murdar, ocupa-te mai intai de asta si abia apoi hraneste-l, ca micutul sa poata adormi repede dupa ce mananca. Acest truc iti poate face viata mult mai usoara.
3. Lasa-l sa adoarma cu sanul tau in gura
Unii bebelusi nu pot adormi decat asa. Dupa ce au papat bine, continua sa suga cateva minute, o jumatate de ora sau chiar mai mult, si asta ii linisteste. Daca tu te poti odihni cu prichindelul lipit de tine, inchide ochii si bucura-te de un ragaz de somn. In caz contrar, va trebui sa ai mare grija sa nu-l trezesti cand ii scoti sanul din gura ca sa te poti culca si tu. Un truc util este sa-i pui degetul tau aratator in gurita (intr-o parte), ca sa-i deschizi usor maxilarul.
Eventual, protejeaza-ti sfarcul cu degetul, ca nu cumva bebelusul sa inchida gurita brusc. Cand reusesti sa-i casti gurita, scoate incet sanul, dar tine degetul in continuare acolo, ca micutul sa se poata obisnui cu schimbarea si sa nu se trezeasca. Daca totusi deschide ochisorii, maseaza-l delicat pe burtica si va adormi la loc (sau lasa-l sa mai suga o vreme si incearca din nou).
Te mai poate interesa: 12 alimente esentiale pentru oricine, dar in special pentru mamele care alapteaza
4. Ajuta-l sa eructeze
E adevarat ca, in general, la mesele din timpul noptii bebe e mai linistit si, deci, suge mai incet, fara graba, si nu inghite la fel de mult aer. S-ar putea chiar sa nu fie nevoie sa eructeze. Insa, atunci cand e totusi nevoie, e important sa stii ca nu e musai sa te ridici cu el din pat: tine-l intins la pieptul tau, cu capul si burtica lipite de tine, si mangaie-l sau loveste-l usor pe spate pana eructeaza.
5. Pozitia cea mai buna pentru alaptare: unghiul de 30 de grade
Multi bebelusi pot manca foarte bine si cand stau intinsi pe o parte, langa mamica, insa altii au de furca din cauza refluxului gastroesofagian
(GERD) si se trezesc apoi cu colici (ele pot sa apara chiar si in timpul alaptarii). Cand hranesti un bebe cu GERD, gravitatia e aliatul tau.In loc sa-l tii intins langa tine, pune sub el un prosop rulat sau un burete de spuma poliuretanica (ambele de dimensiuni ceva mai mari), ca sa il ridici in unghi de 30-45 de grade. Mentine-l in aceasta pozitie macar 30 de minute dupa alaptare, ca gravitatia sa-si faca treaba si sa-i goleasca burtica.
Nu rata nici: Plante medicinale interzise mamicilor care alapteaza
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: AskDrSears
Imagine de Larissa Sampaio de la Pixabay