Mai toate mamicile isi fac griji ca micutii lor nu mananca indeajuns. De aici si pana la supra-alimentare nu e decat un pas: in incercarea de a face bine, parintii isi hranesc bebelusii in plus fata de cat e nevoie, ca nu cumva princhindeii sa ramana in urma cu cresterea sau sa devina anemici din cauza vreunui deficit (inchipuit) de nutrienti. Cum stii cat trebuie sa manance puiul tau? E simplu, ai incredere in instinctele lui – organismul bebelusului stie cand si de cata hrana are nevoie.
Ce este, concret, supra-alimentarea la bebelusi?
Fiecare cultura si, de fapt, fiecare familie abordeaza subiectul intr-o maniera personala. Unii parinti sunt de parere ca un bebelus trebuie sa fie durduliu si ca asta e un semn ca micutul e hranit bine. Alti parinti sunt foarte preocupati de riscul obezitatii la micuti si supravegheaza atent cantitatea de hrana oferita celui mic, pentru a-l feri de pericole mai tarziu.
In cazul in care ai intrebari sau nelamuriri in legatura cu alimentatia puiului tau, primul care iti poate linisti temerile este medicul pediatru. Atat timp cat micutul ia in greutate si creste, iar pediatrul nu este ingrijorat de starea lui, inseamna ca nu ai motive sa intri in panica.
Citeste si: Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii
Cum iti dai seama ca bebelusul mananca excesiv
Ai putea fi tentata sa te iei dupa greutatea micutului, desi aceasta nu este un indicator potrivit. Copiii iau in greutate in ritm diferit, asa ca nu exista un standard dupa care sa-ti compari bebelusul. Ceea ce te poate lamuri totusi este frecventa meselor, reactia micutului dupa ce il hranesti si eventualele simptome digestive care apar cand sugarul a mancat prea mult.
Astfel, fii foarte atenta daca puiul tau are varsaturi dupa masa si scaune slab consistente, lichide. Sigur, majoritatea bebelusilor scuipa (macar putin) laptele dupa ce sunt hraniti, pentru ca sistemul lor digestiv este inca slab dezvoltat (citeste si despre refluxul gastroesofagian la sugari
). Semnalul de alarma il constituie insa starile de voma, cand micutul varsa aproape intreg continutul stomacului sau cea mai mare parte a lui – ca parinte, e important sa-ti dai seama de diferenta dintre cele doua reactii.De ce se ajunge la supra-alimentare?
In general, bebelusii nu au nevoie sa manance prea mult si se opresc cand se simt satui. Uneori insa, cand micutul nu poate adormi sau plange din cauza vreunui disconfort, incepe sa manance prea mult pentru ca de obicei asta ii ofera prima data parintele cand vrea sa-l calmeze. Asa se ajunge in situatia in care sugarul isi induce automat ideea ca alaptarea e si o sursa de alinare, care ii poate opri disconfortul. Sigur ca laptele supt in exces ii va cauza imediat o senzatie neplacuta, de care va incerca sa scape tot prin alaptare, pentru a asta a invatat ca il poate linisti.
Nu rata nici: De cat lapte praf are nevoie bebe?
Cum iti poti ajuta micutul?
Bebelusii au un sistem incredibil de reglare a cantitatii de hrana de care au nevoie: cand le e foame, mananca; cand se simti satui, se opresc. Asa ca, in clipa in care micutul tau refuza sanul sau biberonul, iti transmite ca s-a saturat. Daca vrea in continuare sa suga, inseamna ca inca ii este foame.
1. Respecta semnalele pe care ti le transmite: daca bebelusul intoarce capul de la san sau de la biberon inainte de a termina laptele, accepta ca s-ar putea sa nu-i mai fie foame si nu insista.
2. Nu adauga lapte in plus in biberon si nu iti forta puiul sa termine si ultima picatura din sticluta.
3. Evita sa ii dai sucuri dulci si rezista tentatiei de a trece prea devreme la alimentatia solida.
4. Hraneste-ti micutul cate putin la fiecare 3-4 ore si, daca incepe sa planga intre timp, verifica-i scutecelul, ia-l in brate, iesiti la aer, da-i suzeta sau un biberon cu apa fiarta si racita – orice ca sa-i „pacalesti” senzatia falsa de foame.
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: The Bump.com