Cand afli ca esti gravida, te gandesti destul de repede daca vei fi adepta alaptatului la san pentru copilul tau dupa ce se va naste sau vei prefera laptele formula din prima clipa. Sunt multe mamici care aleg din start sa nu alapteze copilul si este optiunea lor. Insa alaptatul la san este cel mai natural si sanatos mod sa iti hranesti nou nascutul, intarindu-i sistemul imunitar, dar si reducandu-ti cheltuielile. Alaptatul la san are si alte beneficii uluitoare pe care este bine ca orice viitoare mama sa le cunoasca.
Ce nu iti spune nimeni despre alaptat
In primele saptamani dupa ce se naste, copilul va suge foarte des la san pentru ca acesta este momentul in care el invata sa suga (activitate noua si obositoare pentru muschii fetei lui) asa ca trebuie sa iti dedici aproape tot timpul acestei activitati, precum si pentru a manca si a te odihni. Cere ajutor, nu te gandi ca e nevoie sa faci tu acea curatenie generala care poate fi amanata sau poate fi facuta de altcineva. Aceasta legatura indestructibila dintre tine si copil nu se poate intampla decat o data, in aceasta perioada, si timpul va trece mai repede decat crezi.
Tine mancare si apa prin apropiere. Aduna perne confortabile si poarta haine comode. Vei dori sa te simti relaxata si in intimitate, tinand cont ca vei petrece mult timp alaptand. Vei dori sa mai iesi din casa, ceea ce este de inteles insa e nevoie sa treaca macar 2 saptamani pana cand sa ai un interval de timp suficient de mare, 2-3 ore, intre doua portii de alaptat, ca sa poti pleca in acest timp cu copilul la plimbare.
Citeste si: Sutienul pentru alaptat si sutienul de maternitate. Sfaturi pentru proaspetele mamici
Regulile de baza ale alimentatiei in timp ce alaptezi
- bea multa apa; nu doar ca te va mentine hidratata si vei putea slabi, dar te ajuta si la productia de lapte.
- mananca gustari sanatoase in timpul zilei ca sa iti mentii nivelul de energie ridicat. Incearca cereale, struguri, biscuiti sarati de graham, morcovi mici sau orice care este mic si usor de luat, fara sa iti necesite ambele maini.
- Gandeste inainte sa mananci. Copilului nu ii va placea lapte cu gust de mancare mexicana, chinezeasca sau mancare picanta, usturoi, ceapa, boia iute, chilli. Nu vrei ca cel mic sa aiba gaze intestinale sau chiar mai rau decat atat.
- Tine un jurnal cu ce ai mancat, in caz ca nu retii. Te va ajuta sa iti dai seama care dintre alimentele mancate de tine i-au provocat colici sau indispozitie copilului. De exemplu, unii copii au dureri de burtica daca mama mananca mere verzi in timp ce altii nu au.
- Evita pestele – nu stii ce cantitate de mercur este in pestele consumat iar ea poate fi periculoasa pentru copil.
Regulile de baza ale alaptatului la san
- Vorbeste si coopereaza cu medicul pediatru ca sa te asiguri ca bebelusul creste suficient in greutate si inaltime. Fii atenta la hopurile de crestere la sugari ca sa intelegi cum poate creste el.
- Stabileste-ti un obiectiv de genul “Voi alapta pana cand va avea cel putin 2 luni” sau ce alta tinta este confortabila cu tine. Aceasta disciplinare a mintii te va ajuta mult la implinirea dorintei tale si chiar depasirea ei.
- Gaseste o comunitate de mamici (indicat online) cu care sa te sfatuiesti cu privire la provocarile prin care treci. Vei avea intrebari de pus si ai nevoie de suport.
- Ai rabdare, laptele va veni in cantitate suficienta, aproape mereu cand incetezi sa te stresezi si lasi corpul sa lucreze linistit fara bariera si frana gandurilor de teama.
- Ai grija de tine! Daca tu nu ai grija de tine, cine va avea grija de copil?
- Fii dispusa sa faci sacrificii, alaptatul este prioritar in agenda ta ceva vreme.
- Gaseste un colt confortabil unde sa alaptezi, ca sa te simti cat mai bine, un fotoliu comod, un scaun balansoar si stai unde iti este cel mai bine cat mai mult timp. Bebelusul va asocia acea zona cu tine si cu hrana la san si va fi linistit de cate ori te duci acolo cu el ca sa manance.
Pregateste-te si de surprize neasteptate
In prima saptamana se poate intampla ca sanii sau doar unul dintre ei sa te doara ingrozitor de tare si sa fie foarte tari, timp in care alaptatul este dureros, copilul simte acest lucru si plange nefericit iar tu crezi ca nu o vei scoate la capat niciodata. Este comun sa se intample asa, nu te teme. Fa bai fierbinti si lasa apa sa curga peste sanii tai. Asta va ajuta ca laptele sa circule mai bine in sani si te va si relaxa. Mai poti folosi comprese reci cu pungi de legume de la congelator, dar pentru multe mame dusul fierbinte functioneaza cel mai bine.
Uneori este necesar sa iti ajuti sanii sa elibereze in mod constant si cursiv laptele, mulgandu-i cu pompa speciala. Acest lucru va stimula productia de lapte, mai ales daca in acest timp copilul suge puternic.
Alte posibile probleme sau dureri care pot aparea in perioada de inceput a alaptarii: sfarcurile sanilor se pot crapa, sanii pot sangera sau copilului i se pare dificil sau neinteresant sa suga la ei (da, exista si aceste situatii). Cu determinare si rabdare, vei depasi aceste obstacole, iar in acest timp tine legatura cu medicul tau.
Nu rata nici: Pentru gravide: Afla ce invata bebelusii inca din burta mamei
Alaptatul la san cand pleci de acasa
Multe mame devin specialiste in alaptatul in deplasare, desi implica anumite dificultati inerente. Intai de toate, fii pregatita. Trebuie sa iei o patura la tine mereu, mai subtire vara si mai grosuta iarna.
Trebuie sa iti intre in rutina ca atunci cand pui scutecele in bagaj sa pui si paturica de alaptat. Poti pune una si in masina, ca sa fii sigura. Cand o ai la tine, poti transforma orice loc cu un scaun in coltul tau de alaptat.
Alt sfat important – investeste intr-un sutien special de alaptat, este o necesitate. Cand te imbraci ca sa pleci cu copilul mai multe ore si stii ca il vei alapta in deplasare, ai grija cu ce te imbraci ca sa ai acces usor la sani. Evita orice este complicat, cum ar fi un sarafan. Poti folosi tricouri, topuri pe care le poti trage in jos sau chiar haine speciale de alaptat.
Daca incepi sa alaptezi copilul inainte sa se agite si sa planga de foame, nu vei atrage atentia asupra ta sau deranja locul in care esti. Cat timp ai patura de alaptat care te ajuta sa acoperi cea mai mare parte a copilului si sanului, nu ai de ce sa te jenezi. La urma urmei, tu oferi hrana, confort si dragoste copilului tau in cel mai natural mod posibil.
Sa muncesti si sa alaptezi … cea mai mare provocare
Unele mame se intorc la munca foarte repede dupa ce nasc, iar alaptatul la san devine o provocare. In acest caz, iti trebuie multa determinare si dorinta sa continui sa alaptezi precum si o pompa de san.
Iti trebuie o pompa buna, eficienta cu care sa ai rezultate rapide. Laptele rezultat se pune la frigider pentru a se mentine proaspat pana la urmatoarea alaptare.
Atunci cand se poate, asigura-te ca poti sa te retragi undeva intr-un colt intim sau zona curata pentru aceasta manevra atunci cand esti la job. Daca esti inteles si apreciat, ti se va acorda sprijinul respectiv. Trebuie sa folosesti pompa de san ca sa mulgi sanii cat lipsesti ca sa ii mentii in activitate si sa aduni laptele pretios pentru copil, ca sa ii lasi stoc acasa in biberon mentinut tot la frigider si apoi incalzit inainte de servire.
De ce totusi sa alaptezi la san?
Citind cele de mai sus, unele femei insarcinate pot aprecia ca e o mare bataie de cap sa alaptezi la san. Insa este important de stiut ca, dincolo de faptul ca laptele de mama este cea mai buna sursa de nutritie pentru copil, ofera cea mai incredibila experienta de atasament mama-copil. Nu este nimic care sa se compare cu senzatia pe care o femeie o simte cand doi ochisori mici se uita fix la ea, abandonandu-se total in bratele ei, asa de aproape de chipul ei. Nu vei regreta vreodata niciun moment petrecut cu copilul tau iar alaptatul este primul mod de a trai aceasta satisfactie. Asadar, propune-ti sa alaptezi cat mai mult timp, nu doar pentru sanatate, dar si pentru relatia afectiva dintre tine si copil. Vei invata sa il iubesti si mai mult de la zi la zi!
Incurajeaza-ti si alte prietene sa alapteze la san; le poti recomanda acest articol sau altele similare din alte surse pe aceasta tema. Daca vei studia statisticile cu privire la beneficiile alaptatului la san asupra evolutiei copilului, nu iti va mai trebui altceva ca sa te decizi.
Sigur ca sunt situatii in care laptele se opreste inainte ca tu sa fi vrut acest lucru. Accepta natura si legile ei nescrise si ai incredere ca cel mic va fi in siguranta si hranit cu lapte formula care in ziua de azi este foarte bun, plin cu nutrienti esentiali. Important este sa reusesti macar in prima luna sa alaptezi la san, pentru acel colostru care numai in prima saptamana de viata poate fi obtinut din laptele matern si dat copilului prin supt, dar si pentru stabilirea conexiunii emotionale cu copilul tau. Bucura-te de bebelusul tau!
Image by Michal Fošenbauer from Pixabay