Patarea chilotului cu diverse secretii vaginale te poate ingrijora. De obicei, secretiile vaginale sunt cremoase, transparente, cu o usoara tenta galbuie, nu miros urat si pot avea cantitati diferite. Iata ce trebuie sa stii despre secretii vaginale la adolescente.
Ce inseamna secretiile vaginale la adolescente, de culoare maroniu-rozaliu
Daca de-a lungul unui ciclu menstrual apar secretii de culoare maroniu, acestea au legatura cu tesutul endometrial care este eliminat. Mai pot aparea in cazul in care menstruatia vine mai tarziu decat data la care ar fi trebuit sa vina luna de luna. Daca apar inainte de menstruatie, poate insemna ca in timpul scurgerilor lunare precedente nu s-a eliminat toata captuseala uterului. Daca apar imediat dupa menstruatie, este un proces de curatare a organismului care indeparteaza sangele vechi.
Scurgerile de culoare rozalie indica o “reimprospatare” a captuselii uterine care se intampla, de obicei, in cazul implantarii sau in cazul menstruatiei. Mai pot aparea din cauza unei traume la nivelul uterului sau din cauza tratamentului hormonal.
Citeste si: Miros vaginal urat? 5 cauze si solutii
Combinatia celor doua culori va duce la scurgeri de culoare maroniu-rozaliu si poate avea urmatoarele cauze:
- Ovulatie: ovarele vor elibera estrogen daca ovulatia nu se petrece, iar endometrul se va ingrosa, ceea ce va duce la intarzierea menstruatiei care va fi urmata de scurgeri de culoare maroniu-rozaliu.
- Contraceptive: pilulele contraceptive inhiba ovulatia, ceea ce va duce la ingrosarea endometrului si la aparitia secretiilor de culoare maroniu-rozaliu. Acest lucru poate aparea in primele luni de la administrarea tratamentului, pana la acomodarea organismului cu medicamentele. Insa daca dureaza mai multe luni, cere sfatul medicului. S-ar putea sa fie nevoie de schimbarea pilulelor.
- Schimbari hormonale: La adolescente, aceste scurgeri maroniu-rozaliu sunt normale si sunt cauzate de “furtuna” de hormoni din timpul pubertatii. Aceste scurgeri pot persista ani buni de la venirea primei menstruatii. O alta “furtuna hormonala” va fi si in timpul sarcinii, precum si la instalarea menopauzei. Femeile aflate la menopauza care inca experimenteaza secretii de culoare maroniu-rozaliu, ar trebuie sa ceara sfatul medicului pentru a se asigura ca nu este vorba de cancer.
- Stres: Nivelul crescut de cortizol poate interfera cu ovulatia si poate dezechilibra nivelul optim al hormonilor, ceea ce va duce la aparitia secretiilor de culoare maroniu-rozaliu.
- Fibrom: Peste 30% dintre femei dezvolta fibrom la nivelul uterului. Acestea se pot mari, insa dupa menopauza se slabesc. Daca ai mai multe, este posibil sa apar scurgeri de culoare maroniu-rozaliu intre menstruatii.
- Polipi: Polipii pot invada uterul sau cervixul, insa – ca si fibromul – sunt necancerigeni. Cand acestia “deranjeaza” captuseala uterina pot aparea secretiile de culoare maroniu-rozaliu.
- Adenomioza: Adenomioza inseamna ingrosarea peretelui uterin din cauza unor glande din endometru care cresc prea mult si patrund in grosimea peretelui uterin. Cand acest lucru se petrece, pot aparea aceste scurgeri de culoare maroniu-rozaliu, crampe severe si sangerari abundente.
- BPI (boala pelvina inflamatorie): BPI poate fi responsabila de aparitie scurgerilor de culoare marioniu-rozaliu. Aceasta boala se refera la infectie la nivelul ovarelor si trompelor uterine si poate fi cauzata de o boala cu transmitere sexuala.
NOTA: Daca aceste scurgeri sunt insotite de durere, miros urat, mancarime, cereti de urgenta sfatul medicului.
Te mai poate interesa si: 5 tipuri de mirosuri ale zonei intime si semnificatia lor
Alte culori de secretiile vaginale si semnificatia lor
Secretiile vaginale normale sunt transparente si cremoase. Ingrijoreaza-te daca apar secretiile vaginale descrise mai jos si cere de urgenta sfatul medicului.
Secretii maronii, sangerii: Pot indica un ciclu menstrual neregulat sau un potential cancer endometrial/cervical. Simptomele sunt insotite de dureri pelviene, sangerari vaginale anormale.
Secretii galbene tulburi: Pot indica prezenta gonoreei. Alte simptome sunt incontinenta urinara, sangerari intre menstre, durere pelviana.
Secretii galbene spumoase, cu miros urat: De regula inseamna tricomoniaza. Alte simptome sunt mancarime si dureri la urinare.
Secretii roz: Sunt cauzate schimbarea captuselii uterine dupa o nastere.
Secretii albicioase, dense, branzoase: Indica o infectie micotica si sunt insotite de simptome precum dureri in timpul actului sexual, mancarimi si inflamarea vulvei.
Secretii gri, albicioase sau galbene, cu miros urat: Pot indica vaginoza bacteriana si sunt insotite de simptome precum roseata, inflamatie, senzatie de arsura, mancarime la nivelul vulvei si vaginului.
Te mai poate interesa si: Menstruatia la adolescente. Cand e cazul sa te ingrijorezi
Sursa: newkidscenter.com