Sfatulparintilor.ro

Ce sa faci cand copilul pleaca de acasa. 21 de sfaturi ca sa te tratezi de “sindromul cuibului gol”

Ce sa faci cand copilul pleaca de acasa

Poate una dintre cele mai grele etape din viata parintilor cu copii mari este aceea cand noii adulti se muta la casele lor. Dintr-o data universul casei parintesti se schimba. Psihologii au denumit aceasta noua situatie “sindromul cuibului gol”. Te pot incerca sentimente de tristete, senzatie de abandon, singuratate.

Si, desi stii ca este o etapa fireasca in cursul vietii, niciodata nu esti pregatit pentru ea. Ca parinte ai tendinta sa-ti tratezi copilul ca pe un bebelus pana la adanci batraneti. Nu este o mentalitate sanatoasa si va trebui sa iti schimbi aceste credinte inainte de a-ti face rau singur.

Iata ce sa faci cand copilul pleaca de acasa, pentru a contracara sindromul cuibului gol.

1. Ofera-te voluntar

Sunt o multime de oameni care ar avea nevoie de ajutorul tau. De la batrani care nu isi pot face cumparaturile singuri la copii orfani care au nevoie de caldura umana. De asemenea, in spitale sunt copii care au nevoie de supraveghere si te poti oferi voluntar sa le citesti provesti.

2. Calatoreste

Poate ca ti-ai fi dorit sa mergi intr-un anume loc, dar obligatiile fata de copil sau cheltuielile familiei nu ti-au permis acest lucru. Acum ca ai scapat de aceasta grija, de ce nu iti rezervi o calatorie intr-un loc pe care ti-ai fi dorit sa-l vezi dar nu ai avut timp/bani etc.

3. Gateste

Iti poti petrece timpul la cursuri de gatit, de exemplu. Unde sa inveti retete noi, dar si sa te intalnesti cu oameni care au aceleasi pasiuni ca si tine. Acum poti folosi toate acele ingrediente pe care copiii tai nu le suportau.

Citeste si: Sindromul cuibului gol. 5 semne ca suferi de el. 5 pasi sa scapi de el

4. Redecoreaza

Muta-ti atentia catre zona de design a casei. Poate faci o curatenie generala si arunci lucrurile care nu iti mai sunt de folos. In acest fel vei avea o locuinta mai spatioasa, mai usor de curatat. Da un aer proaspat casei tale. Schimba pernele de la canapea, de exemplu, sau schimba husa acesteia, daca nu canapeaua cu totul! Muta tablourile sau cumpara altele.

5. Fii creativ

Foloseste-te de aceasta perioada pentru a te reapuca de vechi hobby-uri de care n-ai avut timp cat aveai grija copiilor. Poate vrei sa pictezi, sa tricotezi, sa scrii. Iti poti spune povestea pe un blog, de exemplu. Pot fi oameni care au nevoie de experienta ta de viata si ii poti inspira.

Poti incepe un jurnal in care sa-ti scrii toate motivele pentru care esti recunoscator Divinitatii. Vei vedea imediat beneficiile.

6. Apuca-te de gradinarit

Daca ai visat de multa vreme la o gradinita cu flori, de ce n-ai incepe acum sa te ocupi de ea. Poate fi foarte reconfortant sa stii ca fiecare plantuta de acolo are atingerea ta. In plus, reconectarea cu natura face bine sanatatii fizice si emotionale.

7. Incepe o afacere

Poate unul din hobby-urile tale are potential de afacere. Gandeste-te la asta si porneste la drum.

8. Invita pe cineva la cina

Iti poate fi greu sa treci peste faptul ca nu mai ai pentru cine gati. Si atunci, poti incepe sa inviti diversi prieteni la masa.

9. Conecteaza-te pe social media

Sunt grupuri in retelele de socializare care te pot ajuta sa depasesti momentele de singurate. Poti face schimb de retete sau poti discuta despre subiecte care te intereseaza. Poti sa iti faci prieteni care au aceleasi pasiun ca tine.

Nu rata nici: Despre plecatul copiilor. Sfaturi pentru parintii care raman “singuri acasa”!

10. Invata ceva nou

Invatatul nu doar ca te tine ocupat, dar activeaza si zone din creier care te vor ajuta sa previi degradarea acestuia. Invata o limba straina sau invata sa utilizezi mai bine tehnologia performanta. Incearca Photoshop-ul, Power-Point-ul, Excelul. Copiii si nepotii pot fi impresionati.

De asemenea, poti urma cursuri de reconversie profesionala, cum ar fi zona de frumusete, nutritie, psihologie care sa te ajute sa le fii de folos altora.

11. Fa miscare

Acum ca ai timp berechet la dispozitie, de ce nu incerci sa faci mai multa miscare. Poti urmari exercitii fizice pe youtube sau poti cumpara programe de fitness. Merci la sala, fa yoga etc.

12. Schimba-ti rutina de frumusete

Desi poate suna superficial, face bine sa-ti schimbi infatisarea sau stilul in care te machiezi. Tunde-te sau vopseste-ti parul, schimba-ti coafura. Youtube-ul ofera o sursa bogata de tutoriale in acest sens.

Iti poti schimba garderoba, astfel incat totul sa dea o nota mai pozitiva vietii tale.

13. Schimba relatia cu copiii tai

Mutatul de acasa al copiilor te face sa-i privesti intr-o alta maniera. Nu mai sunt sub aripa ta ocrotitoare si vei fi nevoit sa-i privesti ca pe niste adulti, nu ca pe niste bebelusi. Iti face bine sa descoperi adultul pe care l-ai modelat. Invita-ti copiii la restaurant sau la cafea. Invita-i la cina, acasa. Puteti planui impreuna mese de sarbatori sau chiar vacante, de ce nu?!

15. Reconstruieste relatia cu partenerul

Trebuie sa recunoastem faptul ca aparitia copiilor stirbeste putin din viata de cuplu. Te concentrezi atat de mult asupra copiilor, incat uiti de jumatate. Plecatul copiilor de acasa este un bun prilej sa faceti mai multe lucruri impreuna, sa va redescoperiti intr-o alt alumina. Explorati activitati si hobby-uri pe care le puteti avea ca si cuplu. Puteti lua lectii de dans sau de gatit sau de gradinarit. Orice va face placere.

16. Reia relatiile cu prietenii si familia extinsa

Relatiile de prietenie au avut de suferit, cel mai probabil, cat timp copiii au fost mici. Acum ca au crescut si sunt fiecare la casele lor, poti relua relatiile de prietenie. Invita pe cineva drag la cafea sau la cina. Acum nu vor mai fi copiii care sa va “deranjeze”. De asemenea, poti relua relatiile cu familia extinsa. Va puteti vizita mai des sau poti planui o reuniune de familie.

17. Adopta un animal de companie

Adoptarea unui animal de companie este un gest nobil care nu face bine doar animalului, ci si tie. Casa va fi din nou plina, iar tu vei avea din nou o  preocupare.

18. Inscrie-te intr-un club

Cu siguranta mai sunt parinti ca tine. Asa ca te poti alatura lor in diverse cluburi de lectura, echipe sportive. In acest fel vei intalni oameni noi, iti vei face prieteni noi si iti vei ocupa timpul cu activitati care iti plac.

19. Refa-ti viata sentimentala

Daca esti singur, poti incepe sa te intalnesti cu oameni noi. Poate se infiripa o idila care sa-ti mute focusul spre viata sentimentala.

20. Citeste

Iti mai amintesti cartile acelea pentru care nu ai avut timp. Ei bine, acuma ai!

21. Concentreaza-te pe propria sanatate

De cele mai multe ori parintii isi neglijeaza sanatatea cand au copiii acasa. Pun interesele acestora pe primul loc si uita de ale lor. De aceea, acum este un bun moment sa ai grija de starea ta de sanatate. Mananca mai sanatos, relaxeaza-te mai mult, odihneste-te. Acum ai timp berechet sa te lafai in baie cu spuma, de exemplu. Sau sa te uiti la serialele / filmele preferate.

Mediteaza, roaga-te. Vei vedea ca practicile spirituale nu doar ca te relaxeaza si iti dau o stare de bine, dar te ajuta sa dormi mai bine, sa te odihnesti mai mult, sa fii o persoana mai calma si mai fericita. Mai multumita cu propria viata.

P.S. Daca toate aceste sfaturi nu iti sunt de ajutor, inseamna ca suferinta ta este prea mare ca sa o poti gestiona singur. Este indicat sa ceri sfatul unui profesionist pentru a te repune pe picioare.

sursa: jane-athome.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version