Se pune destul de multa presiune pe fetitele din ziua de astazi. “Modelele” care apar la televizor, in revistele “glossy” sau in viata de zi cu zi nu sunt toate demne de urmat. Cati dintre parinti si-ar dori o fiica “la moda” inalta si slaba, cu pretul infometarii cu zilele, agatata de cotul unui domn generos, cu pretul pierderii identitatii proprii si valorilor morale pe care ei s-au straduit sa o invete?!
Misiunea parintilor in educatia copiilor este grea, dar merita tot efortul. Parintii au datoria de a creste copii cu incredere in sine care sa nu plece pe drumul “etaloanelor” intalnite la tot pasul. Cresterea increderii in sine este, deci, un element-cheie in educatia copiilor, in special a fetelor. Iata 8 idei care va pot ajuta in gasirea celor mai bune solutii in cresterea si educarea fetelor.
Educatie copii – sfatul # 1: Complimenteaza-i calitatile, nu doar felul in care arata
Desigur, ai o fetita frumoasa si se face din ce in ce mai frumoasa. Si cu cat ii spui mai mult ca e frumoasa, cu atat mai mult va intelege ca e tot ce conteaza. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te opresti din a-i face astfel de complimente. Tuturor ne place sa ni se spuna ca aratam bine. Insa, trebuie sa-i arati ca are si alte calitati. “Ai un zambet frumos!”, “Imi place cum canti!”, “Ce frumos ai desenat!”, “Foarte dragut din partea ta ca l-ai ajutat pe colegul X sa-si faca tema” etc. sunt alte exemple de expresii care o vor ajuta pe fiica ta sa capete incredere in fortele proprii si sa-si doreasca sa acumuleze noi si noi aptitudini, nu doar sa se opreasca la capitolul “frumusete”.
Educatie copii – sfatul #2: Lasa-ti fiica sa faca sport
Ofera-i fiicei tale sansa de a incerca de toate, de la balet la inot, de la muzica la pictura. Fetele care descopera ce le place de la varste mici au sanse mult mai mari sa-si cultive increderea de sine. Sportul este foarte indicat pentru fete. Faptul ca simt cum reactioneaza corpul la exercitiile fizice si faptul ca se simt bine le confera o stare de bine, de stapanire de sine si de incredere. Merita tot efortul sa-ti lasi fiica sa experimenteze cat mai multe activitati fizice sau de orice alta natura cand sunt mici.
Educatie copii – sfatul #3: Vorbeste-i despre pubertate inainte sa se intample
Nu este nevoie sa-i povestesti fetei tale cum se fac copiii inainte de 6 ani. Totusi, daca te intreaba ai grija sa-i vorbesti cat se poate de onest si pe intelesul ei. Insa, cu cat vorbesti mai mult cu fiica ta despre transformarile prin care va trece odata cu cresterea in varsta, cu atat i se vor parea mai normale si nu va intra in panica. Nu-si va inchipui ca este ceva in neregula cu ea sau ca nu este sanatoasa. Cu cat se apropie de varsta la care se poate vorbi despre sex cu atat mai indicat este sa lasi deoparte propriul disconfort. Insa nu trebuie sa minti. Poti sa-i spui “Eu nu am fost obisnuita sa vorbesc despre sex, pentru ca ma simteam jenata. Dar tie nu trebuie sa-ti fie jena. Putem sa invatam amandoua sa vorbim despre asta”. Din fericire acum sunt multe carti de specialitate care v-ar putea ajuta sa treceti cu bine peste perioada pubertate.
Iata cateva articole care te-ar putea interesa despre cum sa vorbesti cu copilul tau despre sex:
Vrei sa discuti cu copilul despre sex! Iata 7 lucruri pe care trebuie sa le stii
Cand si cum spui copilului totul despre sex – 1
Totul despre sex cu copiii nostri – 2
Educatie copii – sfatul #4: Explica-i diferenta dintre fantezie si realitate
Desi este perfect normal ca fetitele sa iubeasca povestile cu zane si printese, trebuie sa le ajuti sa vada si realitatea. Le poti intreba de exemplu “Ce crezi ca s-a intamplat cu Cenusareasa dupa ce s-a casatorit?” sau “Cum crezi ca va fi Ariel dupa 5 ani?”. Ca sa dea raspuns la acest gen de intrebari, fetitele ar trebui sa vada dincolo de poveste. Ca in toate lucrurile de pe lumea asta, trebuie sa dai dovada de tact si sa nu exagerezi nici intr-o parte, nici in cealalta. Nu-i rapi bucuria povestilor, insa ii poti spune ca in carte sunt doar fantezii, nu e nimic real. Realitate inseamna familie, prieteni, joaca, scoala etc.
Educatie copii – sfatul #5: Focuseaza-te pe sanatate nu pe silueta
Mamele care au o imagine negativa asupra corpului sau sunt exemple pentru fiicele lor. Evita sa faci comentarii de genul “Nu-mi place deloc cum arat!”, “Uita-te la mine ce grasa sunt!” etc. Focusarea ar trebui sa se faca pe sanatate, pe un stil de viata echilibrat, pe alimente sanatoase si nu pe kilograme in plus sau in minus. Daca vreodata fiica te intreaba “Sunt grasa?” sau “Blugii astia imi fac fundul mare, nu-i asa?” raspunde-i “Cred ca esti foarte frumoasa!”, “Cred ca arati foarte bine!” etc. Explica-i ca trebuie sa se simta bine in pielea ei si ca, in realitate, sunt femei de toate formele (mai slabe, mai grase, mai inalte, mai scunde). Ceea ce vede la televizor sau in reviste sunt doar imagini care, cateodata, n-au relevanta in realitate.
Educatie copii – sfatul # 6: Nu uita de influenta tatalui
Sa cresti o fata cu incredere de sine nu este doar datoria mamei. Tatal are si el un rol foarte important. De obicei tatilor le este mai greu sa vorbeasca fata in fata cu copiii lor si prefera sa faca acest lucru in timp ce desfasoara diverse activitati. De exemplu, cand repara masina impreuna, sau cand fac curatenie. Mai mult, fetele invata de la tatii lor cum ar trebui sa se poarte un barbat cu o femeie sau cu ceilalti oameni.
Te-ar mai putea interesa si: Ce influenta au tatii asupra vietii sexuale a fiicelor lor; 20 reguli esentiale pentru tati de fete; 26 vorbe de duh ale tatilor catre fiicele lor
Educatie copii – sfatul # 7: Da-i exemple de femei puternice
Vorbeste-i tot timpul fiicei tale despre femei puternice care au reusit in viata, care sunt modele demne de urmat. Pot fi femei celebre sau femei din anturajul vostru. “Ce parere ai despre faptul ca matusa X s-a inscris la master desi are copii mari?” sau “Ai vazut ca fosta ta educatoare isi da doctoratul?” etc. sunt genul de discutii care o vor face pe fiica ta sa isi doreasca mai mult de la viata.
Educatie copii – sfatul # 8: Nu nega misoginismul
Situatii sau comentarii misogine sunt dintotdeauna si vor exista pentru totdeauna. Daca se intampla ca fiica ta sa auda o astfel de remarca nu o nega, chiar daca este prea mica sa inteleaga, explica-i ca era o “gluma”. Explica-i ca in viata de zi cu zi se va mai intalni cu astfel de situatii pe care nu trebuie sa le ia in considerare. Nu trebuie sa ia in serios daca i se spune “nu poti face X pentru ca esti fata, si fetele nu stiu/nu pot/ nu au cum sa faca X”. Trebuie sa vada intotdeauna partea pozitiva a lucrurilor “fetele pot face X, doar ca nu s-a intamplat inca!”
Sa nu uitam ca fetele noastre sunt viitoarele femei de maine, mame si sotii. Si cu cat cresc mai echilibrate si cu o imagine de sine cat mai solida, cu atat vor putea fi mame bune si persoane armonioase in viitor. Mesajele sadite in mintea lor de mici sunt decisive in acest sens.