Sfatulparintilor.ro

Ce faci cand nu iti place invatatoarea copilului tau?

Ce faci cand nu iti place invatatoarea copilului - SFATULPARINTILOR.RO - Depositphotos_23728559_L

Cu totii ne dorim ca ai nostri copii sa navigheze prin intreaga lor experienta didactica, de la gradi si pana la facultate, avand relatii foarte bune cu adultii care se ocupa de formarea lor (educatoare, invatatoare, diriginte, profesori) si primind calificative de “foarte bine” mereu. La urma urmei, toata lumea trebuie sa iti iubeasca copilul, nu? De ce nu? Doar e perfect, ca e al tau! Dar, din pacate, vine o vreme cand copilul pur si simplu nu se intelege cu dascalul lui sau tu nu te intelegi cu persoana care il initiaza in tainele invataturii. Si atunci incepe un alt tip de stress pentru un parinte.

Intrebarea este: Cum decizi ca a venit momentul sa initiezi o confruntare cu invatatoarea, profesoara sau educatoarea copilului pe marginea unei probleme pe care o ai cu ea si cand e cazul sa lasi de la tine ca sa nu strici apele copilului in colectivitatea de care apartine?

Cum sa reusesti sa iti comunici clar ingrijorarile fara ca dascalul sa te ia la ochi si sa apara tensiuni in relatia dintre voi, evident in detrimentul copilului tau?

Trebuie sa gasesti solutii la indemana care implica comunicare, tact, toleranta, disponibilitate; doar nu muti copilul la alta gradinita sau scoala sau nu te muti tu cu locuinta din pricina faptului ca nu o ai la suflet pe “doamna”.

In plus, copiii sunt marcati negativ atunci cand simt sau vad un conflict mocnit sau pe fata intre parintele sau si cel care il initiaza in tainele invataturii. E bine sa stii cum sa procedezi, macar pentru binele copilului.

Citeste mai jos despre cum sa navighezi prin apele uneori tulburi ale relatiei delicate si totodata importante parinte – profesor, asa cum ne invata specialistii tlchowstuffworks.com.

 

Supozitie de start: Asteapta-te la tot ce e mai bun

Chiar daca ai auzit lucruri nu foarte grozave despre aceasta educatoare / invatatoare / profesoara in mainile careia ajunge copilul tau, intotdeauna este bine sa ii acorzi prezumtia de nevinovatie si sa pornesti cu incredere in ea. Pastreaza-ti ingrijorarile pentru tine pana cand ai un motiv concret de suparare.

Daca incepi anul de invatamant cu dreptul, poti preveni problemele inainte ca ele sa se declanseze. Prezinta-te invatatoarei si deschide linia comunicarii directe cu ea. Multi experti incurajeaza un dialog, sub orice forma vrei si poti, in care sa ii dai profesoarei mici informatii folositoare despre copilul tau, ca sa il cunoasca mai bine si neaparat sa ii dai datele tale de contact ca sa stie ca esti disponibila pentru ea la orice ora.

Daca totusi lucrurile nu pornesc cu dreptul si nu e totul roz, hai sa vedem ce se poate face.

1.    Rabdarea este o virtute

“Invatatoarea mea ma uraste! Cred ca are ceva cu mine! Nu se poarta cu mine la fel de frumos cum se poarta cu alti colegi!”

Fii empatic, ca parinte, cu copilul tau daca iti spune asa ceva si nu te enerva (prea rau) in numele lui, chiar daca simti ca explodezi de indignare. Tu nu stii, de fapt, nimic din ce s-a intamplat acolo de a ajuns copilul sa spuna asta; poate ca nu e doar ea de vina. Nu critica niciodata educatoarea sau invatatoarea in fata copilului si incurajeaza-ti copilul sa o respecte chiar daca devine evident ca el nu o prea are la inima, din motive obiective sau subiective.

Daca si tu ai o stare neplacuta in legatura cu aceasta persoana inca de la inceput, sau daca copilul o antipatizeaza din ce in ce mai mult, nu sari imediat sa actionezi in vreo directie. Inceputul de an scolar oricum implica o etapa de tranzitie; e posibil sa fie nevoie de putin timp ca cel mic sa se acomodeze cu invatatoarea, cu metoda ei, mai ales daca a fost atasat de persoana anterioara cu care a lucrat (educatoarea – daca vine de la gradi, sau invatatoarea – daca a ajuns la gimnaziu). Stai in expectativa o vreme si observa situatia inainte sa decizi sa faci orice. Uneori lucrurile se rezolva de la sine. Daca intervii de la inceput, poti complica lucrurile iremediabil intre copil si profesorul sau.

Daca situatia nu se imbunatateste, este momentul sa admiti cu sinceritate cum stau lucrurile.

2.    Poate e si vina ta?

Nu enerva profesorul

Daca ai sta pe langa cancelaria profesorilor fara sa fii vazut, ai auzi deseori discutiile lor despre parinti precum si epitetele adresate acelora enervanti. Ca sa nu devii si tu un asemenea parinte, trebuie sa eviti urmatoarele greseli:

–      Nu vorbi cu directorul scolii sau gradinitei despre o problema inainte de a o vorbi intai cu profesorul copilului tau

–        Nu suna acasa profesorul ca sa ii vorbesti despre ce nemultumiri ai. Poti astepta pana a doua zi.

–        Nu il aborda la prima ora cand are de pornit o noua zi de invatamant pentru copii, stricandu-i astfel ziua si obtinand sigur antipatia sa.

De multe ori ajungi sa nu fii pe aceeasi frecventa cu invatatorul din pricina relatarilor de acasa, disproportionate fata de adevar, ale copilului tau. Dar ce faci daca copilul pur si simplu o adora, iar tu nu te poti debarasa de antipatia pe care o ai fata de ea? Sfat: incearca sa iti dai seama cu luciditate ce anume te deranjeaza exact la ea. Pune pe scris nemultumirile tale, apoi confrunta-le cu sotul / sotia ta sau cu o prietena ca sa vezi daca si ei privesc aceste probleme ca fiind unele reale sau daca se pare ca ai tu o problema. Cine stie, poate ca persoana iti aminteste de ceva neplacut, de un cadru didactic pe care-l detestai cand erai tu la scoala sau ai tu pretentii ridicole. Daca copilul tau se duce cu placere la scoala, ai putea sa faci efortul sa analizezi aceste diferente de opinii pe care se pare ca le ai fata de invatatorul sau. Hai, admite: copilul tau oricum va avea multi profesori, nu va ramane cu educatoarea de la gradi sau cu doamna invatatoare din clasele 1-4 toata viata si nu te poti astepta sa te vezi fata in fata cu fiecare sau ca fiecare sa reactioneze exact cum astepti tu, pentru ceea ce tu consideri ca este binele copilului tau. Poate chiar esti subiectiva; iti iubesti copilul mult de tot si vrei ca cei din jur sa il menajeze de orice crezi tu ca ii produce un discomfort.

Ce faci daca, desi incerci toate astea, lucrurile continua sa fie neplacute?

Citeste si: Ce faci cand copilul face crize?

3.    Mentine-ti calmul in continuare

Ofera-te sa participi la actiunile clasei, in comitetul de parinti

Voluntariatul este o cale buna de a aborda o situatie de acest gen intr-o maniera neconflictuala. Vei reusi nu doar sa ai o vedere detaliata, la cald, a activitatilor clasei copilului tau, a nevoilor sale, dar si sa ii arati invatatoarei ca esti dornica sa te implici si sa ajuti, timp in care o poti cunoaste mai bine, trecand de aparente.

Daca trece timpul si in ciuda eforturilor tale pacifiste si tolerante ajungi la concluzia ca intr-adevar aveti o problema reala, inseamna ca a venit vremea sa discuti cu invatatoarea (profesoara / educatoarea, de la caz la caz). Solicita o programare; nu da buzna peste ea in timp ce e in alta discutie sau cand te duci sa duci copilul la scoala / gradi sau sa il iei acasa.

Cand incepe discutia, nu te pozitiona ca o persoana plina de frustrari si suparari din start. Nu o confrunta astfel; nu ajungi la niciun rezultat pozitiv, din contra, o setezi sa fie in defensiva. Du-te la ea cu atitudinea ca esti o persoana care are nevoie de o mana de ajutor in rezolvarea unei probleme. Chiar daca discutia nu se termina cu o rezolvare clara a problemei tale, macar iti vei forma o idee buna despre cum comunica ea si vei intui cum sa procedezi pe viitor. Sunt sanse mari ca si ea sa intuiasca dupa discutia voastra faptul ca poate a procedat gresit, subiectiv, in unele cazuri si sa faca ea primii pasi pentru o schimbare. Si invatatorul este om, supus greselii, nu uita. Uneori un simplu semnal de alarma spus pe ton pozitiv face minuni.

Ei, dar ce faci daca nici conversatiile politicoase, pline de tact, nu duc nicaieri?

4.    Cand orice alta metoda esueaza

E nevoie de un mediator intre voi.

Daca simti ca vorbesti cu peretii, este cazul sa intervina o terta persoana.

Te-ai intalnit cu profesoara de multe ori si situatia nu da niciun semn de imbunatatire; este vremea sa vorbesti cu directorul scolii. Dar nu recurge la acest pas cu timiditate si indoiala, fara sa fii convinsa ca este ultima si singura solutie salvatoare, altfel mai rau faci copilului, pentru ca ii poti cauza probleme serioase in relatia dintre el si dascalul sau. Daca nu poti astepta terminarea anului scolar si simti ca educatia copilului este afectata, iar el este nefericit, du-te ferm la o discutie cu directorul scolii. Mutarea copilului intr-o clasa paralela la alt profesor este de regula ultima solutie la indemana, dar daca tu si directorul luati aceasta decizie impreuna, asta ii poate linisti pe toti, inclusiv pe invatatorul cu care ai conflictul.

In concluzie: cauta solutiile pozitive, la indemana, si nu uita ca pe copil il marcheaza uneori toata viata conflictele dintre adulti la care asista. In functie de ce vede la tine, fie te imita in viitor si devine un papa lapte non-conflictual care cedeaza in fata altcuiva de teama unei confruntari, fie devine un certaret care sare la hartza imediat ce nici bine nu apare o mica neintelegere. Drumul cel mai bun este cel de mijloc, echilibrul si ratiunea. Copilul trebuie sa inteleaga pas cu pas, rational, orice decizie a ta. Nu e loc de manifestari emotionale gratuite. Nu tu stai cu acest profesor toata ziua, ci copilul tau. Cat timp lui ii este bine, tu trebuie sa te gandesti de 10 ori inainte de a deschide gura si a declansa un conflict cu oricare profesor.

Nu rata nici: Crestere copii: 5 lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le stie

Exit mobile version