Sarcina vine cu o gramada de provocari, dar si temeri, mai ales daca esti la prima experienta de acest fel. Exista, insa, o regula de aur, aceea de a fi in permanent contact cu medicul care-ti urmareste sarcina, de a-i asculta sfaturile si de a-i impartasi intotdeauna temerile cu care te confrunti. In cele ce urmeaza, iti vom vorbi despre ce sa nu faci la inceput de sarcina astfel incat sa treci mai usor peste aceasta perioada si sa te asiguri ca bebelusul tau se dezvolta in mod corespunzator.
Inceputul sarcinii se refera in special la primele luni de dezvoltare a embrionului, adica la primul trimestru.
Ce sa nu faci la inceput de sarcina
Incepand de acum, va trebui sa nu mai consumi alcool, cafea, ceai negru, verde sau rosu. Renunta, de asemenea, la droguri, daca te afli in aceasta situatie, si nu-ti autoadministra medicamente daca nu ai o recomandare de la medicul curant.
Citeste si: Test de sarcina. Greseli de utilizare. Cand poate iesi pozitiv testul de sarcina
Nu mai fuma!
Cu siguranta, este foarte greu pentru un fumator sa renunte dintr-odata la acest obciei nociv. Insa riscurile inhalarii de fum de tigara pe perioada sarcinii sunt considerabile, favorizand aparitia unor probleme de sanatate precum hipertensiune si sangerare in timpul sarcinii. De asemenea, fumatul creste riscul de avort spontan, de deces intrauterin al fatului sau de nastere prematura si diminueaza productia de lapte matern. Potrivit studiilor, riscul de avort spontan la care se supun femeile care fumeaza este dublu fata de acelasi risc in cazul gravidelor nefumatoare. Totodata, nasterea prematura este de trei ori mai frecventa la femeile care fumeaza.
Nu te expune factorilor toxici: lacuri, vopsele, acetona, dezinfectanti.
Daca este necesar sa treci printr-o zona in care simti mirosul puternic al acestor substante, pune-ti masca si manusi si paraseste cat mai curand locul.
Renunta sa-ti mai vopsesti parul cu vopsea permanenta.
Specialistii spun ca unele dintre substantele aflate in compozitia vopselei de par sunt teratogenice, adica pot provoca malformatii.
Nu te epuiza si nu pierde noptile!
Odihna este extrem de importanta in aceasta perioada solicitanta a vietii tale. Nivelurile ridicate de progesteron, efortul facut de organismul tau pentru a asigura dezvoltarea copilului pot sa te epuizeze.
Nu efectua activitati fizice care sa presupuna un efort prea mare.
Activitatea fizica nu trebuie, insa, sa lipseasca, insa este necesar sa fie moderata. Plimbarile, yoga, pilatesul sunt ideale.
Foarte important! Evita stresul! Fa tot ce tine de tine ca sa te relaxezi si sa fii insotita permanent de o stare de bine.
Citeste si: Cele trei mari riscuri din primul trimestru de sarcina
Simptome specifice inceputului de sarcina
Acum ca ai aflat ce sa nu faci la inceput de sarcina, descopera si transformarile care se vor petrece in corpul tau odata cu instalarea sarcinii.
Inceputul de sarcina aduce cu sine anumite stari specifice. Oboseala si lipsa de energie sunt simptome des intalnite in primul trimestru de sarcina. Acestea apar ca urmare a schimbarilor hormonale si emotionale specifice acestei perioade. Adesea, vei adormi instantaneu dupa ce vei pune capul pe perna.
Un alt simptom specific inceputului de sarcina il reprezinta urinarile frecvente, ca urmare a faptului ca volumul de sange creste, iar rinichii sunt nevoiti sa proceseze o cantitate mult mai mare de lichid.
Vei observa, de asemenea, ca devii mai sensibila la mirosuri.
Astfel, vor exista mirosuri care, desi inainte iti placeau sau iti erau indiferente, acum iti vor provoca greata.
Apropo de greata, un alt simptom specific primelor trei luni de sarcina il reprezinta greturile si starile de voma. Acestea se pot manifesta destul de repede dupa conceptie. Desi se vorbeste despre „greturi matinale”, trebuie sa stii ca aceste stari pot aparea pe tot parcursul zilei.
Sarcina vine la pachet cu fel de fel de pofte alimentare, care de care mai ciudate. Dar si cu aversiuni fata de anumite alimente. Poti manifesta pofte pentru alimente pe care altadata le detestai si, totodata, iti pot provoca greata alimente pe care, inainte de sarcina, le adorai.
Un alt simptom des intalnit la inceputul sarcinii este balonarea, senzatie care te poate insoti pe tot parcursul celor noua luni. Aceasta apare ca urmare a faptului ca sistemul tau digestiv digera acum mult mai greu alimentele. Ajunse in stomac nedigerate complet, acestea fermenteaza, de unde senzatia de balonare.
Nu rata: Sarcina pe saptamani. Ghidul COMPLET al femeii gravide
Imagine de Gulcin Guler de la Pixabay