Cum sa ramai gravida mai repede si mai sanatos este un subiect care preocupa femeile din ziua de azi cand totul pare a se derula pe repede inainte. Vrei copil si iti doresti sa iti implinesti dorinta cat mai repede. Nu este cazul sa transformi si aceasta dorinta intr-o ambitie care sa se umple de anxietate, e foarte important sa fiti relaxati cand concepeti un copil. Dar si mai important este sa stii ca exista anumite informatii vitale pentru a-ti creste sansele de a ramane gravida sanatos si sa nu pierzi timpul cufundat in nestiinta si lipsa de informare.
Daca urmezi aceste sfaturi, iti vei creste sansele sa ramai gravida mai repede si sa nasti un copil sanatos.
1. Incepe sa iei supliment alimentar de acid folic inainte sa demarezi procesul de a ramane gravida
Daca iei acid folic zilnic – conform cantitatii recomandate de medicul de familie sau ginecolog – iti cresti sansele pentru o sarcina sanatoasa, stiut fiind ca acesta e vital pentru a fi in cantitate suficienta in organismul mamei atunci cand ea ramane gravida, pentru ca fatul sa nu sufere de afectiunea numita spina bifida.
2. Nu pierde timpul sa ramai gravida fara rezultat cand sunt deja proceduri medicale care te ajuta sa afli daca esti pe drumul bun.
a. Daca trec 6 luni de activitate sexuala regulata si nu ramai gravida, testati sperma partenerului. Multe cupluri au pierdut ani doar pentru ca nu au stiut ca sperma nu era suficient de sanatoasa.
Invata totul despre sperma sanatoasa aici.
b. Fii sigura ca stii exact cand si daca ai ovulatie. Ciclurile neregulate ridica probleme cu ovulatia pe care trebuie sa o monitorizezi cu atentie.
3. Fa sex regulat de 2-3 ori pe saptamana PLUS zilnic in fiecare din zilele din fereastra fertila de 5-6 zile si verifica in plus si semnele de fertilitate ale organismului ca sa gasesti cele mai bune zile pentru a face sex
A face sex regulat este modul cel mai eficient sa ramai gravida. Cuplurile de regula incearca sa stie exact cand e ovulatia insa nu fac sex atunci cand cred ca nu exista ovulatie. E real ca nu ramai gravida daca nu exista ovulatie, insa femeile nu mereu ovuleaza doar cand cred sau cand le indica testele, mai exista si ovulatia spontana asa incat sexul regulat creste sansele de a ajunge la sarcina.
Afla mai multe despre sexul pentru a ramane gravida aici.
4. Fa sex inainte de ovulatie (nu dupa)
Uneori cuplurile sunt confuze cand e mai bine sa faca sex fata de momentul ovulatiei. Exista o mica fereastra in fiecare luna in care poti ramane gravida. Dupa ce femeia ovuleaza, oul traieste 24 de ore. Sperma insa traieste 3-5 zile. De aceea, a face sex in zilele de dinaintea ovulatiei este important, mentinand sperma in interiorul aparatului genital al femeii in asteptarea eliberarii oului.
5. Foloseste metode ca sa detectezi ovulatia
Daca ai cicluri regulate, metoda calendarului te ajuta mult in a-ti depista zilele fertile. Decat sa alegi date arbitrare sa faci sex atunci cand iti doresti copil, prin metoda aceasta cel putin ai o idee, daca nu doresti sa intri in stresul de a detecta ovulatia cu kituri de la farmacie. Daca ai ciclu regulat, ovulatia este cu 14 zile inainte de data urmatorului ciclu. Exista totusi si alte metode de a afla despre care poti afla de aici.
6. Vezi daca esti bine medical inainte sa incerci sa ramai gravida
Asigura-te ca te afli intr-o stare buna de sanatate si ca iti faci controlul complet la medicul de familie si ginecolog. Infectiile netratate, boli cu transmitere sexuala sau alte afectiuni de sanatate iti afecteaza sansele sa ramai gravida. Este bine sa vezi un medic si sa iei vitamine prenatale inainte de a trece la conceperea copilului.
Analize pe care orice femeie trebuie sa le faca ca sa ramana insarcinata, aici.
7. Nu fuma, nu bea alcool si nu consuma droguri daca incerci sa ramai gravida
Poate parea de mult bun simt aceasta cerinta dar multe femei nu o respecta. Fumatul, alcoolul, drogurile afecteaza fertilitatea. Afecteaza si copilul nenascut. Este important sa opresti aceste consumuri inainte sa incepi conceperea copilului, nu dupa ce ai aflat ca ai ramas gravida.
8. Fa sex din placere
Uneori sexul devine ceva facut fara placere, ca o indatorire, atunci cand cuplurile incearca sa conceapa. Planifica seri romantice, incearca ceva nou ca sa condimentezi relatia. Felul in care te simti din punct de vedere sexual iti poate influenta sansele de a ramane gravida. Unii cercetatori sustin ca a avea orgasm in timpul sexului creste sansele de sarcina intrucat miscarile spasmice ajuta impingerea spermei in uter, iar pentru barbati orgasmul creste calitatea si cantitatea spermei.
9. Daca vrei un copil, ajuta sperma sa isi faca treaba
Pozitia misionarului este o pozitie buna atunci cand vrei sa ramai gravida. Evita pozitiile cu femeia deasupra. Gravitatea va impiedica sperma sa ajunga in uter. Poti pune o perna sub zona pelviana ca sa mentii sperma mai mult timp. Nu te ridica imediat dupa sex. Stai relaxata ca sa permiti spermei sa stea cat mai mult timp in vagin.
10. Fii perseverent si rabdator in procesul de a ramane gravida
Multe cupluri reusesc sa faca copil dupa un an de incercari constante. Daca dupa un an nu ai ramas gravida, consulta un medic.
Cand devine fertilitatea in vitro o solutie? Afla aici.
11. Straduieste-te sa fii la greutatea ta optima
Femeile care sunt prea grase sau prea slabe au sanse scazute sa ramana gravide. Afla care iti este greutatea optima si incearca sa ajungi la ea.
12.Stai departe de alimente care iti fac rau
Cand incerci sa concepi un copil, e bine sa mananci ca atunci cand deja esti gravida.
Afla aici ce sa mananci ca sa ramai gravida.
Ce sa mananci ca sa ramai insarcinata mai repede
Daca ai decis ca vrei sa devii mamica (felicitari, ne bucuram mult pentru tine!), trebuie sa ai grija la ce mananci cu mult timp inainte de a ramane insarcinata. Nu astepta sa primesti vestea cea mare ca sa incepi sa faci alegeri sanatoase. De fapt, alimentatia corecta iti poate creste nu doar sansele de a avea o sarcina usoara si fara probleme, ci inclusiv si fertilitatea, ajutandu-te sa concepi un copil mult mai repede. Dieta perfecta in cazul tau se bazeaza foarte mult pe principiile de viata sanatoasa pe care ar trebui sa le respecte toata lumea, insa cu accent pe urmatoarele recomandari.
Ce nu trebuie sa-ti lipseasca din farfurie
– Surse de proteine slabe: peste, pui, fasole, linte, seminte, nuci, unt de migdale sau de arahide, portii generoase de cereale integrale, lactate cu un continut redus de grasimi.
– Alimente bogate in acid folic: linte, ovaz, fasole pinto si navy, sparanghel, spanac, suc de portocale (facut in casa, la storcatorul de fructe).
– Produse cu un continut mare de fier: verdeturi inchise la culoare, spanac, napi si varza furajera, cereale fortifiate cu fier, carne de vita (o data pe saptamana), prune uscate si suc de prune (din nou, proaspat stors), cartofi, pate de ficat, fasole alba, seminte de dovleac.
La ce sa renunti
Zahar si indulcitori artificiali
Principalul motiv pentru care e bine sa nu dai iama in dulciuri este ca excesul de zahar din sange interfereaza cu productia hormonilor de care ai nevoie ca sa ramai insarcinata. Asa ca renunta la prajituri, biscuiti si alte deserturi in care se regasesc zaharuri rafinate. Cand simti ca te usuci de pofta, mananca un fruct sau fa-ti acasa un tort de mere si ananas, briose cu morcovi ori o tarta cu mere si scortisoara, la care sa folosesti faina integrala. Mai poti incerca un iaurt semidegresat in care sa pui o mana de fructe de padure, in loc de inghetata pune o banana la congelator si mananc-o asa si, bineinteles, fa-ti la discretie „smoothies“ din fructe proaspete.
Cafea si alte bauturi care contin cofeina
Studiile arata ca 300 mg de cafeina pe zi (echivalentul a 3 cesti de cafea, 7 cesti de ceai, 5 doze de cola sau 23 de cesti de cacao) iti pot scadea sansele de a ramane insarcinata cu pana la 27%. Daca nu poti functiona dimineata fara o gura de cafea, incearca sa bei cafea decofeinizata sau ceai de fructe (intreaba mai intai medicul daca ai voie sa bei ceai de plante), limonada de casa, suc proaspat de fructe amestecat cu putina apa minerala, apa plata in care ai pus cateva felii de castravete sau suc de legume (morcov, rosii, iarba de grau).
Alimente procesate
Aici includem atat semipreparatele, cat si cerealele rafinate sau branzeturile frumos ambalate. Daca tocmai am descris tot ce mananci tu pe parcursul unei zile, nu te speria – nu trebuie sa faci foamea, ci doar sa te concentrezi pe fructe si legume proaspete, proteine slabe si cereale integrale. De fapt, daca ajungi sa respecti „regula de 5 pe zi“, adica 5 portii zilnice de fructe si legume – sa zicem, 2 de fructe (cu cereale sau iaurt, la micul dejun, si simple, la o gustare) si 3 de legume (doar legume la o gustare si apoi garnituri la pranz si cina), o sa constati ca te saturi doar cu ele si nu mai simti nevoia sa rontai carbohidrati sau sa-ti faci peste zi sandvisuri cu paine alba, sunca si cascaval.
© Surkov_vladimir | Stock Free Images