Problemesex

Totul despre ejacularea tardiva

Cu siguranta ai auzit despre ejacularea prematura, dar iata ca multi barbati sufera si de afectiunea exact opusa ei. De fapt, ejacularea tardiva (sau intarziata) este a treia cea mai frecventa problema sexuala masculina – dupa disfunctia erectila si ejacularea precoce–, si consta in dificultatea sau chiar imposibilitatea de a ejacula si de a atinge orgasmul in timpul penetrarii, chiar daca nu lipseste stimularea sexuala.

Desi la prima vedere nu pare deloc un impediment in viata intima (partide de sex lungi si erectii de durata, care ar trebui sa garanteze satisfactia partenerei, nu-i asa?), aceasta afectiune este totusi una cat se poate de serioasa si nu trebuie tratata superficial. In realitate, cuplurile care se confrunta cu ejacularea tardiva ajung sa aiba reale probleme legate de intimitate, armonia in relatie fiind profund afectata.

Frustrarea (ca el „nu-si face treaba” si ea nu e destul de atragatoare ca sa-l aduca la orgasm), resentimentele care deriva de aici, stima de sine scazuta si lipsa de incredere in propria performanta sexuala isi pun amprenta asupra relatiei si pot chiar sa dizolve cuplul, daca partenerii nu reusesc sa discute deschis si cu rabdare despre problema pe care o intampina.

Pe langa faptul ca ejacularea intarziata duce la durere fizica, ea provoaca, de asemenea, stres ambilor parteneri, precum si un sentiment de vinovatie pentru lipsa de finalitate a actului sexual. Consecintele? Scaderea libidoului si evitarea contactului sexual, culminand cu instalarea credintei ca persoana in cauza nu mai este capabila sa mentina o relatie si, ulterior, abandonarea oricarei initiative de intimitate fizica si emotionala.

De ce apare ejacularea tardiva?


In general, aceasta disfunctie sexuala se face simtita la barbatii tineri (nu are legatura cu inaintarea in varsta) si fie apare din cauze medicale, fie e generata pe fond nervos. De obicei, acesti barbati au stima de sine scazuta, fiind nesiguri pe performantele lor sexuale. Lucru care, asa cum era de asteptat, se adanceste pe masura ce problema persista, intocmai ca intr-un cerc vicios.

Citeste si: Cum sa eviti ejacularea si sa-ti conservi puterea interna

Cauze medicale ale ejacularii tardive:


– consumul de anumite medicamente, in special antihipertensive si antidepresive;
– consumul de alcool sau de droguri;
– boli ale sistemului nervos (atac cerebral, afectiuni ale coloanei);
– afectiuni ale aparatului urogenital.

Cauze emotionale (psihologice) ale ejaculari tardive:


– traume suferite;
– inhibitii de natura sexuala (in special la persoanele cu o educatie religioasa stricta);
– lipsa de atractie fata de partenera (sau conflicte in cuplu, furie declansata de infidelitate);
– stres, anxietate, sentiment de neimplinire legat de alte aspecte ale vietii (job, familie, dezvoltare personala etc.);
– teama de o sarcina nedorita;
– fobia fata de germeni (cu precadere cand nu exista o partenera stabila);
– homosexualitate latenta.

Exista insa si situatii in care ejacularea tardiva se instaleaza din cauza obisnuitei de a avea orgasm exclusiv prin masturbare, eventual intr-un ritm mai rapid si care stimuleaza centrii de placere mult mai eficient decat frictiunea obtinuta prin penetrare. Acest lucru face imposibila ejacularea in timpul unui contact sexual normal, in care ritmul miscarilor este ceva mai lent.

Cum se trateaza

Principala solutie ramane comunicarea deschisa in cuplu si cooperarea intre parteneri. Nu exista vreo pilula miraculoasa care sa faca problema sa dispara, ci totul tine de consolidarea intimitatii fizice si afective dintre cei doi – asta in situatia in care disfunctia apare pe fond emotional. Desigur, specialistii recomanda sedinte de psihoterapie de cuplu, pentru a se vedea care este, concret, cauza acestei disfunctii. Consilierea te poate ajuta sa reinnozi comunicarea cu partenera si sa depasiti astfel momentele dificile.

In cazul in care ejacularea este totusi posibila in timpul masturbarii, atunci problema o reprezinta lipsa frictiunii la penetrare. Tot cu sustinerea si cu ajutorul partenerei, obstacolul poate fi surmontat in cele din urma, prin testarea unor noi tehnici de masturbare (eventual reciproca) si de sex oral, care va pot permite sa observati reactia la tipuri diferite de stimulare.

Una dintre practicile uzuale la care se recurge in intimitate este ca barbatul sa se masturbeze si, cand simte ca e pe cale sa ejaculeze, abia atunci sa inceapa raportul sexual cu partenera. Treptat, penetrarea se va produce tot mai devreme, ajung sa aiba loc in primele etape ale masturbarii. Cheia o constituie insa axarea pe restabilirea intimitatii in cuplu si pe placerea resimtita in timpul actului sexual, nu neaparat pe juisarea propriu-zisa.

In eventualitatea in care nu e vorba de un blocaj emotional, ci de o problema de ordin fizic, vizita cat mai grabnica la medic devine obligatorie. Diagnosticul se obtine in urma unor examene neurologice si mecanice (de exemplu, stimularea penisului cu un vibrator), precum si dupa consultarea unui urolog – in stabilirea tratamentului adecvat, e foarte important sa stabilit daca nu ai ejaculat niciodata sau poti totusi atinge orgasmul in anumite circumstante.

Indiferent de natura problemei, solutii exista si sunt cat se poate de aplicabile. Va fi necesar poate sa renunti o perioada la alcool sau sa inlocuiesti medicamentele care ti-au fost prescrise (cele pentru combaterea depresiei si a hipertensiunii arteriale) cu terapii alternative. Atentie insa: nu renunta la tratament din proprie initiativa, ci solicita de fiecare data sfatul medicului!

Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: Handbag.com

Imagine de Daniel Reche de la Pixabay

Exit mobile version