Ciclul menstrual difera de la femeie la femeie, dar orice iregularitate in aparitia lui le sperie pe toate deopotriva, mai ales daca nu vor sa fie insarcinate.
Iata 8 motive pentru care iti intarzie ciclul, fara sa fie vorba de sarcina.
1. Stres
Stresul da peste cap intregul organism, iar asta inseamna inclusiv ciclul menstrual. Cand esti stresata, se reduce cantitatea de hormoni din organism, iar acest lucru duce la intreruperea ovulatiei. Cere sfatul medicului daca nu iti poti controla gradul de stres.
2. Prea mult efort
Ce e mult strica, indiferent despre ce e vorba. Desi miscarea este sanatoasa, daca faci prea mult efort, ciclul se poate intrerupe. Se numeste amenoree indusa de exercitiile fizice.
3. Supra sau subponderabilitate
Daca esti supra sau subponderala pot aparea complicatii ale ciclul menstrual, din cauza fluctuatiilor estrogenului. Celulele de grasime produc prea mult estrogen pe care organismul nu-l mai recunoaste. In unele luni poti ovula, in altele nu. Daca esti prea slaba, pur si simplu se intrerupe ciclul menstrual. Tot din cauza estrogenului care este, de data aceasta, prea putin in organism.
Citeste si: Iubita ta este asa? Nu o pierde!
4. Tulburari tiroidiene
Glanda tiroida este responsabila cu reglarea metabolismului care afecteaza buna functionare a intregului organism. Indiferent daca ai hipo sau hipertiroidie, ciclul menstrual poate fi dat peste cap. Consulta medicul daca crezi ca ai probleme cu tiroida.
5. Dezechilibru hormonal
Sindromul ovarului polichistic apare ca urmare a unui dezechilibru hormonal care afecteaza ovulatia. Regularitatea ciclului menstrual depinde de cat de mare este dezechilibrul dintre nivelul de testosteron, estrogen si progesteron din corp. Poti sa nu mai ai ciclu deloc, poate sa-ti apara par pe fata si pe piept, poti lua kilograme in plus pe care cu greu sa le mai dai jos, pot aparea probleme de fertilitate.
6. Pilule anticonceptionale
Mijloacele de contraceptie folosite (pilule anticonceptionale, dispositive intrauterine hormonale, injectii, implanturi etc.) pot duce la disaparitia sau intarzierea ciclului menstrual. Pot trece cateva luni de la incetarea folosirii metodelor contraceptive pana ca ciclul sa revina la normal.
7. Calcul gresit
Ciclul menstrual are o durata medie de 28 de zile, insa difera de la femeie la femeie. Femeile care au un ciclu menstrual mai lung gresesc, de regula, la calcularea urmatoarei date.
Te mai poate interesa: Relaţii de cuplu: 5 semne că te înşală iubita
8. Alti factori
Diverse boli, schimbarea rutinei sau a programului la birou, medicamentele, perimenopauza sunt alte posibile cauze ale intarzierii ciclului. Perimenopauza este perioada de tranzitie a unei femei de la varsta reproductiva la varsta nereproductiva. In aceasta perioada femeile pot avea un ciclu menstrual mai abundent sau, dimpotriva, mai putin abundent, sau menstruatii mai dese sau mai rare. In aceasta perioada este posibil sa ramai insarcinata.
Sursa: Positivemed.com.
foto: Depositphotos.com