Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Te iubește sau nu poate trăi fără tine?

cuplu iubire - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Cum se petrec lucrurile? Din nefericire, dragostea activează nu numai lucrurile plăcute, ci și pe cele mai puțin plăcute. Unii îndrăgostiți regresează emoțional la un stadiu de dependență infantilă, specifică mai degrabă copilăriei decât vârstei din buletin. Nu o fac special, desigur. Dar, dacă auzi pe cineva care îți spune cu seriozitate că „nu poate trăi fără tine”, e cazul să iei în considerare scenariul conform căruia relația ta de dragoste nu va fi prea curând una de egalitate, ca de la adult la adult. Pentru că o pesoană adultă, din punct de vedere emoțional, este pe deplin conștientă de adevărul dur conform căruia va putea supraviețui și va putea avea grijă de sine, în ciuda faptului că ar putea pierde o relație cu cineva drag. Știe că îi va fi greu, poate foarte greu, dar mai știe că va depăși momentul și că își va putea continua viața. Ideea este că „nu pot trăi fără tine” nu este o declarație care poate veni din partea unui adult funcțional din punct de vedere emoțional. Dragostea adultă presupune o alegere, nu o necesitate absolută; presupune că aleg să trăiesc împreună cu tine, nu că nu am încotro, nu pot supraviețui fără tine.

În momentul în care trecem de la „te iubesc” la „nu pot să trăiesc fără tine”, ceea ce ar fi putut fi iubire, se transformă în responsabilitate. Eu, cel fără de care nu se poate trăi, devin (în teorie) responsabil pentru viața și bunăstarea emoțională a partenerului meu. Ceea ce, de regulă, sfârșește prin a mă face să mă simt nu iubit sau prețuit, ci necesar și blocat în relație. Ceea ce cândva era o alegere, se transformă brusc într-o obligație.

 

 

De partea cealaltă, cel care declară, nu observă decât prea târziu că, deși ar fi avut nevoie de apropiere, nu obține decât distanța inerentă obligativității de a fi prezent în viața cuiva din cauza fricii de consecințe. Și poate sfârși prin a crede, de pildă, că prețul suprem, sinuciderea, este de natură să dea valoare relației și ratează momentul la care transmite către partener doar teroarea responsabilității pentru viața altuia. Deși la prima vedere „nu pot trăi fără tine” poate părea o dovadă de exclusivitate, în mod paradoxal tocmai acest lucru se pierde. Exclusivitatea iubirii tocmai din asta se naște, din faptul că cei doi îndrăgostiți se aleg unul pe celălalt, în ciuda a mii de alte posibilități.

Nu orice declarație definește un mod de viață, dar dacă auzi constant și pe ton serios că „nu poate trăi fără tine”, nu este o declarație de dragoste sau o dovadă că partenerul tău este îndrăgostit, ci una fără drept de apel că este dependent de relația voastră, și că ar fi eficient să apelați la ajutorul unui specialist.

 

 

Autor psiholog Miruna Stănculescu

www.mirunastanculescu.ro

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 18 septembrie 2015