O prostata marita apare atunci cand prostata unui barbat incepe sa creasca odata ce el inainteaza in varsta. Peste jumatate dintre barbatii de peste 60 de ani se confrunta cu o asemenea situatie denumita si hiperplazia benigna a prostatei. Unii barbati au simptomele specifice in vreme ce altii nu le au. Cauzele acestui afectiuni sunt necunoscute insa un lucru este sigur: hiperplazia benigna a prostatei nu este cancer si nici nu duce la camcer. Prostata este situata imediat sub vezica urinara si produce plasma seminala, din care la randul ei, se formeaza sperma.
Simptome prostata marita
Nevoia de a urina des
Simti nevoia sa urinezi mai des? Mai ales noaptea cand incerci sa dormi? Acesta este un simptom comun al prostatei marite. Motivul: glanda marita apasa pe uretra, canalul prin care urina este eliminata din corp. Vezica urinara trebuie sa se contracte mai puternic pentru a elimina urina. Din aceasta cauza vezica urinara incepe sa se contracte chiar si atunci cand contine o cantitate mica de urina si de aici nevoia de a merge mai des la baie.
Dificultati de urinare
Cu o prostata marita ai nevoie de mai mult timp pentru a urina, iar jetul poate fi mai mic decat era odata. Este posibil sa picuri urina sau sa ai senzatia ca mai este ceva inauntru chiar daca tu ai terminat de urinat. Aceste simptome sunt cauzate de faptul ca ureta devine mai ingusta, iar vezica urinara trebuie sa lucreze mai mult pentru a elimina urina.
Inabilitatea de a urina
Acest lucru se intampla atunci cand prostata marita blocheaza in totalitate uretra – sau din cauza unei infectii la vezica biliara. In plus, muschii vezicii devin prea slabi pentru a impinge urina din corp. Insa, indiferent e cauza, rinichii vor avea de suferit. Pentru a preveni asta mergi la doctor imediat ce observi aceste simptome. Daca, brusc, nu mai poti urina mergi de urgenta la spital.
Te mai poate interesa: Efectul incredibil al laptelui asupra prostatei
Cine se confrunta cu prostata marita?
In mod normal, dimensiunile prostatei sunt cat cele ale unei nuci. Prostata incepe sa se mareasca la majoritatea barbatilor pe masura ce imbatranesc. Primele simptome apar dupa 40 de ani. Insa pana la 85 de ani, 90% dintre barbati prezinta aceste simptome. Doar o treime dintre barbatii care au o prostata marita sunt deranjati de efectele produse de ea.
Cauzele prostatei
Nimeni nu stie sigur ce cauzeaza cresterea prostatei. Se crede ca anumiti hormoni precum testosteronul si estrogenul pot avea un rol important. Nu este clar nici de ce unii dintre barbatii cu prostata marita au simptome in vreme ce altii aflati in aceeasi situatie nu au. Vasectomia si sexul nu cresc riscul de prostata marita.
Diagnosticarea timpurie
Simptomele prostatei marite pot fi asemanatoare cu ale altor afectiuni. Daca le observi cel mai bine este sa mergi la medicul de familie care, in urma unui control, elimina alte cauze precum infectiile sau cancerul.
Cancerul la prostata
Simptomele prostatei marite pot fi infricosatoare intrucat unele dintre ele pot fi aceleasi ca si in cazul cancerului de prostata. Insa prostata marita este mult mai des intalnita decat cancerul la prostata. Iar daca ai prostata marita nu creste riscul de a dezvolta cancer la prostata. Intrucat cele doua afectiuni au unele simptome comune este nevoie sa mergi la control.
Nu rata nici: 7 beneficii ale sexulului asupra sanatatii tale
Cum va stabili doctorul diagnosticul de prostata marita
Medicul va pune intrebari legate de simptome si ar putea face urmatoarele teste:
- examen rectal – medicul urmareste zonele dure, marite de volum sau anormale la nivelul prostatei;
- teste de laborator ale urinei si sangelui;
- ecografia prostatica: presupune introducerea unei sonde de dimensiunile unui deget, in rect;
- uroflowmetria: prin care se inregistreaza debitul mictional;
- cistoscopia – ii permite medicului sa se uite in interiorul vezicii urinare si uretrei folosind un instrument subtire denumit cistoscop.
Cand este nevoie de tratament al prostatei marite
Totul depinde de simptome, daca acestea nu sunt severe atunci nu este nevoie de tratament. Insa daca ai dificultati la urinare, infectii, afectiuni ale rinichilor sau incontinenta urinara atunci toate acestea pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii. In asemenea cazuri medicamentatia sau, uneori, interventia chirurgicala pot fi de ajutor.
Tratament
Observatie atenta
Daca simtomele sunt medii, medicul ar putea alege sa-ti monitorizeze boala. In acest caz este nevoie sa mergi la medic cel putin o data pe an. Daca simptomele nu se inrautatesc, atunci doar atat vei avea de facut.
Schimbari ale stilului de viata
Aceste strategii pot fi de folos:
– renunta la alcool si cafeina;
– bea cantitati mici de apa de-a lungul intregii zile si nu inghiti o cantitate mare de lichid intr-un timp scurt;
– evita lichidele inainte de culcare;
– evita decongestionantele si antihistaminele;
– mergi la baie daca ai o urgenta;
– goleste-ti vezica, asteapta un moment si vezi daca poti s-o mai golesti o data;
– relaxeaza-te. Stresul poate declansa nevoia de a urina.
– fa sport regulat.
Medicamente pentru fluxul urinar – alfa-blocantele
Aceste medicamente relaxeaza musculatura prostatica si cea din jurul colului vezical, favorizand eliminarea urinei, insa nu reduc dimensiunea prostatei. Aproximativ 66% din barbatii sub tratament cu alfa-blocante observa o ameliorare a simptomatologiei, la scurt timp dupa debutul tratamentului, de la cateva ore, la cateva zile.
Medicamente ce incetinesc marirea prostatei
Exista pilule care stopeaza cresterea prostatei la unii barbati – inhibitori de 5-alfa-reductaza. Aceste medicamente reduc dimensiunea prostatei cu pana la 25% dupa 6 – 12 luni de tratament. Scad semnificativ riscul de retentie completa de urina. Printre efectele secundare ale administrarii lor se numara scaderea dorintei sexuale si aparitia disfunctilor erectile.
Combinatia pastilelor
Unii barbati obtin rezultate mai bune daca combina medicamentele care relaxeaza muschii cu cele ce incetinesc cresterea prostatei.
Proceduri mai putin invazive
Cand medicamentele nu sunt de folos exista anumite proceduri prin care se indeparteaza excesul de tesut de la prostata, inlaturandu-se astfel obstructia uretrei. Aceste proceduri sunt mai putin invazive decat interventia chirurgicala si nu dureaza mai mult de o ora. Printre ele se numara folosirea laserului.
Interventia chirurgicala
Tratamentul chirurgical este cea mai eficienta forma de tratament prostata marita si cea mai sigura metoda de a elimina simptomele neplacute cauzate de aparitia adenomului de prostata. Cea mai comuna este TURP: Rezectia transuretrala a prostatei. Chirurgul introduce prin uretra un aparat numit rezectoscop, obiectivul fiind indepartarea in totalitate a tesutului prostatic, eliberand uretra de presiune.
Afecteaza prostata marita viata sexuala?
Barbatii in varsta care prezinta simptome severe au si probleme in pat comparativ cu alti barbati de aceeasi varsta. Unele medicamente folosite pentru tratarea acestei afectiuni au fost asociate cu probleme in ceea ce privesc erectia si ejacularea. Daca ai probleme sexuale vorbeste cu un medic. O schimbare a medicamentatiei poate fi suficienta pentru rezolvarea lor.
Viata cu prostata marita
Unii barbati nici nu stiu ca au prostata marita. Altii nu sunt deranjati de ea. Insa daca simptomele iti creeaza probleme, ai mai multe optiuni de tratare a lor astfel in cat sa nu-ti afecteze calitatea vietii. Cel mai important lucru este sa mergi la medic imediat ce observi simptomele.
Sursa: webmd.com
Imagine de Free-Photos de la Pixabay