Problemesex

Esti pregatita sa faci sex?

pregatita sa faci sex - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - portrait-3502063_1920

A-ti incepe viata sexuala este una dintre cele mai importante decizii ale vietii tale. Nu e usor de luat si te pot chinui multe intrebari pe marginea subiectului. Nu stii sigur daca esti sau nu pregatita pentru acest mare pas.

Iata 12 reguli de care ar trebui sa tii cont inainte sa faci marele pas.

1. Incearca sa intelegi exact ce inseamna “sa faci sex”

In multe dictionare, sexul este definit drept penetrarea vaginala cu scopul procreerii. La o privire mai atenta, insa, putem adauga la aceasta definitie si faptul ca sexul este acea actiune in urma careia poti capata cu usurinta o boala cu transmitere sexuala. Asa ca, la penetrarea vaginala putem adauga alte doua forme de sex: anal si oral, in urma carora te poti alege cu o astfel de maladie.

Nu uita, deci, sa folosesti prezervativ, pentru toate trei formele de sex mentionate mai sus!

2. Nu ceda la prima presiune

Daca te gandesti sa faci sex doar fiindca te bate la cap de multa vreme iubitul sau pentru ca asa e cool in grupul de prieteni din care faci parte, incearca sa nu cedezi acestor presiuni. Decizia trebuie sa-ti apartina exclusiv. Si daca prietenii te imping catre un asemenea pas, inseamna ca nu tin cu adevarat la tine.

3. Nu e nevoie sa faci sex efectiv, ca sa ai o relatie fizica cu iubitul

Nu trebuie sa se ajunga efectiv la contact sexual, de oricare ar fi el, ca sa te bucuri de senzatiile fizice pe care ti le poate oferi apropierea de partenerul tau. Nu uita toate etapele frumoase premergatoare oricarui contact: sarut, mangaiere, priviri, imbratisari, explorarea fiecarei parti din corp etc. Si daca simti ca lucrurile iti scapa de sub control, incetineste putin ritmul.

4. Intreaba-te daca a-ti incepe viata sexuala nu contravine cu educatia si convingerile tale religioase

Exista anumite culturi religioase care propovaduiesc virginitatea pana la casatorie. Daca ai fost crescuta intr-o asemenea comunitate si tii si tu cont de aceste convingeri, nu face acest pas.

Citeste si: 7 lucruri despre care nu trebuie sa-ti fie teama sa le discuti in pat

5. Analizeaza atent relatia cu partenerul

E bine sa stii ca un prim contact sexual e mai mereu dureros, jenant si lipsit de placere/orgasm. Iar aici intervine gradul de seriozitate al relatiei pe care o ai cu partenerul tau si cat de mult si profund tine la tine. Astfel, iata cteva lucruri care-ti pot da de gandit:

Ai incredere in iubitul tau? In principiu, trebuie sa fii sigura ca e un om bun, plin de intentii bune in ceea ce te priveste si ca niciodata n-ar face nimic care sa te raneasca sau umileasca. Nu e usor sa-ti dai seama, dar nu imposibil: intreaba-l, de exemplu, daca ti-ar da parolele lui de email sau alte conturi ale retelelor sociale pe care are profil. Vezi ce-ti raspunde si poti constata cu usurinta cata incredere poti avea in el.

Relatia voastra e suficient de serioasa incat sa ajungeti sa faceti sex?

Daca marea majoritate a preocuparilor voastre este de natura superficiala, e mai bine sa nu faci pasul. Daca, in schimb, ati crescut impreuna, va cunoasteti de multi ani si ati trecut prin etape importante impreuna, atunci situatia se schimba si poti lua in considerare sa mergi mai departe catre o relatie intima.

Poti discuta despre sex cu iubitul tau? Gandeste-te daca e capabil sa faca fata unor subiecte precum contraceptia, de exemplu, daca are cunostinte solide pe subiect si-si asuma responsabiltiati in acest sens. Daca constati ca nu trece testul, atunci e mai bine sa mai astepti.

Ai fi in stare sa faci un asemenea pas cu orice risc, inclusiv incalcand convingerile religioase ale partenerului? Gandeste-te la cum te-ar privi pe tine familia sau alti membri ai comunitatii din care tu faci parte si ridica-ti aceleasi probleme si in ceea ce-l priveste pe el.

Te-ai simti jenata in fata acestei persoane dupa un eventual contact sexual?

Intrebarea poate parea copilareasca, dar fa un efort de imaginatie si proiecteaza-te cumva 10 ani mai tarziu dupa acest eventual contact sexual. Daca simti ca peste alti 10 ani nu te mai vezi alaturi de el si ai cea mai mica jena sa te afisezi alaturi de el si sa-l prezinti drept partenerul tau de viata, e bine sa mai astepti pana treci la fapte.

6. Inainte de actiune, incearca sa-ti imaginezi momentul, pas cu pas

Daca vei face asta, s-ar putea sa se iveasca tot felul de intrebari legate de moment in sine, intrebari pe care ai ocazia sa le discuti cu iubitul si sa le lamuresti in consecinta, inainte de a te izbi la propriu de ele.  La randul tau, nu te astepta ca el sa fie perfect si sa-ti ofere perfectiunea sexuala din prima. V-ar ajuta mult sa aveti o prietenie solida in spate si ceva simt al umorului.

7. Verifica daca si din punct de vedere emotional esti la fel de pregatita

Sexul elibereaza oxitocina, sau hormonul fericirii, care ofera o stare fizica extraordinara. Totusi, chiar daca fizic simti ca plutesti, emotional vorbind s-ar putea sa nu fii inca pregatita. Analizeaza inca o data daca sentimentele fata de iubitul tau sunt dintre cele mai puternice.

8. Abordeaza cat mai multe teme sexuale

Chiar daca ti se va parea usor jenant, afla ca e extrem de important sa poti sa dezbati cu partenerul absolut orice subiect, mai ales cele care tin de sex.  Neaparat aveti discutii despre contraceptie, boli cu transmitere sexuala si asteptarile fiecaruia. Aceste trei subiecte sunt foarte importante pentru un prim contact sexual.

Nu rata nici: 3 pasi pentru o prima superpartida de sex

9. Ia toate masurile posibile cand vine vorba de protectie

Se spune ca nici o metoda contraceptiva nu e perfecta, in afara de abstinenta. Cu toate ca marea lor majoritate functioneaza si fac ceea ce promit sa faca in prospect, e bine totusi sa “sufli si in iaurt” si daca folosesti deja pilula contraceptiva, sa-ti pui si prezervativ. Mai bine superprecauta, decat sa-ti para rau ca n-ai fost suficient de atenta.

10. Planifica-ti din timp lucrurile de care ai nevoie in momentul respectiv

Nu astepta sa-ti cumperi prezervative cu 5 minute inainte sa va decideti ca faceti sex. Fii pregatita pentru un asemenea moment si trateaza-l cu seriozitate. E bine sa fii sigura ca ai la dispozitie macar doua metode contraceptive in orice moment decideti sa faceti sex.

11. Nu te grabi

Nu va planificati sa faceti sex intr-o perioada incarcata sau cand aveti putin timp la dispozitie pentru asta. Alegeti-va un moment complet relaxat, fara stres, in care sa va dedicati intru totul partenerului si sa va bucurati din plin unul de celalalt, fara nici o presiune.

Nu treceti la contact sexual propriu zis imediat. Gustati din plin toate fazele unui preludiu. In plus, nu uita ca placerea sexuala nu vine neaparat numai din tehnicile folosite, ci mai ales din ceea ce simti pentru cel de langa tine si ceea ce reprezinta el pentru tine.

12. Intelegeti bine amandoi sensurile cuvantului “consens”

Sa cazi de acord cu celalalt si sa-ti doresti fix acelasi lucru, asta inseamna sa fii in deplin consens. Asta inseamna ca amandoi trebuie sa fiti pregatiti ca in orice faza a actului sexual sa va izbiti si de un eventual refuz din partea celuilalt, refuz pe care trebuie sa-l respectati si de care trebuie sa tineti seama.

In cazul in care ai fost violata, mergi de urgenta la primul spital din apropiere!

Cateva ponturi de care sa tii seama…

Daca convingerile religioase iti dicteaza sa nu-ti incepi viata sexuala, urmeaza-le.

Sa-ti pierzi virginitatea se presupune ca ar trebui sa fie un moment de satisfactie si de fericire al vietii tale. Insa marea majoritate a celor care spun ca a fost o experienta trista acuza doua motive: “am fost prea mica si am facut-o cu partenerul nepotrivit”.

Retine ca daca ceva e in neregula, poti oricand sa spui stop actiunii, dar sa mentineti partea afectuoasa dintre voi, totusi.

Daca ti-e teama sa nu fii prins in locuri publice, atunci nu risca sa te expui in astfel de locuri.

Nu te teme de faptul ca nu stii prea bine daca faci bine ce faci. Vorbeste deschis cu partenerul tau despre asta!

Atentie!

Atentie marita, si, la varsta la care optezi sa-ti incepi viata sexuala, precum si la varsta partenerului. O acuzatie de viol e mult mai usor de facut cand nu depasesti varsta majoratului. E si mai rau cand unul dintre partenerii de sex este major, iar celalalt minor.

Chiar daca atat tu, cat si partenerul tau o faceti pentru prima oara si amandoi sunteti testati HIV, tot e bine sa folositi prezervativ.

Imagine de Fernando Gimenez de la Pixabay

Exit mobile version